A facebookozók rácsodálkoztak a C-vitaminra

2013.04.09. 11:59


– C-vitamint szeretnék, ezer milligrammost.
– Húsz darab, 1480 forint.
– Ha másképp mondom, van olcsóbb?
– Próbáljuk meg – mondja, és gúnyosan röhög.
– Aszkorbinsav?
–150 forint 10 gramm, egy késhegynyi lehet az ezer milligramm – jön a válasz.

A fenti rövid párbeszédet kollégánk posztolta Facebookra még hétfőn reggel. Délutánra már több száz megosztásnál tartott, estére néhány, az egészséges életmóddal foglalkozó Facebook-oldal is átvette, ezeken már többezres megosztást ért el a történet.

Meglepő tények

Nem is a párbeszéd az érdekes ebben az esetben, inkább az, ahogy az emberek rádöbbennek arra, hogy a C-vitamin valójában aszkorbinsav, és por alakban bárki megvásárolhatja a gyógyszertárakban. Annyi a korlátozás, hogy egyszerre tíz grammot vehetünk meg, de ha ezer milligrammos tételekben számolunk, az is tíz napra elég.

Legalábbis elméletben, mert ez nem olyan egyszerű, mint ahogy azt a facebookozók elképzelik. Mielőtt tehát lerohanna a gyógyszertárba, érdemes kicsit körüljárni a témát. A C-vitamin, más néven aszkorbinsav, cukorszármazéknak tekinthető. Neve a skorbutból ered, ez a betegség alakulhat ki hiányakor; hosszú tengeri utakon már a 16. században megfigyelték, a tengerészeknél a gyümölcs- és zöldséghiányos életmód miatt alakult ki.

Az 1920-as években nevezték el C-vitaminnak azt a tápanyagkomponenst, amelynek a hiánya skorbutot okozhat. 1937-ben két Nobel-díjat is kiosztottak a C-vitaminnal kapcsolatban: Walter Haworth kapta a kémiait az aszkorbinsav szerkezetének meghatározásáért, Szent-Györgyi Albert az orvosit, ő a biológiai hatásait vizsgálta.

Régóta vitáznak arról szakemberek, hogy mennyi az ajánlott napi mennyiség, a különböző országokban is mások az ajánlások ezzel kapcsolatban. Az biztos, hogy vannak olyan életszakaszok, amikor többet érdemes bevenni, ilyen például, amikor meg vagyunk fázva, szoptatós anyáknak szokták még ajánlani a nagyobb adagot, és a dohányosoknak is érdemes több C-vitamint fogyasztaniuk. De használatát ekkor sem szabad eltúlozni.

Vízben oldódik, nem raktározódik

Az aszkorbinsav vízben oldódó vitamin. Ez azért fontos, mert a zsírban oldódó vitaminokkal ellentétben nem halmozódik fel a zsírszövetben, a fölösleges mennyiség a vizelettel távozik. Ha valaki hirtelen sokat vesz be, nagyon savas lesz a következő vizelete, ami a vesekövességre hajlamos embereknél okozhat problémát, ha sokáig folytatja ezt a gyakorlatot, akkor náluk vesekő alakulhat ki.

Képernyőfotó 2013-04-09 - 15.34.36.png
Fotó: Szabó Zoltán / Index

A legtöbb C-vitamin-tablettában ugyanaz a szintetikus anyag van, mint a patikában kapható aszkorbinsavporban. Jogszabályi korlátja is van a fejenként megvásárolható mennyiségnek, a patikákban legfeljebb tíz grammot vehetünk alkalmanként, ha ezer milligrammos tételekben számolunk, akkor ez tíz napra elegendő.

Az emberek többsége azonban nem tudja, hogyan érdemes adagolni a port. Forró vízben például lebomlik, ezért nem érdemes forró teába tenni. Mint említettük, a vízben oldódó vitamin gyorsan kiürül a szervezetből, tehát egyszeri 1000 milligramm csinál reggel egy nagy csúcsot a vérben, de délután már olyan, mintha nem vettünk volna be semmit. A tabletták általában fokozatosan adagolják a vitamint, úgynevezett nyújtott hatóanyag-leadásúak. Például, egy nagy kapszulában sok pici kapszula van, amelyek különböző idő alatt oldódnak a gyomorban, így egész nap adagolják a vitamint.

Lop, megoszt, lájkol

A fenti Facebook-sztorival tökéletesen leírható, hogyan terjednek el a történetek az interneten. Valaki elolvassa, megtetszik neki, levágja az elejét és a végét, általánosítja, és végül kiteszi az oldalára sajátként. A fenti történetünkben minden igaz, de át lehet úgy alakítani, hogy újdonságnak tűnjön, amitől olcsóbban lehet egészségesebben élni, és emiatt exponenciálisan nő a megosztók száma.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM