7-es erősségű földrengés közeleg?

2011.01.31. 12:56 Módosítva: 2011.01.31. 13:12

Az interneten terjedő lánclevél szerint 7-es magnitúdójú földrengést jósolnak a szakértők február 12-re Magyarországra. A levél természetesen hoax, hacsak nem az emberi hülyeség rengeti meg aznap a Földet.

A neten terjedő üzenetben a következő áll:

„Dr. Novák Gergely a Magyar Tudományos Akadémia, Földrengést- kutató Intézet főosztályvezetője, hónapok óta tartó rétegmozgásokat regisztrált. 97 százalékos valószínűséggel 2011.02.12.-én a Richter skála szerinti 7-es szintet elérő földrengés várható Magyarország Pilisi hegység déli vonulatától keletre lévő epicentrumból.”

Ezekkel az állításokkal több probléma is van. Először is, az MTA-n nincs Földrengést-kutató Intézet (sic!), valószínűleg a Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézetre gondoltak a szerzők, ám ennek a honlapján sincs komolyabb földrengésről szó. Ráadásul nem dolgozik ott semmiféle Dr. Novák Gergely. A dátum helyes írásmódja egyébként „02.12-én".

Ráadásul a földrengések egyáltalán nem előrejelezhetők. Hiába szól rengeteg kutatás, tanulmány erről a témáról, a mai napig nem ismerjük eléggé a földrengést megelőző folyamatokat, így azoknak sem az időpontjára, sem az erősségére nem képes még megbízható előrejelzést adni a tudomány.

Persze, igazi hoaxhoz méltóan az összeesküvés-elmélet sem maradhat ki a levélből: „Ezt a fontos dolgot, egyszerűen azért nem közlik, hogy a biztosítók, ne menjenek csődbe!” - mondja meg a tuti az ismeretlen szerző. A levelet a egyébként a foldrenges.hu is cáfolja.

A mostani, 4,7-es rengés a gyenge kategóriába tartozik, de Magyarországon még ez az erősség is viszonylag ritka. A 7-es magnitúdójú földrengés már erősnek számít, és súlyos károkat okoz: a hidak és házak összeomlanak, a sínek eldeformálódnak. Gyakorisága elenyésző, évente körülbelül 18-szor fordul elő világszerte, Magyarországon azonban 6,3-as erősségű rengésnél még nem regisztráltak erősebbet, azt is az 1700-as években.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport