1700 forint egy tüdőszűrés?

2013.05.13. 14:29

A napokban kezdett igazán terjedni a Facebookon az a rossz minőségi kép, amit állítólag az egri tüdőgondozóban készített a hoax elindítója. A lapon ez áll:

Tisztelt lakosság! A Magyar Közlöny 2013.évi 23.számú kormányrendelete alapján 1.700 Ft 2013. március 01-től a beutalóköteles tüdőszűrés térítési díja.

tudoszures

A tízezer megosztásnál járó poszt mellé válogatott szidalmakat írnak az emberek, idézzünk most egyet.

Még mielőtt más is megdöbbenne!: Ezt a feliratot ma láttam az Egri tüdőgondozóban! Ezért kellett lenépszavaztatni a vizitdíjat, fidessék? Így aztán tényleg nehéz lesz megtalálni a csóróban a TBC-t! Ez miért nem volt aláírásgyűjtve? Kampányolva? Agyonközmédiázva? Óriásplakátolva?

Ha kicsit jobban utánanézünk, akkor hamar kiszúrhatjuk, hogy a tényeket véletlenül vagy szándékosan félremagyarázó posztról van szó. Kezdjük azzal, hogy megnézzük, miről is szól pontosan a 23/2013-as kormányrendelet (amit a Magyar Közlöny csak leközöl, ahogy a neve is mutatja, a rendelet tartalmához az újságnak semmi köze): közel sem a tüdőszűrésről. Sokkal inkább egy az ipari parkokról szóló, 2011-es kormányrendelet módosításáról.

Amire a hoax elindítója, illetve a fotón látható felirat készítője gondolhatott, az a 35/2013-as kormányrendelet lesz, ami a térítési díj ellenében igénybe vehető egyes egészségügyi szolgáltatások térítési díjáról szóló 284/1997. (XII. 23.) Kormányrendelet módosítása. Ebben valóban van egy olyan sor, ahol a tüdőszűrés díját 1700 forintban állapítják meg, azonban érdemes elolvasni, hogy pontosan milyen esetekben is kell ezt a díjat kifizetni.

Az a mellkas-szűrővizsgálat (tüdőszűrés), melynek igénybevételére nem az egészségügyi hatóság által a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló miniszteri rendelet szerint kötelezően elrendelt szűrővizsgálat keretében, vagy nem a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető betegségek megelőzését és korai felismerését szolgáló egészségügyi szolgáltatásokról és a szűrővizsgálatok igazolásáról szóló miniszteri rendelet szerinti korhoz kötött szőrıvizsgálat keretében, vagy nem jogszabály által előírt, a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény 4. § (1) bekezdés a)–b) pontja szerinti szakképzési intézményekben és felsőoktatási intézményben oktatásban részesülők szakmai alkalmassági vizsgálatai keretében kerül sor.

Közérthető nyelvre fordítva ez annyit tesz, hogy az esetek többségében tehát továbbra sem kell fizetni a tüdőszűrésért, kivéve, ha az ember akkor is megy, ha csak ő érzi úgy, hogy neki meg kell röntgeneztetni a tüdejét, az orvosok viszont nem.

A teljes méretért kattintson!
A teljes méretért kattintson!

A mostani eset érdekessége azonban az, hogy a fénykép nem hamisítvány, és még a rosszul idézett kormányrendelet is szerepel rajta. Dr. Fűtő László, az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet főigazgatója kérdésünkre elmondta, hogy valóban volt kint egy ilyen hirdetmény az intézethez tartozó tüdőgondozóban, és azon valóban eltévesztették a kormányrendelet számát. Azonban a fényképre már nem került rá az a másik, szintén február 28-án kirakott papír, amin a tüdőgondozó munkatársai az elhíresült kiírástól két centire azt részletezik, kinek és milyen feltételekkel marad továbbra is ingyenes a tüdőszűrés. Kérésünkre az eredeti hirdetményt is elküldték, ez látható fent, a Facebookon terjedő kép helyett pedig inkább ezt a cikket osszák meg mostantól.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM