Ne dőljön be a Facebook pénzét kínáló kamu cikkeknek!

2019. szeptember 6., 14:05 Módosítva: 2019.09.06 22:05
44

Ha valamit meg lehet vásárolni, arra lehúzós átverést is lehet építeni, ezt 2019-re alighanem sokan megtanulták már, rosszabb esetben a saját bőrükön, jobb esetben például a csalásokra figyelmeztető indexes cikkekből. Ez a cikk is egy ilyen figyelmeztetés, ugyanis megjelent és egyre szélesebb körben terjed az ilyen átverések legújabb kiadása: a Facebook libra nevű kriptovalutáját kínáló, magukat valódi újságcikknek álcázó oldalak.

Tovább

Hatalmas kamu a félelmetes koreai vidámpark

2019. június 16., 11:12 Módosítva: 2019.06.17 09:23
1358

A cikk megírásának pillanatáig több mint 22 millióan látták azt a videót, amit még csütörtökön posztoltak Twitterre, és egy olyan vidámparki attrakciót mutat be, ami túl szépnek és félelmetesnek tűnik ahhoz, hogy létezzen.

Tovább

Adóvisszatérítéssel lopnak adatokat a NAV nevében

2019. május 31., 15:54 Módosítva: 2019.05.31 18:23
66

Terjed egy friss csalás, amelyben egy NAV-osnak tűnő emailcímről, adóvisszatérítésre hivatkozva próbálnak személyes információkat begyűjteni a netezőktől. A Csalók még azt is beleírták a levélbe, hogy amennyiben nem tudnak rákattintani a levélben lévő url-re, válassza a címzett a "nem spam" gombot. Ne tegye!

Tovább

Miért törölték a sorosozó kormányplakátos iskolai tablót?

2019. április 12., 11:11 Módosítva: 2019.04.13 11:27
2100

Az elmúlt napokban bejárta az internetet – de a mémes oldalakat leginkább – egy budapesti középiskola bizonyos kampányplakátra megszólalásig hasonlító tablója. Ez:

unnamed
Fotó: tabloverseny.muisz.hu

Ismerős? 

Tovább

A program rögzítette a maszturbáció folyamatát – Nagyon perverz!

2019. április 10., 16:13 Módosítva: 2019.04.12 00:59
243

Tavaly írtunk róla a Kiber.blog híre alapján, hogy nagyon trükkös és meggyőző zsarolólevelekkel próbálkoznak kiberbűnözők pénzt kicsalni gyanútlan – és esetleg rossz lelkiismeretű, némileg bűntudatos – internetezőktől. A módszer lényege, hogy korábban kiszivárgott jelszavakat ötvöz zsarolással és a pszichológiai nyomásgyakorlással: zsaroló emailt küld a felhasználónak, amelyben tudatja vele, hogy megszerezte a jelszavát, aminek köszönhetően bejutott a gépére, kémprogramot telepített rá, majd a webkamerájával felvette, ahogy pornót néz (és közben milyen csúnya dolgokat művel, nahát!)

Itt jön a zsarolás: ha az email címzettje nem fizet súlyos pénzeket, minden ismerősének elküldi a szépen összevágott felvételt. A zsarolók jellemzően 1-2 ezer dollárnyi (nagyjából 280-550 ezer forintnyi) bitcoint követelnek.

Tovább

Nem kéri Koós Réka, hogy édesapja emlékére álhíreket olvassanak

2019. március 5., 14:23 Módosítva: 2019.03.20 19:23
358

A HVG írta meg, hogy Koós János vasárnapi halálhíre után az álhírgyárosok már elkezdtek terjeszteni egy "írást", amely a cím szerint Koós János utolsó kérését tartalmazza, amit maga Koós Réka tett közzé. Az érzelmekre ható írást azonnal elkezdték osztani a Facebookon, pedig az egész kamu. 

Tovább

Telefonos horrorlénytől pánikolnak a szülők, de nem igazak a gyerekek öngyilkosságáról szóló hírek

2019. március 1., 16:38 Módosítva: 2019.03.02 14:54
167

Újra pörög a júniusban egyszer már nagyot menő Momo-őrület, az anorexiás japán horrorlánylényre emlékeztető arc, ami állítólag öngyilkosságra buzdítja a gyerekeket. Nyugalom, kamu: hoaxról van szó, amit éppen azok terjesztenek, akik meg akarják védeni a gyerekeket.

Tovább

Nyugi, a Facebook nem törli az inaktív tagokat a csoportokból

2019. január 19., 17:05 Módosítva: 2019.01.20 17:09
2368

Tegnap a Facebook kicsit csavart a csoportokat kezelő algoritmusain, és erről a csoportok adminisztrátorainak üzenetet is küldött. Ezt:

Kicsit nyakatekert a megfogalmazás, de azért elég egyértelmű, mit akar mondani: ha a csoportod létszámában csökkenést látsz, ne ijedj meg, csak annyi történt, hogy a totál inaktívakat, akik a belépésük óta semmit nem csináltak, átpakoltuk egy külön fiókba, ahol tudsz nekik emlékeztetőt küldeni, hogy hahó, üdv a csoportban, örülünk hogy itt vagy, satöbbi.

A dolgot persze nem sikerült mindenkinek értelmezni, így tegnap este egyre több csoportban jelentek meg kétségbeesett posztok arról, hogy mindenki kommenteljen és lájkoljon, mint az őrült, ki letépte láncát, különben automatikusan törli őt a rendszer. Beindult a pánikhullám, csoportról csoportra terjedt a hír. Amiből persze ebben a formában egy szó sem igaz.

Tovább

Hallotta, hogy egy olasz ikerpár két tagja különböző években született? Akkor felejtse is el

2019. január 3., 08:32 Módosítva: 2019.01.03 18:14
3

Egy olasz lap az év második napján beszámolt egy különös esetről: egy olasz ikerpár két tagja különböző évben született Rómában. A kórház szerint viszont álhírről van szó – írta az MTI néhány órával azután, hogy maguk is beszámoltak a rendhagyó ikerszülés híréről.

Tovább

Sajnos ez nem az Etna kitörése az űrből

2018. december 28., 11:18 Módosítva: 2018.12.31 16:21
393

Az elmúlt napokban olvasóink közül sokan találkozhattak az alábbi fotóval:

A közösségi médiás (elsősorban facebookos) megosztásokban többnyire azzal kommentálják a felvételt, hogy az a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) készült pár nappal ezelőtt, amikor Szicíliában kitört az Etna vulkán, és a képen a tűzhányó füstfelhője látható, ahogy a légkör magasabb rétegei felé bodorodik.

Rutinos olvasóink mostanra már jól tudják, hogy ez nem pont így van.

Tovább

Csaló adathalászok élnek vissza az Index nevével

2018. december 27., 11:48 Módosítva: 2019.06.18 12:56
1128

Karácsonykor bukkant fel a Facebookon, fizetett hirdetésben az az adathalász oldal, ami többek között az Index nevével és tipográfiájával visszaélve utazik hiszékeny emberek személyes adataira, illetve a pénzére. Több olvasónk is jelezte, hogy a közösségi oldalon egy hirdetésre kattintva az Index oldalaira nagyon hasonlító cikket dobott eléjük a rendszer, ami lelkendezve számolt be egy "titkos" weboldalról, ahol az Apple (más verziókban a Telekom) egy euróért osztogat iPhone X telefonokat:

public.png

Egy februárban megjelent változatban pedig már nem iPhone-okat, hanem Samsung készülékeket osztogat valaki egy indexes cikknek álcázva magát.

A csodás akció természetesen kamu, a személyes adatok megadása, illetve az egy euró elutalása után az égvilágon semmi nem történik (illetve akadtak kommentelők, akik arról panaszkodtak, hogy utána levont még tőlük 29 eurót). Az adathalász oldal elég ügyesen van megszerkesztve, csak magyar ip-címen mutatja a kamu Index-cikket, benne a linkkel az akcióra, vélhetően azért, hogy a Facebook ellenőrző rendszerein minél később akadjon fenn. Az első időkben még annyi trükk is volt a dologban, hogy a kamu URL-ek csak mobilnézetben álcázták magukat Indexnek, az újabb URL-ek viszont már asztali számítógépről nézve is Indexnek tűnnek elsőre.

A szükséges jogi és technikai lépéseket megtettük, de azért legyenek óvatosak, ha hasonló, "túl szép, hogy igaz legyen" típusú ajándékosztogatásról olvasnak, alaposan nézzék meg, mi a forrás, valódi-e, vagy csak valaki visszaél egy hiteles oldal nevével és kinézetével. A legegyszerűbb ezt a böngésző címsorára rápillantva leellenőrizni: ebben az esetben például, ha ott nem az apple.com vagy az index.hu szerepel az URL-ben, de az oldal maga mégis úgy néz ki, máris elkapott egy álcázott hamis oldalt.

A mostani hirdetéseknél gyanús lehet az is, hogy a cikk alatt Facebook kommenteket lehet hagyni, ilyet az Index cikkeinél nem lehet tenni, raádásul a korábbi hozzászólók mind nem magyar nevű emberek, akik viszont magyar nyelvű hozzászólásokat írtak a témában. Természetesen ők is a kamu részét képezik.

Ha átverős hirdetést lát a Facebookon, a reklám mellett a három pont ikonra kattintva, és ott a Hirdetés bejelentése (angol nyelvre állított Facebooknál: Report Ad) opciót választva tudja jelenteni a közösségi oldalnak. Ha nem hirdetés formájában, hanem egy oldalon megosztott posztként bukkan fel, a Visszajelzés küldése erről a bejegyzésből (Give Feedback on This Post) opció alatt érhető el ugyanez a lehetőség.

Egyelőre ezekről kamuoldalakról tudjuk, hogy mobilnézetben az Indexnek álcázza magát, legyen ezekkel nagyon figyelmes:

  • https://architecturecloudy.com
  • https://architecturesunny.com
  • https://appliancesclean.com
  • https://appliancesmoral.com
  • https://appliancesrainy.com
  • https://breakcart.com/
  • https://coldsaintly.com
  • https://delightideadigital.com
  • https://drysaintly.com
  • https://energysaintly.com
  • https://energysinless.com
  • https://energysunny.com
  • https://remedyismusic.com
  • https://sciencesculpture.com
  • https://sciencedecent.com
  • https://sciencerespectable.com
  • https://sensorsexemplary.com
  • https://sensorsopera.com
  • https://sensorsunbribable.com
  • https://spaceease.com
  • https://spacelawful.com
  • https://spaceupstanding.com
  • https://upgradeview.com

A mindenit, tényleg ma van a berlini fal hihetetlen évfordulója? Nem.

2018. december 2., 15:16 Módosítva: 2018.12.02 23:57
8

A berlini fal 10 316 napon keresztül létezett. Ma van az a nap, amikor már 10 316 napja nem létezik.

A fenti mondat olyan, mint egy megállt falióra: egyszer biztosan pontos. Mit is mondott erről Arya Stark a Trónok harcában?

De nem ma!

Tovább

Ne dőljön be az ál-NAV-os csalóknak!

2018. november 12., 15:35 Módosítva: 2018.11.13 07:55
129

Több olvasónk is jelezte, hogy az adóhivatal nevében küldött adathalász levél terjed a magyar felhasználók között. Az "Adóvisszatérítés 03/2018" tárgyú email a szokásos recept szerint működik: próbálja elhitetni magáról, hogy hivatalos üzenet, hogy a gyanútlan felhasználó rákattintson a levélben szereplő linkre, és ott megadja a személyes adatait – valójában nem a NAV-nak, hanem az azt utánzó csalóknak.

Itt a levél egy példánya:

nav01

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, több árulkodó jelre is felfigyelhet a levél címzettje:

  • A feladónak semmi köze a NAV-hoz, egy sima t-online.hu-s címről van szó, nem hivatalos fiókról.
  • A levél szövege magyartalan, hemzseg a nyelvtani és helyesírási hibáktól, váltogatja a tegezést és a magázást, bajban van az ékezetekkel és több helyen egyszerűen értelmetlen.
  • A levélben szereplő link fölé véve az egeret (mobilon hosszan rányomva) már kattintás nélkül is látszik, hogy nem a NAV oldalára mutat, hanem egy .cl végződésű, vagyis chilei oldalra. (A Gmail egyébként felugró ablakban figyelmeztet is, ha rákattint a linkre, hogy az gyanús.)
  • Ha mégis megnyitja a linket, a betöltődő oldal a NAV honlapján másolja, de a címmezőben egy edu.bd végződésű url olvasható, amely egy bangladesi oktatási intézményeknek fenntartott doménvégződés. Plusz a szöveg itt is zagyva.
Tovább

Facebook-törés: máris piacra dobtak 1210 jelszót

2018. október 15., 08:54 Módosítva: 2018.10.15 14:13
1

Az ilyesmikkel csencselő hekkerek illegális netes piacán megjelent egy 1210 rekordos csomag, ami állítólag a most nyilvánosságra került nagy facebookos hekkelésből származó felhasználói adatokat tartalmaz, írja a Kiberblog. A szakblog szerint azonban szó sincs a legnagyobb közösségi oldalról származó adatokról.

Tovább

Brutálisan egyszerű módszerrel törik fel magyar lányok Facebook-fiókjait

2018. szeptember 18., 15:59 Módosítva: 2018.09.19 15:46
263

133 magyar lány Facebook- és Messenger-fiókját törte fel egy amatőr hekker – írja Makay József biztonságtechnikai szakértő a blogján. Szó sincs vírusról vagy észrevétlenül telepített ártalmas kódról – az agyafúrt kiberbűnöző nem túl szofisztikált módon egyszerűen elkérte áldozatai belépési adatait, és így jutott be a profiljaikba.

Tovább

Ne dőljön be, nem terjed Magyarországon a halálos csípésű amerikai mérges pók

2018. augusztus 7., 15:17 Módosítva: 2018.08.08 13:45
2136

Vigyázzatok tele már Románia és egész Európa ezzel a mérges pókkal,amit a képen látni fogsz bemegy a házba akár az ágyadba is kint van a fűbe mindenhol ott van az éghajlat felmelegedése miatt egyre több van belőle és ha megcsíp súlyos fájdalmaid lesznek és Leblokkol a lábad a kezed amelyiket megcsípte,és ha nem kapsz időbe orvosi ellátást akár hús elhalást is okoz,és le kell vágni az érintett zónát,és Szív leállást is tud okozni a mérge

– olvasható egy vasárnapi Facebook-bejegyzésben, amely ilyen rövid idő alatt is egészen nagy karriert futott be, a cikk írásakor már 24 ezer megosztásnál és 2,7 lájknál jár.

Tovább

Vigyázzanak, csalók kérnek pénzt a Telenor nevében

2018. július 13., 16:49 Módosítva: 2018.07.14 07:35
110

Hamis számlabekérő leveleket küldenek ismeretlenek a Telenor Magyarország nevében, a cég ügyfelei védelme érdekében kitiltotta hálózatáról a csalók által használt weboldal címet – közölte a Telenor az MTI-vel pénteken.

A leveleket magyarországi email címekre küldték a csalók, és nem is kizárólag a Telenor ügyfelei érintettek. A Telenor mindenkit arra kér, amíg nem győződnek meg egy számlabekérő email hitelességéről, ne kattintsanak a benne szereplő hivatkozásokra, és ne nyissák meg a csatolt fájlokat.

Tovább

Vigyázzon, csalók a Díjnet nevében akarnak adatokat lopni

2018. június 7., 12:47 Módosítva: 2018.06.08 07:18
122

FIGYELEM! Adathalász levél kering Ügyfeleink körében! A „Bejelentés” tárgyú, noreply@dijnet.hu e-mail címről érkező e-maileket nem a Díjnet Zrt. küldte. Saját adataitok védelmében NE kattintsatok a levélben lévő linkre! A megnyíló felületeken NE adjatok meg se bankkártya-, se más adatokat!

– írja Facebook-oldalán a népszerű e-számlakezelési szolgáltatást nyújtó cég.

Az adathalász próbálkozás hasonlít a telekomos változathoz, bár annyival ügyesebb annál, hogy ebben az esetben az emailcím első ránézésre akár validnak is tűnhet. A többi szokásos árulkodó jel viszont ezúttal is segíthet lebuktatni a csalást: a link, amelyre a levél kéri, hogy kattintsunk az adataink megadásához, nem a dijnet.hu tartományra mutat, tehát bizonyosan semmi köze a céghez. "Óvatosságra int emellett a magyartalan megfogalmazás, a nyelvtani hibák, az idegen vagy szokatlan tartalom is" – írja a cég.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy a Díjnet nemhogy emailben nem kér soha bankkártyaadatokat (ahogy semelyik másik valódi cég sem), de még csak a regisztrációnál se kell nekik ezeket megadni, mert nem is tárolnak ilyesmit. A cég ügyfeleinek az OTP Bank bonyolítja a fizetéseket, az ő saját rendszerük látja csak a bankkártyák adatait.

A Díjnet, amint ilyen és ehhez hasonló visszaélést észlel, azonnal megteszi a szükséges biztonsági intézkedéseket, és kezdeményezi az érintett IP-cím(ek) letiltását

– írja közleményében a cég.

A Díjnet nevével visszaélő csalási kísérlet alig egy nappal azután bukkant fel, hogy megint terjedni kezdett a Wizz Air-es adathalász akció, amely egyszer már tavaly ősszel is körbejárta a magyar netet.

Megint terjed a Wizz Air-es átverés, ne dőljön be!

2018. június 6., 09:51 Módosítva: 2018.06.23 14:27
5101

Tavaly novemberben már írtunk egy tipikus adathalász akcióról, amelyben a Wizz Air nevével éltek vissza a bűnözők, akik kamu ingyenrepjegyek ígéretével akarták kicsalni a személyes adatokat a felhasználóktól.

Most újra felbukkant a Facebookon egy ugyanilyen átverés, amelyben megint a Wizz Air weboldalát másolták le, hogy egy fergetegesnek hangzó (1 euró, 2 repjegy!!!), persze nem létező akcióval csapják be az embereket. A friss átverésről beszámolt az atveros-oldalak.com is, ők végigkattintgatták a kérdőívet, és szépen eljutottak addig, hogy az oldal a bankkártyaadataikat kérje.

Tovább

Neves magyar kutatót üldöztek el a Facebookról az álhírportálok

2018. május 30., 16:40 Módosítva: 2018.07.27 12:13
3689

Törölte szakmai és személyes profilját a Facebookon Horváth József kutatóbiológus. A 30 éves fiatal kutató molekuláris genetikával és rákkutatással foglalkozik a Debreceni Egyetemen. A 2015-ös Nemzetközi Roma Napon megkapta az Aranypánt-díjat, amit olyan romák kapnak, akik példaként állíthatók a környezetük elé.

Tovább

Megint lecsapott a hamis Facebook-lottó

2018. május 23., 15:30 Módosítva: 2018.05.23 17:04
89

Egyik barátnőm anyukájától kaptam egy levelet pár nappal ezelőtt, azzal a kéréssel, hogy értelmezzem már neki, ő most valóban nyert-e 1,5 millió dollárt vagy sem.

- írta levelében olvasónk, és a válaszunk röviden az, hogy nem. Nincs másfél millió dolláros nyeremény, és Facebook-lottó sem létezik. Hogy mi van helyette?

Képernyőfotó 2018-05-23 - 15.08.44.png
Tovább

Már megint bebizonyították, hogy átverés volt a holdraszállás

2018. április 20., 12:50 Módosítva: 2018.11.30 13:55
270

Kétségtelen, nem nyughatnak addig az összeesküvés-hívők, míg be nem bizonyítják, hogy az Apollo-program, amire csaknem húszmilliárd dollárt (mai árfolyamon kb 130 milliárd dollárt) költött az Egyesült Államok, totál kamu, átverés, stúdiókban forgatott filmek összessége volt. Novemberben az Apollo 17 küldetés egyik fotóján vélt egy kellékest felfedezni egy sasszemű youtuber, most pedig újabb kőkemény leleplező videó jelent meg a YouTube-on április 15-én, és szerzett pár nap alatt 123 ezres nézettséget.

Tovább

Álhír Törőcsik Mari levele Orbánhoz

2018. április 11., 14:32 Módosítva: 2018.05.30 16:16
1596

Felbukkant a neten egy Törőcsik Marinak tulajdonított rövid, Orbán Viktornak címzett nyílt levél, amelyben a választások eredménye miatt érzett kudarcról panaszkodik, ám a színésznő nevében a Nemzeti Színház közölte, hogy ehhez a valótlansághoz nincs semmi köze.

A művésznő megdöbbenve értesült arról, hogy a nevében nyilatkozat jelent meg, amelyet nem ő adott

- írja a Nemzeti Színház közleménye.

Tovább

Mindenki nyugodjon le, nem akarják hamis pénzzel elrabolni a plázából

2018. március 8., 15:45 Módosítva: 2018.03.09 12:36
1181

Pár napja a Facebookon kezdett el rohamosan terjedni egy történet, miszerint egy bűnszervezet tagjai hamis pénzt raknak a vásárlók autójának szélvédőjére, és így próbálják elrabolni őket.

Egy bizonyos Vivien azt írja a posztban, hogy a WestEndben vásárolt, és miután végzett, a parkolóban észrevette, hogy a szélvédőjén egy boríték van. Nem foglalkozott vele, elindult hazafelé, de útközben a visszapillantóban azt látta, hogy mintha egy fekete kisbusz követné. Majdnem a házukig követte, nagyon megrémült, de az utolsó saroknál lefordult. Otthon kinyitotta a borítékot, egy kisebb összeg volt benne, de hamis volt a pénz – meséli az állítólagos Vivien.

Vivien azt írja, jelezték a rendőrség felé az esetet, ahol állítólag azt mondták neki, hogy ez egy új emberrablási trükk, amivel a bűnözők próbálkoznak: addig követik az embert, amíg meg nem áll, hogy kiszálljon és elvegye a borítékot a szélvédőről, ekkor mellé húzódva kinyitják a kisbusz oldalát, és elrabolják.

hamis

Megkérdeztük az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy érkezett-e hozzájuk ilyen bejelentés, mint ahogy Vivien állította, de azt a választ kaptuk, hogy "a megkeresésében szereplő elkövetési módszerről a rendőrségnek válaszadásunk idején nincs tudomása".

Ez azt jelenti, hogy Vivien nem tett feljelentést, bejelentést sem, és más hasonló esetről sem tudnak a hatóságok, tehát a poszt többi tartalmának sem lehet túl sok igazságtartalma. Főleg azért hihető inkább a rendőrség verziója, mert amúgy is teljesen életszerűtlen próbálkozásnak tűnik a Vivien által leírt módszer, hiszen ha valakit el akarnak rabolni, azt egyszerűbben is meg tudnák oldani, nem kell hozzá hamis pénzt rakni a szélvédőre, és valószínűleg az emberrablók sem a főváros egyik legforgalmasabb plázájában próbálkoznának. És ami végképp hitelteleníti "Vivien" történetét: a pénzről készült fotó egy korábbi hoaxban is megtalálható.

Brit tudós: A NASA eltitkolja a marslakók lábnyomait

2018. március 7., 13:14 Módosítva: 2018.03.08 08:59
179

Barry DiGregorio brit asztrobiológus, a Buckingham Egyetem kutatója azt állítja, hogy bizonyítékot talált a marsi életre, de a földönkívüli élőlények lábnyomairól készült fotókat a NASA megpróbálja eltitkolni – írja az International Business Times.

Tovább

A crossushi úgy lett trendi étel, hogy nem is létezik

2018. február 23., 17:10 Módosítva: 2018.02.23 21:43
34

A croissant finom, a sushi is finom, és egyesek szerint a két étel kombinációja is finom. A világsajtó úgy felkapta a crossushi névre keresztelt étel sztoriját, hogy ebből a bizarr kreálmányból majdnem az év első gasztronómiai trendje lett.

Tovább

Megint befuccsolt a laposföldes házi rakéta

2018. február 6., 17:04 Módosítva: 2018.02.07 11:45
492

Lélegzetét visszafojtva várja a világ olcsó szórakozásra vágyó része, hogy Őrült Mike végre kilője magát saját építésű gőzhajtású rakétáján. A laposföldhívő kaliforniai férfi azt tervezi, hogy ha a Liberty 1 nevű szerkezettel sikerül eljutnia legalább 550 méteres magasságba, akkor onnan fotókat készít majd a Föld felszínéről, a horizontról, amivel be tudja majd bizonyítani, hogy nem látszik semmiféle görbület, a Föld lapos, és a NASA és mindenki, aki ennek ellenkezőjét állítja, hazudik, részese a gömbölyűföldes összeesküvésnek.

Tovább

Átverés a Jóbarátok mozifilm előzetese

2018. január 23., 09:59 Módosítva: 2018.01.23 22:46
118

Will Ferrell oldalán megjelent a Facebookon a Jóbarátok sorozatot folytató, idén áprilisban megjelenő mozifilm előzetese.

Tovább

Naprakész gyűjtés készült a Magyarországon pörgő álhíroldalakról

2018. január 12., 17:03 Módosítva: 2019.05.17 06:49
161

Nehéz naprakésznek lenni az álhíroldalakat illetően, mivel azok lételeme, hogy  minimális változtatásokkal, folyamatosan legyenek jelen, kijátszva a megtévesztő hírek terjesztéséért bezsebelt rendszeres tiltásokat. A műfaj oldalait legjobban csokorba szedő cikke még mindig a HVG 2015-ös gyűjtése, amit folyamatosan frissítenek. Az urbanlegends.hu most ebből a cikkből szedte ki a 2018-ban is aktív oldalakat, és az alábbi cimkéket használta a tevékenységük szűkebb körülírására: 

  • kamuhíres,
  •  elfogult 
  •  áltudományos
  •  konteós
  •  szatirikus
  • kattintásvadász

Az oldalak elemzésében kitérnek a jellemző tartalomra, az oldalon szereplő hirdetésekre, a legnépszerűbb tartalomra a Facebookon az oldalak 2017-es cikkei közül, és vizsgálják a viszonyított látogatottsági infót az Alexa.com segítségével. 

A teljes listát az 1helyeneu-tól, a tudnodkell.info-n és dobbentes.hu-n át, a vilaglato.info-ig itt találhatja. 

Nem, nem fertőzte meg földönkívüli mikroba az űrállomást

2017. november 27., 12:10 Módosítva: 2017.12.14 11:32
26

“Földönkívüli élet? Olyan baktériumot találtak a nemzetközi űrállomás (ISS) külsején, ami korábban nem volt ott, állítja egy orosz űrhajós” címmel hozott le hétfőn szenzációszagú cikket a leginkább orosz propagandában utazó Russia Today. Az RT híre Anton Nyikolajevics Skaplerov orosz űrhajósra hivatkozva arról szól, hogy olyan élő mikroorganizmusokat találtak az ISS külső borításán, amelyekről elképzelhető, hogy földönkívüli eredetűek. Az RT szerint a szabad szemmel nem látható élőlényeket a földön fogják további vizsgálatoknak alávetni.

Tovább