Zuckerberg már megint nem osztogat milliókat Facebookon

2015.12.29. 17:04

Köszönjük, Mark Zuckerberg, az előre gondolkodó nagylelkűségét!

– így indulnak azok a Facebook-bejegyzések, amelyek arról szólnak, hogy Mark Zuckerberg 4,5 milliárd dollárt oszt szét ezer szerencsés Facebook-felhasználó között. Egyelőre angolul, de várhatóan rövidesen magyarul is.

GettyImages-490329518
Fotó: David Paul Morris / Europress / Getty

Eszerint ezer ember kap fejenként 4,5 millió dollárt (1,3 milliárd forintot) csak azért, mert regisztrált az oldalon, és kidobta a nevét a gép. Pontosabban még egy teendőnk van, ha szemtelenül sok pénzt szeretnénk pofátlanul könnyen keresni: AZONNAL meg kell osztani a posztot, amelyből a nagy lehetőségről tudomást szereztünk, hiszen a Facebook éjfélkor átnézi az aznapi bejegyzéseket, és aki oszt, annak osztanak.

A hoax alapja Zuckerberg és felesége december elsejei – valós – bejelentése, hogy lányuk megszületése alkalmából 45 milliárd dollár értékű Facebook-részvényt fordítanak a közjóra, hogy boldogabb hellyé tegyék a világot (egyébként valójában nem egészen jótékony adományról van szó, inkább üzleti befektetésről, de ez most mellékes). A poszt szerint a bejelentésnek az a része viszont kevésbé ismert, hogy ennek az összegnek a 10 százalékát közvetlenül az emberek között osztja szét a házaspár.

zuckerberg

Az igaz is, hogy a bejelentésnek ez a része kevésbé ismert, de ennek mindössze annyi az oka, hogy nem is volt ilyen része, hiszen a pénzosztás természetesen óriási kamu. Már csak azért is, mert Zuckerberg magát az adakozást nyílt levélben jelentette be Facebookon, márpedig ebben szó se volt semmiféle sorsolásról.

További árulkodó jelek:

  • Egy email vagy poszt mindig gyanús már attól, ha tele van CSUPA NAGY BETŰVEL és felkiáltójellel!!!!!
  • Ha egy emailben vagy posztban azt írják, oszd meg, és adunk pénzt, az minden esetben nyilvánvaló kamu.
  • És egyáltalán, ha egy emailben vagy posztban azt írják, adunk pénzt, már az is nyilvánvaló kamu.
  • Ráadásul a posztokban csak annyi szerepel, hogy éjfélkor lesz sorsolás, de az nem, hogy melyik napon, pedig maga a poszt már napok óta terjed. Vagyis ha még kapott is volna minden arra járó egy kisebb vagyont, már rég le kellett volna járnia az akciónak.

Az NBC News ennek ellenére vette a fáradtságot, és még meg is kérdezte a cég egyik szóvivőjét, hogy van-e valami alapja a hírnek. A válasz:

nincs.

A poszt egyik mutációja az ABC nevű tévécsatorna Good Morning America című műsorára hivatkozik, hogy ott is elmondták, hogy ez márpedig nem kamu. Természetesen ott se hangzott el semmi ilyesmi. Mindez egyébként két-három héttel azután zajlik éppen, hogy a cég a hivatalos oldalán is cáfolta a hasonló kamuhíreket:

Friends don't let friends copy and paste memes. While Priscilla and Mark's pledge to give money to improve the world is...

Szerző: Facebook2015. december 9.

Szóval mindent egybevetve azt tanácsoljuk, hogy ha itthon is megjelenik majd ez a kamubejegyzés, ne fáradozzon a megosztással, sokkal hasznosabban is eltölthető az a fél perc. Boldog új évet, és 2016-ban se higgyenek el minden butaságot.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM