Robin Williams hamis búcsúüzenete terjed a neten

2014.08.19. 16:17

Az ESET szakértői figyelmeztettek rá, hogy egy átverés terjed a Facebookon. Egy kamu megosztás szerint a nemrég öngyilkosságot elkövetett Robin Williams telefonon rögzített búcsúüzenetét lehet megnézni a kattintás után. Persze ebből semmi nem igaz.

Williams nem hagyott hátra videoüzenetet - vagy ha így is volt, nem árulták el –, tehát azt a megosztott linken sem nézhetjük meg. Az akció lájkvadászattal kombinált adatgyűjtés: ha rákattintunk a linkre, az oldalon az a kérés fogadja a felhasználót, hogy a videó megnézéséhez ossza meg a tartalmat az ismerőseivel. Már ez biztosítja a folyamatos terjesztést, de emellé még egy online kérdőívet is ki kell tölteni; az így szerzett adatokból a csalók máris profitálhatnak.

A közösségi oldalakon természetesen mindig azok az átverések terjednek a legjobban, aminek témája mindenkit foglalkoztat. Egy híres színész öngyilkossága így sajnos igazi kincsesbányát jelent az internetes bűnözőknek, hiszen emberek tucatjai kattintanak a linkekre további információk vagy esetlegesen videók reményében. Mint minden esetben most is azt javasoljuk a felhasználóknak, hogy csak hiteles, megbízható forrásból származó linkekre kattintsanak, és amennyiben gyanú merül fel a tartalommal kapcsolatban, előtte ellenőrizzék azt más forrásokból is.

– mondta Béres Péter, a Sicontact Kft., az ESET magyarországi disztribútorának vezető IT tanácsadója.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM