A Facebook elveszi a szerzői jogainkat?

2012.11.26. 21:57

Futótűzszerűen terjed a Facebook angol nyelvű felén egy figyelmeztetés, miszerint a cég apró változtatást eszközölt a felhasználói szerződésében, ennek pedig az az eredménye, hogy mostantól minden feltöltött kép és bejegyzés szerzői joga a közösségi oldalé, és azt csinál vele, amit akar. A körlevél szerint még nincs semmi veszve, ha az ember kiírja az üzenőfalára, hogy ő márpedig most deklarálja a szerzői jogait a saját képei és szövegei felett, és azokat megtagadja a Facebooktól, a cég nem tehet semmit. Magyar fordításban még csak most kezd el terjedni az üzenet (természetesen azzal a tanáccsal, hogy mindenki minél több ismerősével ossza meg a hírt), ezért még idejében szögezzük le: az égvilágon semmi nem igaz belőle.

Először is nem volt semmiféle szerződésváltoztatás, ami ilyesmiről szólt volna. Az egyetlen komolyabb adatvédelmi változtatás a Facebook háza táján mostanában az volt, hogy a cég ezentúl bizonyos személyes adatainkat (konkrétan azt, hogy milyen oldalakat lájkoltunk) felhasználja a facebookon kívüli hirdetésekben is. Ez önmagában lehet aggályos adatvédelmileg, de semmi olyat nem jelent, amit az üzenet állít. Ha azonban valóban lett volna ilyen szerődésváltoztatás, azt biztosan nem lehetne felülírni az üzenőfalunkra kitett nyilatkozattal. Aminek a komolytalanságát egyébként az is mutatja, hogy hibásan írja Bern városának a nevét, illetve a berni konvencióét, ami a szellemi tulajdonról illetve szerzői jogokról szóló nemzetközi egyezmény.

Nagyon hasonló üzenet keringett a Facebookon egyébként idén májusban, amikor az ismeretlen rémhírkeltő a cég tőzsdei belépését kötötte össze azzal, hogy mindenki elveszíti a szerzői jogait.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM