7-es erősségű földrengés közeleg?

2011.01.31. 12:56 Módosítva: 2011-01-31 13:12:42
186 hozzászólás

Az interneten terjedő lánclevél szerint 7-es magnitúdójú földrengést jósolnak a szakértők február 12-re Magyarországra. A levél természetesen hoax, hacsak nem az emberi hülyeség rengeti meg aznap a Földet.

A neten terjedő üzenetben a következő áll:

„Dr. Novák Gergely a Magyar Tudományos Akadémia, Földrengést- kutató Intézet főosztályvezetője, hónapok óta tartó rétegmozgásokat regisztrált. 97 százalékos valószínűséggel 2011.02.12.-én a Richter skála szerinti 7-es szintet elérő földrengés várható Magyarország Pilisi hegység déli vonulatától keletre lévő epicentrumból.”

Ezekkel az állításokkal több probléma is van. Először is, az MTA-n nincs Földrengést-kutató Intézet (sic!), valószínűleg a Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézetre gondoltak a szerzők, ám ennek a honlapján sincs komolyabb földrengésről szó. Ráadásul nem dolgozik ott semmiféle Dr. Novák Gergely. A dátum helyes írásmódja egyébként „02.12-én".

Ráadásul a földrengések egyáltalán nem előrejelezhetők. Hiába szól rengeteg kutatás, tanulmány erről a témáról, a mai napig nem ismerjük eléggé a földrengést megelőző folyamatokat, így azoknak sem az időpontjára, sem az erősségére nem képes még megbízható előrejelzést adni a tudomány.

Persze, igazi hoaxhoz méltóan az összeesküvés-elmélet sem maradhat ki a levélből: „Ezt a fontos dolgot, egyszerűen azért nem közlik, hogy a biztosítók, ne menjenek csődbe!” - mondja meg a tuti az ismeretlen szerző. A levelet a egyébként a foldrenges.hu is cáfolja.

A mostani, 4,7-es rengés a gyenge kategóriába tartozik, de Magyarországon még ez az erősség is viszonylag ritka. A 7-es magnitúdójú földrengés már erősnek számít, és súlyos károkat okoz: a hidak és házak összeomlanak, a sínek eldeformálódnak. Gyakorisága elenyésző, évente körülbelül 18-szor fordul elő világszerte, Magyarországon azonban 6,3-as erősségű rengésnél még nem regisztráltak erősebbet, azt is az 1700-as években.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.