A pécsi csodaszer még mindig nem gyógyítja a rákot

2015.07.28. 10:34
23 hozzászólás

PÉCS - Megtörtént a csoda! Pécsi tudósok megtalálták azt a gyógymódot, amellyel gyógyítható a rettegett betegség..., a RÁK.

Ezzel a mondattal kezdődik az a bullshithalom, amit a nemzetközileg is elismert tudományos szakfolyóirat, a Blikk egy régi cikkéből lenyúlt grafikával illusztrálnak a Facebookon.

A szöveg egy az egyben az újság pár bekezdéses, 2008-as cikkéből van, amelyben Kulcsár Gyula állítólagos felfedezéséről írnak. Maga a Facebook-bejegyzés is 2013-as, most viszont új erőre kapott, 1600 lájknál és több mint 8300 megosztásnál jár. Egy korábbi inkarnációja ugyanennek a sztorinak még 2012-ben kapott több mint 22 ezer lájkot.

Amint az sejthető, sajnos szó sincs arról, hogy feltalálták volna a rák univerzális ellenszerét. Az év elején 25 millióra bírságolt Culevitet is toló Kulcsár Gyula, pécsi rákkutató tényleg évek óta dolgozik valamin, ami hatékonyan elpusztítaná a rákos sejteket. Az infúziós csodaszerről, amiről a most futótűzszerűen újra terjedő sztori szól, valójában már 2012-ben lemondott a kutatócsoport, azóta teljesen le is állt ez a kutatási irány. Valójában már 2012-ben is az öt évvel azelőtti információk terjedtek a neten. Maga a cég is cáfolta a Facebookon terjedő híreket.

A Webbeteg akkor megkérdezte a hatóságokat, mi a helyzet a szerrel. Azt válaszolták: "Nemhogy a humán vizsgálatokra irányuló kérelem nem érkezett eddig a hatósághoz, a cég termékei évek óta tápszerként vannak forgalomban. Abban az esetben, ha a cég vállalja és végigviszi a forgalomba hozatalhoz szükséges fejlesztést, majd az Európai Gyógyszerügynökségen keresztül gyógyszerként engedélyezteti a készítményt, akkor annak alkalmazására ennek megfelelően kerülhet sor." 

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.