Haldoklik az Iwiw?

2011.01.21. 16:43
212 hozzászólás
Néhány napja terjed a magyar interneten a Statcounter webes forgalomanalitikai cég grafikonja, ami azt mutatja, hogy december eleje és karácsony között a töredékére csökkent az Iwiw látogatottsága, miközben a Facebooké csaknem a duplájára nőtt.

A számok sokkolóak: míg december első hetében még 41,4 százalékos elérést mutat az Iwiw a magyar netezők körében, karácsony hetében már csak 5,9 százalékot, és azóta is ekörül mozog.

Mivel ez nagyjából egybeesik az Iwiw dizájnváltásával, a neten rögtön elindult két összeesküvés-elmélet is. Az egyik szerint a felhasználók utálják az új felületet és tömegesen hagyják el az Iwiwet, a másik szerint az új dizájnnal járó technológiai váltás, és az ajaxos oldalak bevezetése (a ezzel a technológiával nem kell az egész oldalt újratöltenie a böngészőnek, ha azon változik valami) a töredékére csökkentette az oldalletöltések számát, és ez látszik a Statcounter grafikonján.

wiw450

Az esetet még furábbá teszi, hogy sem a magyar Webaudit, sem az Alexa, sem a Google szolgáltatása, a Trends nem mutat hasonló csökkenést az Iwiwnél, egyedül a Statcounter, amit egyébként aránylag hiteles forrásnak szokás tartani webes forgalommérésben.

Valójában a Statcounter a közösségi oldalak látogatottságát annak alapján méri, hogy azokra az oldalakra, ahol van Statcounter-mérőkód (ez nagyjából hárommillió weboldal a világ minden táján), mennyien érkeznek az adott közösségi oldalakról. Magyarul nem látogatottságot mér, hanem az iwiwes, facebookos hírfolyamokban előforduló linkekre való kattintásokat. Hogy ez miért esett vissza drámai mértékben a Statcounter mérésében, rejtély, mindenesetre az összes többi forgalomelemző cég mérése cáfolja, hogy ez az Iwiw látogatottságának zuhanását tükrözné.

iwiw451

Az Iwiwnél kérdésünkre elárulták, hogy a Webaudit publikus statisztikái a reálisak, a közösségi oldal forgalma most is nagyjából a december elejei, napi 1,1-1,2 millió látogató között mozog, és a Statcounter mérésében (ami alapvetően csak nagyvonalú becslések megtételére alkalmas) van a hiba. Az iwiwes hírfolyamban a dizájnváltás óta a megosztott linkek és videók, vagyis a kattintható tartalmak száma egyébként nagyjából 10 százalékkal csökkent.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.