Friss kommentek

Négy évvel a halála után Steve Jobs elmondta, hogy a pénz nem boldogít

2015. november 23., 09:12 Módosítva: 2015-11-23 22:24:40
517
22 hozzászólás

Jóakaratú emberek, hallották már, mik voltak Steve Jobs utolsó szavai? Ha még esetleg nem volt alkalmuk lájkolni a Talmi Csillogás Helyett Az Igazi Értékekre Rámutató Fontos Üzenetet, ne féljenek, hamarosan ott lesz a Facebook-falukon a Megtalált Testamentum.

22 hozzászólás Tovább

Kamuképek és csúsztatások terjedtek a párizsi terror után

2015. november 21., 21:44 Módosítva: 2016-08-26 16:55:47
549
4 hozzászólás

Kigyúrt "migránsok"? Szellemvárossá változott Párizs? Műpénisszel szelfiző dzsihadista? Ha valamilyen tragédia történik a világban, a szolidaritás és széleskörű összefogás mellett mindig a – szándékos vagy éppen véletlen – pánikkeltés, félretájékoztatás és ferdítések is felütik a fejüket. Ráadásul ahogy a segítségnyújtást is megkönnyíti a technológia, ugyanúgy az hazugságok és félreértések is sokkal gyorsabban és szélesebb körben terjednek el a közösségi média segítségével.

Nem történt ez másképp a november 13-i párizsi terrortámadás után sem: meghamisított képek, félremagyarázott események és fél évvel ezelőtti Twitter-üzenetek öntötték el az internetet. Azt, hogy ezeket nem mindig rossz szándék vezérelte, jelzi, hogy néha épp a valódi szolidaritást nagyították fel egy-egy eredeti kontextusából kiragadott, "aktualizált" képpel.

4 hozzászólás Tovább

Így lett pillanatok alatt terrorista egy ártatlan kanadai újságíróból

2015. november 17., 11:37 Módosítva: 2015-11-18 11:09:00
1021
46 hozzászólás

Az internet legsötétebb oldalának és a sajtó (egy részének) kritikátlan, ellenőrizetlen forrásfeldolgozásának legjobb példája az, ahogy egy kanadai szikh informatikai újságíróból szombaton világszerte terroristagyanús személy lett.

Veerender Jubbal Kanadában él, videojátékokról ír. Még augusztusban csinált magáról egy szelfit a fürdőszobában a tükör előtt, és a képet kirakta a Twitterre. A párizsi terrortámadások másnapján Jubbal képe néhány egyáltalán nem apró módosítás után már a párizsi merényletek egyik lehetséges elkövetőjének képeként körözött a neten, aztán a sajtóban. Világszerte.

Az eredeti képet valaki úgy alakította át, hogy Jubbalra bombaövet photoshopolt, a kezében tartott iPadből pedig egy Korán lett "előbb egy szelfi, aztán a Stade de France" aláírással.

A kép hihetetlen gyorsasággal kezdett terjedni a neten, és hamar bekerült az újságokba is. Mindenféle ellenőrzés nélkül átvette Európa legnagyobb bulvárlapja, a német Bild. Közzétette a Twitteren az olasz "Sky TG24" tévéadó ( 1,95 millió követő), a spanyol La Razón című újság pedig a címoldalára is kitette.

És ez még semmi: közzétette egy az ISIS-hez közelálló Facebook-oldal is ezzel a kommenttel:

A tudósítások szerint ő az egyik testvérünk, aki végrehajtotta a dicsőséges Párizs elleni támadást.

Pedig elég lett volna csak megnézni a módosított képet. Ha Jubbal egy Koránt tart a kezében, akkor vajon hogyan csinálhatta a képet magáról a tükörben? Van rajta egy beépített kamera?

46 hozzászólás Tovább

Lézerborotváért őrül meg a világ

2015. október 4., 18:23 Módosítva: 2015-10-08 15:49:41
326
16 hozzászólás

Borotválkozni utálatos dolog. Aki azt mondja, szeret borotválkozni, attól féljünk, mert milyen ember az, aki szereti a sebeket, az irritált bőrt, vagy amikor csíkokban húzzák a bőrben legmélyebben ülő szőrszálait.

Ráadásul borotválkozni elég környezetszennyező dolog is. A világon milliószámra fogynak az eldobható borotvák, nehezen hihető, hogy bárki is ráállt volna a nagyüzemi újrafelhasználásukra, vagyis a sok műanyag még évezredek múlva is velünk lesz.

Ebből a két dologból újabb két dolog következik:

 1. Semmi meglepő nincs abban, hogy a világon újra divatba jött a szakáll.
 2. Ha valaki hirtelen előáll azzal, hogy ő feltalálta a borotválkozás egy zseniálisan egyszerű, gyors és fájdalommentes változatát, amelyhez ráadásul egyetlen egyszer kell borotvát venni, ahhoz ömleni fog a pénz.

Na, pont ez a második dolog történt a Kickstarter nevű közösségi finanszírozó oldalon: a Skarp nevű cucc készítői azt állítják, hogy ők egy darab formatervezett alumínium, egy darab ceruzaelem és némi lézer segítségével feltalálták az utolsó borotvát, amit az ember valaha is használni fog.

Állítólag egy speciális hullámhosszon üzemeltetett lézer majd jól elégeti a szőrszálainkat, de úgy ám, hogy közben a bőrt nem bántja, mert ez a speciális hullámhossz a szőrszálakat alkotó sejteket célozza.

Nem túl meglepő módon a Skarp az eredetileg célként kitűzött támogatási összeg sokszorosát gyűjtötték be (és még hátra van bő két hét a kampányból). 14 nap alatt a tervezett 160 ezer dollár helyett 3,2 millió jött össze nekik, annak ellenére, hogy kis kockázatot vállal az, aki kijelenti:

ez egy átverés.

Több jele is van ennek:

 • Nincs működő prototípus
 • A bemutató filmecske egy vicc (a táblára felírt optikai egyenletek egyértelműen egy tetszőleges tankönyvi oldalról lettek kimásolva)
 • Semmi sincs a leírásban vagy máshol, ami igazolná, hogy lézerrel lehet borotválkozni
 • A projekt kitalálóival szervezett reddites kérdezz-felelek is tanulságos volt, tulajdonképpen egyetlen igazi, tudományos vagy technikai jellegű kérdésre sem tudtak válaszolni.
 • van köztük egy szakállas ember, a videóban mégsem őt borotválják meg, sőt
 • igazából a fejlesztők közül egynek sincs szép, sima, frissen borotvált arca.

Érdemes megnézni a videót, ahol bemutatják az eszköz működését:

Most lehet, hogy én borotválkozom rosszul, de elég kínkeserves folyamatnak tűnik, hogy borotválkozás közben úgy kell elkeseredetten harcolni a borotva bőrrel való érintkezése ellen, hogy közben szálanként kell lenyesni minden szőrt. Ennél még az is gyorsabb, ha az asszony szemöldökcsipeszével állunk neki kitépkedni a szőröket.

Ettől függetlenül, ha ön megvette, és majd 2016 márciusában megkapja a csomagot, mindenképpen írjon nekünk, hogy áttehessük ezt a cikket a hoaxokat, vagyis átveréseket tartalmazó írások közül a sima hírek közé.

Ön szerint ez

 • 11342
  Átverés
 • 1402
  Remélem, hogy nem átverés, mert vettem belőle
 • 1177
  Nem átverés
16 hozzászólás

Menekültellenes kamuképek árasztották el a netet

2015. szeptember 15., 08:28 Módosítva: 2015-09-16 08:47:35
2870
181 hozzászólás

Az elmúlt hetekben több olyan kép is terjedt az interneten, amik menekültekkel kapcsolatos valótlan állításokkal együtt jelentek meg.  Az egyik talán legismertebb kép már itthon is bejárta a netet. Ezzel többen azt próbálták sugallni, hogy terroristák is százszámra jönnek Európába a menekültekkel. A bizonyíték pedig ez a fotópár lenne, amelynek egyikén egy fegyveres férfit látunk, a másikon pedig ugyanazt a férfit, de már Európában.

A férfi azonban a lázadók egyik parancsnoka volt, egy 700 tagú csapatot vezetett a szír polgárháborúban. A harmincéves férfival az AP készített interjút Kosz szigetén, a zöld pólós kép is akkor készült. Ezt használták fel a menekültellenesek, hogy meggyőzzék a gyanútlan netezőket.

Ez talán a leghíresebb kép, amivel a menekültek ellen hergelnek, még Magyarországon is ezzel riogatott a kormányközeli média. Emellett a többi menekültképes hoaxot is összegyűjtötte a Vice újságírója.

181 hozzászólás Tovább

Kamu a muszlimokat kiosztó polgármester sztorija

2015. szeptember 4., 16:21 Módosítva: 2015-09-04 18:09:22
642
8 hozzászólás

Muszlim szülők azt követelték, hogy Montreal (Kanada) egyik elővárosának minden iskolai menzájáról tiltsák ki a disznóhúst. A polgármester elutasította a követelést, a jegyző pedig levelet küldött minden szülőnek, amelyben megmagyarázta, hogy miért.

– így kezdődik a magyar közösségi média aktuális sztáranyaga, és a folytatásában a polgármester szelíd szavakkal meg is magyarázza a dühös szülőknek, hogy miért nem fognak az ő szabályaik szerint élni. A történet futótűzszerűen terjed, csak a magyar net egyik legsötétebb mocsaraként ismert Mindenegybenen közel hatezer megosztásnál jár. Annak ellenére – vagy éppen azért? –, hogy már a címben jelzi, hogy nem lő túl magasra intellektuálisan, amikor előzékenyen odaírja zárójelben, hogy Montreal melyik országban van.

Amikor egy történet ennyire didaktikus, tanmeseszerűen fekete-fehérek a szereplői, és hiányzik belőle a konkrétumok legkisebb morzsája is (sehol egy név, egy dátum, egy forrás), az mindig gyanús. A Google nagyjából két perc alatt le is buktatja: egy szó sem igaz belőle.

A mese eredeti verziója Belgiumban játszódik, egy Ath nevű városban, ez 2013-ban terjedt el francia nyelvterületeken, és annyira elterjedt, hogy még egy online petíció is született a muszlimoknak ellenálló hős városatya támogatására. A polgármester, Marc Duvivier hivatalos sajtóközleményt adott ki, amiben tisztázta, hogy az egész történet kitaláció. 2014 végén később jelent meg az újabb mutáció a sztoriból, ez copy/paste módszerrel született a belga eredetiből, csak a helyszínt írták át Montrealra. Ennek egy elég esetlen magyar fordítása robbant most nagyot a hazai közösségi médiában. A kanadai verziót egyébként szintén cáfolta a hírbe hozott polgármester.

8 hozzászólás

Késelős álhírt terjeszt a Nemzeti Arcvonal

2015. augusztus 25., 23:16 Módosítva: 2015-08-26 13:15:17
5220
32 hozzászólás

Két rendőrt késeltek meg illegális bevándorlók Budapest XXII. kerületében kedden – terjeszti megdöbbentően primitív stílusban a hírt szélsőjobboldali Nemzetarcvonal.net. Vagyis nem is megdöbbentő a stílusuk. És természetesen nem is hír a hírük.

A rendőrség szerint ugyanis ilyen nem történt, nem támadtak meg rendőröket migránsok.
32 hozzászólás Tovább

Ezer migráns rohamozta meg a magyar határt? Hááááát persze

2015. augusztus 16., 10:54 Módosítva: 2015-08-17 09:46:45
3692
82 hozzászólás

Mintegy ezer fős, zömében férfiakból álló migráns csoport rohamozta meg a szerb-magyar határt Horgosnál - ezzel a hírrel riogat a szerbiai DélHír.hu. A hírportál a szerb Alo nevű bulvárlapra hivatkozva írta azt, hogy a tömeg kapákkal és botokkal felfegyverkezve, Allah Akbar kiáltással tört rá a határőrökre, de egy kis extra rendőri segítséggel sikerült megfékezni a „feldühödött tömeget”.

A hír vasárnapra több portálon is megjelent, és délelőtt intenzíven kezdett terjedni a Facebookon.

Csak épp korántsem történt meg.

82 hozzászólás Tovább

A szelfiző menekült nem is valódi menekült

2015. augusztus 4., 12:47 Módosítva: 2015-08-05 09:12:22
158
10 hozzászólás

Rövid időn belül 2500 követőt szerzett az Instagramon egy szenegáli férfi, aki a saját, Spanyolországig tartó útját dokumentálta. A sztorit több külföldi és magyar híroldal is átvette. Mostanra kiderült, hogy a profil nem valódi, az egész csak egy fesztivál reklámkampánya volt.

Fotó: Abdoudiouf1993 / instagram

Az egy hete indított profil tulajdonosa, Abdou Diouf végigfotózta, ahogy elhagyja a szenegáli Dakart, hogy új életet kezdjen Európában. A fotók – kizárólag szelfik – bemutatták az út apró részleteit, például a motorozást, a sikeres partra szállást vagy a mosakodást. Egyik sem volt valódi, de ez nem számított. Amikor a Huffington Post megírta a sztorit, a közösségi oldalak átvették azt, és Diouf híre mindenkihez eljutott.

10 hozzászólás Tovább

Nem is az történik a szervezettel egy doboz kóla miatt

2015. augusztus 3., 15:25 Módosítva: 2015-08-04 11:56:17
637
30 hozzászólás

Volt múlt héten egy elég csúnya eset: végigszaladt a neten a „mi történik egy óra alatt, ha megiszunk egy doboz kólát” című infografika. Ne szépítsük, itt az Indexen is futott, mert olyan hihetőnek tűnt, hogy beszívtuk, elnézést kérünk mindenkitől, aki miattunk verte ki az ismerősei kezéből a kólásüveget.

Mert kiderült, hogy a jó szándékú készítő inkább csak tippelgetett, mintsem a valós folyamatoknak és történéseknek járt utána, amikor olyasmiket írt, hogy csak azért nem hányjuk el magunkat egy doboz kóla, és az abban lévő tíz teáskanálnyi cukor miatt, mert a foszforsav elfedi az ízt.

A BuzzFeed vette a fáradságot, és utánakérdezett az infografika állításainak. Kimber Stanhope táplálkozástannal foglalkozó biológus Kaliforniai Egyetemen, szakterülete a cukor és az emberi test reakciói. Szerinte már rögtön a tíz teáskanálnyi cukor hánytató hatása is túlzás, a legtöbb embernek nem okozna gondot az elfogyasztása. „Alanyok százait vizsgáltuk, akik ennél sokkal több cukrot ettek meg foszforsav nélkül, egyikük sem hányt, és nem rémlik, hogy bárki rosszullétre panaszkodott volna.”

Stanhope szerint az sem igaz, hogy a hirtelen megemelkedett inzulinszint miatt gyárt a cukorból zsírt a májunk. Ez a jelenség valójában amiatt van, ahogy a máj az ilyen kiugró inzulinterhelésre reagál, hanem a nagy mennyiségben bevitt fruktóz okozza a bajt. Érdekesség, hogy az eredeti blogposztban ez helyesen szerepel, csak az infografikánál csúszott félre az információ.

A koffeinnel kapcsolatos állítások sincsenek rendben. Michael A Taffe, egy, a függőségeket neurobiológiai szempontból vizsgáló intézet munkatársa a Buzzfeednek elmondta: a koffein eleve nem indíthatja be vagy fokozhatja a dopamin nevű boldogsághormon gyártását a testünkben, mert a vizsgálatok szerint a koffein a dopamin véráramba kerülését segíti, a képződéséhez semmi köze sincsen.

Ráadásul Taffe szerint nagyon fontos tudni, hogy mint minden drognál, a koffeinnél is a dózistól, illetve a használó ellenállásáról szól. „Egy doboz kólában közel sincs annyi koffein, hogy az komolyabb hatással legyen egy átlagos emberre, főleg nem olyanokra, akik amúgy is rendszeresen fogyasztanak koffeintartalmú élelmiszereket vagy italokat” – foglalta össze a szakember. Taffe szerint azért az infografika koffeines részében van némi igazság, de a készítők erősen túldramatizálták a dolgot.

Természetesen fontos tudni, hogy szinte minden kutatási eredmény a cukros üdítők fogyasztásának negatív hatásaira hívja fel a figyelmet. Vagyis lehet, hogy egy óra alatt nem az történik velünk, ami az infografikán szerepel, de hosszabb távon egészen biztosan komoly káros hatása lehet, ha valaki rendszeresen fogyasztja ezeket a termékeket. A blogposzt, illetve az infografika eredeti szerzője, Niraj Naik szerint is ez a fontos üzenet: ha ilyesmit iszunk, pláne gyerekként, az nem jó.

30 hozzászólás

Nem, nem lesz ma éjjel kék a Hold

2015. július 31., 09:25 Módosítva: 2015-08-04 11:00:56
492
2 hozzászólás

Megint terjed a hír, hogy különleges égi jelenségnek leszünk tanúi július 31-én éjjel: kék lesz a Hold. Nem, nem lesz kék a Hold, hacsak időközben valahogy nem kerül nagyobb mennyiségű, vulkáni eredetű por a légkörbe.

A Kék Hold annak a nem túl gyakori eseménynek az elnevezése, mikor egy naptári hónapon belül kétszer is van telihold. A második teliholdat hívják kék holdnak. A jelenség magyarázata, hogy holdfázisok 29,5 naponta ismétlődnek, vagyis ha a hónap első napjaiban van egyszer telihold, van rá esély, hogy a hónap legvégén lesz még egy. Ami amúgy pontosan ugyanúgy fog kinézni, mint bármelyik másik, tetszőlegesen választott telihold, például az, ami az Index saját instagram-profilján is közszemlére került.

Nagyjából két-három évente van ilyenre példa, legutóbb 2012-ben láthattunk két teliholdat egy hónapon belül, de jegyeztek már fel olyan három hónapos időszakot, amikor kétszer is volt Kék Hold. Az elnevezés angolszász gyökerű, először egy 16. századi, egyházellenes iraton találták meg a kutatók.

Ahhoz, hogy igazán kék Holdat lássunk, a légkör összetételének kell megváltoznia. Érdekesség, hogy a Marson például rendszeresen kék a lenyugvó Nap színe: az ottani levegőben szálló porok, illetve a légkör gázainak összetétele a fény egy más hullámhosszát szűri meg, mint a Föld légköre. A múltban viszont volt már, hogy tényleg kékes árnyalatú volt a Hold a megszokott ezüstös szürke helyett: 1883-ban, az indonéziai Krakatau, és 1983-ban, a mexikói El Chichon vulkán is elég anyagot lövellt a légkörbe ahhoz, hogy az befolyásolja a Hold általunk látott színét.

2 hozzászólás

Jól látja, azok ott mutáns virágok

2015. július 29., 11:13 Módosítva: 2015-07-29 19:15:27
214
23 hozzászólás

Éppen ezeken a furcsa alakú virágokon pörög az internet, amiket még májusban töltött fel a Twitterre egy japán felhasználó. Jó pár évvel a 2011-es fukusimai katasztrófa után az emberek úgy gondolják, nemcsak ezek a margaréták érintettek csak a sugárzás okozta mutációkban.

Fotó: 三悔堂 ‏@san_kaido / Twitter

Furcsa zöldségek és mutáns nyulak is keringenek a közösségi oldalakon, ezekről viszont egyelőre semmilyen hivatalos megerősítés nincs. Ahogy valójában

a virágok sem a radioaktivitás miatt ilyenek.

Bár valóban genetikai mutációkról van szó, azok természetes körülmények között jöttek létre, véletlenszerűen is előfordulhat ilyen. Magyarázat lehet még bármilyen szennyezés, bármilyen betegség, a szakértők szerint teljesen gyakori, radioaktivitással nem összefüggő jelenségről van szó.

Ami biztos, hogy 2013 júliusában már háromszáz tonna radioaktív víz szivárgott ki az erőműből a Csendes-óceánba, és szivárog ma is. Végleges megoldást még mindig nem találtak, az egyre nagyobb arányú sugárzó anyag pedig a végén tényleg biológiai problémákat okozhat.

23 hozzászólás

A pécsi csodaszer még mindig nem gyógyítja a rákot

2015. július 28., 10:34 Módosítva: 2015-07-29 10:27:22
172
23 hozzászólás

PÉCS - Megtörtént a csoda! Pécsi tudósok megtalálták azt a gyógymódot, amellyel gyógyítható a rettegett betegség..., a RÁK.

Ezzel a mondattal kezdődik az a bullshithalom, amit a nemzetközileg is elismert tudományos szakfolyóirat, a Blikk egy régi cikkéből lenyúlt grafikával illusztrálnak a Facebookon.

23 hozzászólás Tovább

Nyugi, nem jön új jégkorszak 2030-ban

2015. július 14., 15:24 Módosítva: 2016-06-29 13:44:51
84
8 hozzászólás

A napokban bejárta az egész nemzetközi médiát, és a magyar sajtóban is felbukkant a hír, hogy 15 év múlva beköszönt a mini-jégkorszak. Az egész azzal kezdődött, hogy a brit Királyi Csillagászati Társaság sajtóközleményben ismertette Valentina Zharkova kutatásának eredményeit. Ebből kiderült, hogy a napciklusokat vizsgáló, számítógépes modelleken alapuló statisztikai elemzés szerint

a nap aktivitása 60 százalékkal esni fog a 2030-as évek során, és olyan szintet fog elérni, amilyet utoljára a néhány száz évvel ezelőtti kis jégkorszak idején produkált,

innen pedig már egyenes út vezetett oda, hogy meneküljünk, mert jön a jégkorszak.

8 hozzászólás Tovább

Szervkereskedők vadásznak az Alleenál?

2015. július 1., 15:53 Módosítva: 2015-07-02 11:41:40
813
30 hozzászólás

A Facebookon brutális sebességgel terjed egy bejegyzés, amely szerint egy ismeretlen nő odament egy az Alleeban díszköveknél, vízesésnél játszó gyerekhez, és el akarta csábítani valahova. A bejegyzés szerzője szerint ekkorra az apa a nő után ment, elfogta és hívta a rendőrséget.

30 hozzászólás Tovább

Bűncselekménnyé nyilvánítják a kemoterápiát?

2015. június 30., 11:28 Módosítva: 2015-11-11 12:57:18
969
21 hozzászólás

Hamarosan bűncselekmény lesz a kemó alkalmazása! – robbant a hír a magyar online alternatív medicina világában néhány napja, és azóta is brutálisan terjed. A cikk (amit a méltán a magyar net egyik legsötétebb áltudományos mocsarának tartott Mindenegyben közölt) már 20 ezer feletti facebookos megosztásnál és lájknál tart, az ezoterikus-természetgyógyász tömeg ünnepel, a kemoterápia betiltását, és a gyógyszeripar bukását vizionálja.

Az egészből persze egy szó sem igaz, viszont a sztori háttere jól mutatja, hogyan működik az álhírgyár.
21 hozzászólás Tovább

Hülyeség a szifiliszre kéken világító óvszer

2015. június 25., 11:12 Módosítva: 2015-06-25 20:53:02
7
6 hozzászólás

A világ összes lapja elhitte, hogy létezhet szexuális úton terjedő betegségeket kimutató óvszer, ami a szifiliszre kéken, a chlamydiára zölden, a herpeszre sárgán, a HPV-re lilán fluoreszkál. Az S.T. EYE névre keresztelt óvszerrel három tinédzser ezer fontot nyert egy diákoknak kiírt tudományos versenyen.

6 hozzászólás Tovább

Az oroszok szerint lehet, hogy mégse volt holdra szállás

2015. június 18., 10:43 Módosítva: 2016-08-03 15:39:46
173
37 hozzászólás

Hiába mondta néhány napja Vlagyimir Putyin, hogy "Oroszország kénytelen lesz azokra az országokra irányítani fegyvereit, ahonnan fenyegetik", arra senki nem gondolt, hogy a konteó-nehéztüzérséget már ilyen hamar be is vetik. Vlagyimir Markin, az orosz kormány Nyomozati Bizottságának szóvivője ugyanis nyomozást kezdeményez az első holdra szállás körülményeivel kapcsolatban.

37 hozzászólás Tovább

Tényleg lefényképezték a testet elhagyó szellemet a halál pillanatában?

2015. június 16., 14:42 Módosítva: 2015-06-16 21:42:14
612
10 hozzászólás

Ötezer megosztás felett jár és valósággal felrobbantotta a magyar net ezoterikus bugyrait a jobb sorsra érdemes női lap, a Kiskegyed híre, miszerint egy orosz tudós egy speciális fényképezőgéppel megörökítette a pillanatot, amikor a halál pillanatában a lélek távozik a testből. Íme:

Az obligát kérdést (ha ez tényleg megtörtént volna, az miért egy magyar pletykamagazinban jelenne meg ahelyett hogy a teljes világsajtó ezzel foglalkozna?) hagyjuk is. Maga a kamuhír 2009 óta kering a neten, legutóbb 2013-ban volt egy komolyabb felfutása. Igazán nagy karriert sosem futott be, ugyanis nagyon könnyű lebuktatni: egy szál Google-keresés megmutatja, hogy a „bizonyíték” valójában egy Oscar Burriel nevű argentin fotóművész trükkös fényképe.

10 hozzászólás Tovább

A NASA tagadja a szeptemberi világvégét

2015. június 9., 09:09 Módosítva: 2015-06-10 10:15:43
384
33 hozzászólás

Legközelebb szeptemberben lesz világvége; igen, megint, mint 2012. december 21-én, a maja apokalipsziskor, vagy a 2011 májusában történt elragadtatáskor. Mivel épp ezt a cikket olvassák, valószínűleg önöknek is feltűnt, hogy ezek nem következtek be, de a következő kataklizma nyilván sikeres lesz. Igaz, hogy a NASA ezt cáfolja, de hát ki hisz azoknak, a holdra szállást is meghamisították.

A NASA-nak nincs tudomása közelgő aszteroidáról vagy üstökösről, aminek a pályája ütközne a Földével, így egy nagyobb becsapódás esélye meglehetősen alacsony. Ami azt illeti, legjobb tudomásunk szerint semmilyen nagyobb objektum nem fog ütközni a Földdel a következő néhány száz évben.

– mondta a NASA szóvivője, arra reagálva, hogy egyesek azt olvasták ki a Bibliából, hogy 2015 szeptemberében, valamikor 22-e és 28-a között érkezik egy óriási égitest (meteor vagy üstökös), és szétvágja a Földet.

33 hozzászólás Tovább

Halló, segítsenek már elkölteni a főnyereményt!

2015. május 30., 21:40 Módosítva: 2016-04-23 20:38:07
205
14 hozzászólás
Mindig csak a hülyeség. Ahelyett, hogy csöndes áhítattal együtt örülnénk egy honfitársunk milliárdossá válásának, valaki csak nem bírt magával, és muszáj volt beleröhögnie az ünnepélyes hangulatba. A 4chanon kér befektetési tanácsokat a legújabb magyar milliárdos; jó sztori, kár, hogy valószínűleg nem igaz.

Néhány órája az ötöslottó-sorsoláson kihúzták a nyerőszámokat, és csak egy telitalálatos szelvény volt; a nyertes egyedül viheti haza minden idők második legnagyobb főnyereményét, ötmilliárd forintot. Az ilyet nyilván nem könnyű megemészteni; persze, fejben mindenki kiszámolja, hogy de jó lenne 17-et venni a legmenőbb japán óriásrobotból, de amikor szembesül vele, hogy megteheti, az nyilván sokkoló.

Ahhoz viszont vagy nagy lélekjelenlét, vagy határtalan optimizmus, vagy jó sok ostobaság kell, hogy valaki az internet segglyukaként is ismert 4chanen érdeklődjön arról, hogy mire költse a főnyereményt. Ez is remek szórakozás, ha beletörődünk, hogy hasznos válaszokat nem kapunk, legfeljebb vicceseket.

14 hozzászólás Tovább

A chemtrail igaz története

2015. május 28., 10:11 Módosítva: 2015-05-29 00:43:29
3821
100 hozzászólás

A chemtrail napjaink egyik legnagyobb konteóslágere, és a népszerűsége sehogy sem akar csökkenni. Hiába a tudományos ellenérvek, a hívői hajthatatlanok. Egy friss kutatás szerint például még attól az álhírtől sem inogtak meg, hogy a háttérhatalmak újabban viagrát is kevernek a gyilkos permetbe. Bár ők vélhetően ebben a cikkben is az igazság izzadságszagú fedősztoriját látják majd, azért tegyünk még egy próbát a chemtrailcsíkok eloszlatására a legalapvetőbb tudnivalók összeszedésével. (Arra most nem térünk ki, hogy mennyire életszerű azt feltételezni, hogy világszerte légitársaságok, pilóták, tudósok, repülőgépgyártók, kormányok mind-mind arra esküdtek össze, hogy a legnagyobb titokban saját magukat permetezzék méreggel, ezt sikerül is kivitelezniük, de közben nem képesek elhallgattatni az ezt leleplező facebookos szabadonébredőket.)

100 hozzászólás Tovább

Nincs szervkereskedelem Szabolcsban

2015. május 14., 17:27 Módosítva: 2015-05-15 14:24:37
294
26 hozzászólás

A police.hu azt írja, hogy a községi médiában időről időre megjelennek rémhírek, legutóbb pedig emberi szervkereskedelemről szóló horrortörténetek kezdtek el terjedni.

A rendőrség szerint ráadásul erre ráerősített egy megyei napilap május 11-i számában, és egy hírportál is. Egy alapítvány elnökének gyermekeltűnésekről szóló nyilatkozatát „Emberi szervekkel kereskednek” címmel jelentették meg. A pletykák hátterében akár egy 19 éves gyáli fiú eltűnése is lehet, akit édesanyja nyilatkozata szerint elrabolhattak.

26 hozzászólás Tovább

Elon Musk tényleg gyűlöli az apás szülést?

2015. május 12., 14:45 Módosítva: 2015-06-12 09:58:43
5
3 hozzászólás

Elon Musk, a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója tagadja a vádat, amely szerint egyszer előfordult, hogy nem engedte el az egyik alkalmazottját, hogy ott lehessen a gyereke születésénél. Az állítás egy üzletember életrajzából származik, amit az üzleti újságíró Ashlee Vance írt, és a Washington Post adott ki.

3 hozzászólás Tovább

Már megint nem kell megismételni a matekérettségit

2015. május 5., 17:31 Módosítva: 2015-05-05 20:41:23
372
5 hozzászólás

E cikk írásakor az Index legolvasottabb anyaga egy 2005-ös írásunk, pedig semmilyen formában nem melegítettük újra, nem tettük ki sem címlapra, sem Facebookra. Miért is tettük volna: a cikk arról szól, hogy a 2005-ös matekérettségit meg kell ismételni, az idei érettségihez semmi köze. Ennek ellenére 2015. május 5-én, kedd délután 5 órakor nem nagyon van virálisabb magyar nyelvű anyag az interneten. Feltámadt, hogy aztán újra feledésbe merüljön – valószínűleg egészen a 2016-os érettségiig.

A jelenség neve thread necromancy, és tavaly ilyenkor hosszasan foglalkoztunk azzal, miért és hogyan élednek újra rég lejárt sztorik. Általában pár tréfás kedvű troll (esetleg a régi sztorin nosztalgiázó Facebook-júzer) kell csak hozzá; ők begyújtják a kanócot a megosztásaikkal, aztán ha elég sok ember osztja tovább a sztorit, robbanásszerűen terjedni kezd az egész. Segít, ha a sztori címében és ajánlójában nincs semmilyen utalás konkrét helyszínre vagy időpontra. És persze az is segít, amit idén derítettünk ki egy április elsejei tréfa segítségével: önök közül egész sokan vannak, akik olvasás nélkül osztanak meg és kommentelnek cikkeket.

Ha tehát egy "Meg kell ismételni a matekérettségit" című Index-cikk jön szembe a Facebookon, nyugodtan hagyja figyelmen kívül. Ígérjük, hogy ha esetleg idén is meg kellene ismételni a matekérettségit, egészen más címmel fogjuk megírni. A 2005-ös cikkbe pedig beletettünk egy figyelmeztetést. Mármint egy újat, mert tavaly is beletettünk egyet, de a jelek szerint nem volt foganatja. Talán majd a mostani megoldás segít.

5 hozzászólás

Hárommilliót vert a NAV a kedvesen mosolygó nénire? Francokat!

2015. április 14., 16:50 Módosítva: 2015-04-15 14:40:47
2902
47 hozzászólás

Nincs is szívszaggatóbb igazságtalanság annál, mint amikor bárki erőpozícióból kiszúr a nála gyengébbel. A legjobbak általában a gyerekes történetek – szívatásból rossz buszra ültették fel a vak kisfiút –, de az indokolatlan, igazságérzetünket bántó hatósági agressziót is különösen szeretjük.

63175 10151156339093375 469488613 n
Fotó: Juhász Szilvia

Utóbbi kategóriába tartozik a sütis néni története, ami már vagy egy éve járja a netet, rengeteg megosztást és szívszaggató kommentet kapott.  Most meg valahogy megint előkerült az Organikusok.blogspoton.

47 hozzászólás Tovább

Azt már hallotta, hogy 2017-ben jön egy meteor és mind meghalunk?

2015. április 14., 13:18 Módosítva: 2015-04-17 15:13:16
2112
14 hozzászólás

2017-ben egy aszteroida annyira közel fog jutni a Földhöz, hogy az tulajdonképpen már becsapódás, és ha már becsapódás, egy tízemeletes panelház méretű meteor akkora pusztítást fog végezni, hogy ezrek, ha nem tízezrek kerülhetnek kórházba. Vagy a temetőbe.

Így hangzik a történet dramatizált változata, aminek az angol és magyar nyelvű változatait is ész nélkül osztják a közösségi oldalakon. Nézzük, mi az, ami ebből igaz:

14 hozzászólás Tovább

Nem is rabolnak gyerekeket Borsodban

2015. április 9., 14:33 Módosítva: 2015-04-14 12:35:30
19
0 hozzászólás

A rendőrség cáfolja, hogy lenne valóságalapja annak az „internetes közösségi oldalakon terjedő, rosszindulatú híresztelésnek, hogy a közelmúltban észak-magyarországi gyerekeket raboltak el”.

A police.hu híre szerint több Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőri szervhez is eljutott az április 4-e óta terjedő híresztelés, ami a közösségi oldalakon terjed. Az álhírt tipikus lájkgyűjtő oldalra rakták fel, csak akkor olvasható, ha valaki belájkolja az adott oldalt – és ilyenkor legtöbbször a falán is megosztja a hírt, akaratlanul. A pontos weboldalt a rendőrség nem nevezte meg.

Viszont ezúton is felhívja a polgárok figyelmét az internet etikus, felelősségteljes használatára! Az eredeti közleményből idézünk:

Többször előfordult már, hogy olyan tények terjedtek a hálózaton, amelyeknek nem volt valós alapjuk. 

Szólj hozzá!

Úristen, a mikró DEFORMÁLJA A VÍZMOLEKULÁKAT!

2015. március 13., 10:52 Módosítva: 2015-04-14 12:35:31
298
73 hozzászólás

A mikrohullámú sütővel kapcsolatos áltudományos rémhírek, úgy látszik, soha nem fognak kimenni a divatból. Az internet ezoterikus bugyraiban időről időre feltűnnek olyan hírek, hogy a mikró rákot/impotenciát/Parkinson-kórt/ebolát okoz, a gonosz háttérhatalom emberirtásra használja, betiltják, kivonják a forgalomból, csomagolja alufóliába, dobja ki azonnal.

Általában elég szórakoztató megfigyelni, amikor százegyedszer is felbukkan ugyanaz a kamuhír, és az arra hajlamosak ugyanúgy bedőlnek neki, mint az előző száz alkalommal, a mostani eset azonban más. Az álhír legújabb mutációját ugyanis az erre szakosodott Facebook-csoportok mellett átvették, és tudományos tényként közlik nagy, hiteles hírportálok is (például az, ami egyébként pár éve ugyanezeknek a híreknek a tételes cáfolatára szánt egy nagyobb cikket, pontosan ugyanazzal a fotóval illusztrálva, mint a mostani rémhírt).

73 hozzászólás Tovább

Honnan tudta Homer Simpson, hogy hol lesz a Higgs-bozon?

2015. március 3., 18:56 Módosítva: 2015-04-14 12:35:32
218
25 hozzászólás

Homer Simpson 1998-ban megjósolta a Higgs-bozon tömegét, mondja az internet, és haha, milyen hülyék ezek a fizikusok, hát ott volt a megoldás végig egy rajzfilmsorozat egyik részében, aztán mégis ütköztették az atomokat évekig.

Természetesen nem teljesen ez történt, bár tény: volt egy rész a Simpson családban, amikor a családfő, Homer, nekiállt mindenféle világmegváltó találmány kidolgozásának, és valóban, fel is ír egy egyenletet a táblára, amit ha megoldunk, majdnem kijön az az érték, ami végül a Higgs-bozon megtalálásakor bizonyítottá vált 2013-ban.

simpsons 3216501b

Az esetnek két magyarázata lehet. Az egyik, hogy Homer Simpson, illetve a sorozat alkotói valóban jó 15 évvel a modern fizikatudomány egyik legkomolyabb eredményének megszületése előtt a tudás birtokában voltak.

A másik, hogy mivel a Higgs-bozon kutatása nagyjából 50 évet ölelt fel (a hatvanas évek elején születtek meg Higgs és a többiek elméleti eredményei, 2012-ben fedezték fel a részecskét), könnyen előfordulhat, hogy a készítők, akik között komoly matematikusok, illetve még komolyabb tudományrajongók is vannak, egyszerűen csak kiválasztottak egy egyenletet az 1998-ban legnépszerűbb kutatások valamelyikéből.

Az utóbbi azért is valószínűbb, mert a Nagy Hadronütköztető megépítésének egyik célja pont az volt, hogy kísérleti úton végigpróbálgatva az összes lehetséges módszert, a gyakorlatban is megtalálják a Higgs-bozont. Az, hogy a rajzfilmben lévő egyenlet csak egy majdnem azonos, de azért eléggé eltérő részecsketömeget ad eredményül, azt mutatja, hogy az egyenlet egy időben fontos része volt a kutatásoknak, de végül nem pont ez lett az, ami a felfedezéshez elvezetett.

Amúgy ha hasonlót keresünk, most sem kell nagyon messzire mennünk: a The Big Bang Theory (Agymenők) című amerikai sorozatban rendszeresen szerepelnek tudományos szempontból helyes egyenletek és képletek, a történet ugyanis három zseniről, és Howard nevű barátjuk kalandjairól szól, és a készítők igazi kutatók segítségével állítják össze a háttérben látható ábrákat.

25 hozzászólás