Orbán Viktor és a 300 forintos euró

2013.03.13. 18:42

"Az a Miniszterelnök akinek a kormányzása alatt az EURO 300 forint fölé emelkedik NEM TUD KORMÁNYOZNI ÉS LE KELL MONDANIA - Orbán Viktor 2008 április Parlament" - a napokban futótűzszerűen terjedt el ez az idézet, illetve a miniszterelnök ezzel illusztrált fotója a Facebook magyar oldalain, több verzióban is. Több tízezer megosztás, lájk és komment után túllépett a közösségi oldalon is: az MSZP az MTI országos sajtószolgálatán keresztül megjelentetett egyik szerdai közleményében is idézi Török Zsolt szóvivő. Bár Orbán Viktor valóban mondott sok okos és kevésbé okos dolgot az elmúlt évtizedekben, és néha igen tanulságos megfigyelni, mekkora ellentmondásban vannak egymással a pár év különbséggel elhangzott mondatai, a mostani idézetnél erősen kilengett a hoax-o-méter. Nem csak a tartalma miatt, de azért is, mert az állítólagos idézet unortodox helyesírása, és meglehetősen szabad kisbetű-nagybetű használata tipikusan a kamu idézetek kitalálóira és terjesztőire jellemző.

Egy rövid kutakodás a parlament.hu archívumában arra rögtön fényt derít, hogy ilyesmit Orbán Viktor biztosan nem mondott ott és akkor, amikor a szöveg állítja (ha csak a parlamenti büfében, vagy mellékhelységben nem), hiszen 2008. áprilisában egyáltalán nem szólalt fel a Parlamentben. Márciusban igen, de akkor egészen más témában. Egyébként sem lett volna sok értelme ekkoriban 300 forintos euróról beszélni, hiszen az árfolyam abban a hónapban a 250-260 forint közötti sávban mozgott, és előtte 2006 nyarán lépte át utoljára a 280-as szintet, ami már aránylag közel van a lélektani 300-hoz.

Hihetőbb lenne egy ilyen nyilatkozat egy évvel későbbről, 2009. áprilisából, amikor már bő három hónapja karcolgatta az árfolyam a 300-as szintet, hol alulról, hol felülről. Az elméletnek, hogy egyszerűen elírták a dátumot egy évvel az állítólagos idézetben, ellentmond az a tény, hogy egyik évből sem találni nyomát ilyen kijelentésnek az orbanviktor.hu archívumában, sem a beszédek, sem az interjúk között, és az MTI archívuma, de még a Google sem tud arról, hogy Orbán Viktor ilyet mondott volna valaha. A legközelebbi találat Navracsics Tibor egy 2009. februári sajtótájékoztatója, ahol arról beszélt, hogy a 300 forintos euróárfolyamért a kormány a felelős, a helyzetre megoldást pedig csak az új választások kiírása kínál.

Persze az, hogy mi egyelőre nem találtunk forrást, ami alátámasztaná, hogy az idézet valódi, nem jelenti azt, hogy egészen biztosan hamis. Ezért arra kérjük tehetséges internetturkász, vagy különösen jó memóriával megáldott olvasóinkat, hogy ha bármilyen hiteles írásos vagy videós emlékét találnák annak, hogy a miniszterelnök valaha tényleg ilyesmit mondott volna, ossza meg velünk, közzétesszük.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM