Nem véd meg a kukkolóktól a lánclevél

2013.10.07. 08:43

Barátaink és ismerőseink ismét a Facebook ármánykodása ellen védő biztonsági beállítások megtételére szólítanak fel minket (hol máshol, mint a Facebookon). Ezúttal hiányoznak a láncleveleket és hoaxokat lebuktató tipikus jelek (kilométernyi felkiáltójel-sorminták, csupa nagybetűvel írt mondatok), de mégsem érdemes sokat foglalkozni az üzenettel.

Hello Mindenkinek, aki az ismerőseim listáján van a Facebookon. Szeretnék egy szívességet kérni .... Valószínű nem annyira ismert, de a Facebook ismét megváltoztatta a személyes információk konfigurációt. Ennek és az új "Graphic app"-nak köszönhetően bármely személy bárhol a világon láthatja az FB-n a fotóimat, mit "szeretek", és a "megjegyzéseimet”. De nem csak az enyémet, hanem a barátaimét is. A következő két hétig fent fogom tartani ezt az üzenetet és azt kérem, hogy Te is csináld meg az alábbiakat, majd nyugtázd egy "kész" hozzászólással. Azokat az ismerőseimet, akik ezt nem csinálják végig, kénytelen leszek a listáról átrakni a nyilvános listára, mert azt akarom, hogy azt az információt, amit csak a barátaimnak szánok, csak veletek osszam meg, akik a barátaim vagytok, és nem az egész világgal. Szeretném úgy megjeleníteni a barátaim és a családom képeit, hozzászólni és tetszést nyilvánítani az ő képeikhez, hogy idegenek bárhol a világon azt ne tudják követni. Sajnos csak így lehet megváltoztatni ezt a konfigurációt, az FB tette ezt.

1.. Tehát, kérem, vezesd a kurzort a fényképem fölé, amely megjelenik ebben a dobozban (kattintás nélkül), akkor legördül egy ablak

2.. Most vezesd a kurzort a "Ismerősök" fölé, megint kattintás nélkül, majd a "Beállítások" menüt válaszd ki.

3.. Kattintással vedd ki a pipát az „életesemények" és a "hozzászólások és kedvelések" almenük elől. Így tevékenységem a család és a barátok tevékenységével együtt már nem nyilvános.

4.. Most másold be ezt a szöveget a saját faladra (nem "megosztással"!). Amint látom, hogy megjelent az oldalon, hasonlóan járok el a Te beállításoddal is az én oldalamon! Kösz!

Üdv!

Lendüljünk túl az olyan apróságokon, mint hogy a Graphic app az valójában Graph Search, és hogy annyira nem új, hogy januárban, az élesítéskor írtunk róla először. A lényeg, hogy a leírás szerint végrehajtott lépésekkel nem a barátaink adatait védjük, hiszen miért is tudnánk védeni azt, amit ők egy bizonyos beállítással már közzétettek. A pipák ki- és bekapcsolásával a bemutatott menüben azt változtatjuk meg, hogy a barátunk milyen típusú posztjait látjuk majd a saját üzenőfalunkon a jövőben.

Ha valóban azt szeretnénk, hogy a saját adatainkat ne láthassák idegenek, a legkevesebb, amit tehetünk, hogy a jobb felső, lakatot és vízszintes vonalakat ábrázoló ikonra kattintva, a "Ki láthatja a dolgaimat?" menüpontban a Nyilvános beállítást átállítjuk Barátokra. A már korábban kiengedett posztoknál, fényképeknél ez sajnos csak utólag, egyenként módosítható.

Szintén érdemes lehet kikapcsolni azt a lehetőséget, hogy mások a saját képeiken bejelölhessenek minket anélkül, hogy erre engedélyt adnánk nekik. Ez is becsapós egy picit: csak azért, mert a bejelölésre nemet mondunk, a kép még kikerül a Facebookra, méghozzá a közzétevő biztonsági szabályai szerint. Ha ez számunkra kellemetlen dolgot ábrázol, a legtöbb, amit tehetünk, hogy megkérjük az illetőt, hátha leveszi. Ugyanakkor néha jobb, ha nem pattogunk egy közepesen kínos kép miatt, a francia miniszterelnök is hogy járt, mikor megtette.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM