Hülyeség, hogy nem lehet külföldre utazni az új személyivel

2016.01.26. 15:51
31 hozzászólás
Már majdnem négyezren megosztották a Facebookon azt az álhírt, hogy az új, elektroniks személyi igazolvánnyal nem lehet átlépni a határt. Ez nemhogy nem igaz, de még egyszerűbb is vele a külföldre utazni. A félreértésben még a migránsoknak is szerepe van.

Arra tökéletes, hogy az államapparátus minél könnyebben nyomon követhesse az állampolgárt, mint személyiségi jogot. Viszont az előző kártyával szemben van egy nagy bukta a dologban - ezzel nem utazhatunk külföldre. Az új személyi igazolvány hátlapján olvasható: »Külföldre utazásra nem jogosít«

- terjeszti a Hírhatár portál lendületes, kormányt és bürökráciát ekéző cikkében, hogy az idén januárban bevezetett elektronikus, biometrikus adatok is tartalmazó személyi igazolvánnyal nem lehet külföldre utazni. A cikkhez még képi illusztrációt is csatoltak, ahol olvasható az idézett felirat. Ez korábban tényleg nem szerepelt a személyi igazolványokon, de most sem mindegyikre kerül. 

Az új személyiről nemcsak mondják, hogy alkalmas a határátlépésre, de személyesen ismerek olyat, aki már használta is erre. Péter barátom, az új okmány tulajdonosa így mesélt az ideiglenesen felfüggesztett schengeni határon szerzett élményeiről:

A német–osztrák határon a határőr elkérte a személyimet. Megnézte. Majd jó utat kívánt. 

A félreértés alapját az adja, hogy tényleg vannak olyanok, akik ki vannak zárva a külföldre utazásából. Ezek azok az emberek, akik ellen jogerős ítéletben mondta ki a bíróság, hogy nem utazhatnak külföldre. De vannak olyan menekültek és migránsok is, akik ilyen okmányt kaptak az azonosításukhoz. Erről a cikk megjelenése után a Hírhatárt is tájékoztatták, ami frissítette cikkét, de az eredeti állítását meghagyta.

A kártyát kiadó Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) kártyáról szóló tájékoztatójában külön rovatot szenteltek a külföldi utazásoknak. Ugyanis az új személyik már az ún. ePass elektronikus útiokmány-funkcióval is rendelkeznek. Így a schengeni övezeten belül és „más államközi egyezmények által szabályozott határokon” (pl. Egyesült Királyság, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Izland, Norvégia stb.) is használhatjuk. Sőt, sok helyen még a „külön jogosultsággal rendelkező rendszerek, tehát pl. zsilipkapus beléptetőkapuknál” is átkelésre jogosítanak.

A KEKKH tájékoztatójánál szebben én sem írhatnám le, hogy ez a gyakorlatban miért is hasznos:

Sokan átélték már azt az érzést, hogy repülőtereken, kikötőkben hosszú ideig kell sorban állni az utas-ellenőrzések lefolytatása érdekében. Egyre több ponton terjednek el az automatizált utas-azonosító rendszerek. Ezen rendszerek csak chipes okmányokkal tudnak kommunikálni, használatuk ezért eddig csak útlevéllel volt lehetséges.

Az új kártyák már rendelkeznek ezzel a chippel, így ha a leolvasóhoz érintjük a személyinket, már meg is szabadultunk a zsilipkaputól. A KEKKH aloldalán mindent megtudhat, amit valaha is tudni akart az új típusú személyigazolványáról.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!