Friss kommentek

Átalakult az iWiW, jött vele egy új lánclevél is

2007. november 30., 12:40 Módosítva: 2009-02-07 11:00:48
0
32 hozzászólás

November 15-én átalakult a legnagyobb taglétszámmal rendelkező magyar online közöségi hálózat, az iWiW. Ahogy azt a Webisztán igen részletesen megírta, és a tagok is megfigyelhették, a változás az iWiW-et, mint online üzleti felületet érinti. A lényeg: leválasztják a valós személyekről a különböző kulbokat, cégeket. Utóbbiaktól pénzt is szedni fognak, míg a civil szerveződések, például rajongói klubok csak egy bélyeget kapnak a rendszerben. Ahogy a hírhez kapcsolódó sajtóanyag fogalmaz: "A cégek a fejlesztők tervei szerint némileg elkülönült felületen jelenhetnek meg, s ezért egyszeri regisztrációs díjat, azon felül pedig ismerősönként 30 forintot kell majd fizetniük."

Az iWiW-hoaxoknak nagy a hagyománya: 2006 októberében egy olyan terjedt, ami szerint bárki szerezhet meghívót az iWiW online közösségi hálózatba, aki továbbküld egy pársoros kódot. 2006 május elején, amikor a T-online egymilliárd forintért megvette a hálózatot, az aktuális lánclevél azzal riogatott, hogy a cég szerint haszontalan felhasználókat kirúgják a rendszerből. 2006 februárban a körlevél arról vizionált - ami most a cégek számára valósággá vált -, hogy fizetős lesz az iWiW.

A mostani átalakulás is hozott egy lánclevelet: eszerint lassú a rendszer, ezért ki fognak rakni jó néhány felhasználót. Kivéve azokat, akik továbbítanak egy lánclevelet. Ugye, hogy ez nem tűnik túl logikusnak?

A lánclevél

"Kedves Felhasználók!
Ezúton szeretnénk a segítségeteket kérni, a rendszer további fejlesztése érdekében.Nyilván Ti is észrevettétek , hogy az utóbbi időben a szolgáltatás sebessége lényegesen lasabb lett es sok funkció elérhetetlen. Ennek oka hogy sok inaktív felhasználó van a rendszerben. Hogy kiszűrjük Őket, a Ti segítségetekre szükség van.

Kérjük küldjétek tovább ezt a levelet az összes ismerősötöknek. Az üzeneteket regiszrálni fogjuk. Ezzel teljes biztonsággal meg tudjuk állapítani, hogy tényleg aktív felasználók vagytok. Fáradozásotokat minden 66. után egy új meghívóval jutalmazzuk. Ezt az üzenetet kűldjétek tovább minden ismerősötöknek. ( minden 66. után új meghívó) Ha 3 héten belűl nem külditek tovább ezt azüzenetet egy ismerősötöknek sem akkor sajnos a kapcsolatot törölni kell a rendszerből, hogy újabb meghívókat adhassunk."

Mi van?

A lánclevél hoax, már a benne hemzsegő helyesírási hibák is elárulják. Az iWiW semmi hasonló hírt nem adott ki, azt azonban igen, hogy soha nem változtat a rendszer alkalmazásain vagy taglétszámán úgy, hogy láncleveleket köröztet a felhasználók között. Kizárólag a mindenki által látható, 'Gépház üzen' című felületen informálja a tagokat.

Ahogy az iWiW Gépház blog gyakran ismételt kérdéseire adott válaszai között olvasható: "Azokat a tagokat, akik szándékosan megtévesztenek másokat kilétükkel kapcsolatban, elárasztják a fórumokat üzenetekkel, kéretlen üzenetekkel bombáznak más felhasználókat az iWiW-adminisztrátorok kizárják a rendszerből. A kizárt felhasználó adatai elvesznek. Erről részletesen a Felhasználási Feltételekben olvashatsz." 

Bár feltételezzük, hogy ez a kitétel elsősorban az üzleti alapú kéretlen levelekre, vagyis a spamelőkre gondol, de a fenti lánclevelet sem érdemes továbbítani. Már csak azért sem, mert roppant idegesítő.

32 hozzászólás

Fókabébiket ölnek Kanadában és Norvégiában?

2007. október 26., 13:05 Módosítva: 2009-02-07 11:00:48
3
18 hozzászólás

Egy fókabébi nevében írt magyar nyelvű lánclevél köröz az interneten. A brutális képsorral illusztrált körlevél szerint Norvégiában és Kanadában a turizmus új formája, a bébifóka-gyilkolás sportja hódít. Utánajártunk a lánclevél hátterének. Vigyázat, a hajtás után vérfagyasztó képek!

18 hozzászólás Tovább

Jobbos vagy balos az agya?

2007. október 10., 16:10 Módosítva: 2009-02-07 11:00:48
1884
337 hozzászólás

A Daily Telegraph publikált egy egyszerű tesztet, amellyel a fenti csinos női sziluettet bambulva bárki megállapíthatja, hogy agyának inkább jobb-, vagy inkább bal féltekéjét használja. Az érdekes tudományos teszt hamar felkeltette a magyar internetezők figyelmét, körlevélben indult útjára.

A teszt itt található. A Daily Telegraph cikke szerint, aki a forgó női alakot óramutató járásával egyező irányban látja mozogni, jobboldali agyféltekéjét dolgoztatja jobban. Aki az óra járásával ellentétesen, az pedig a balt. A szöveg szerint legtöbben az óramutató járásával ellentétes irányban látják mozogni a női alakot, vagyis bal agyi féltekéjüket használják jobban.

337 hozzászólás Tovább

Újra versenyez Magyarország a Játék Határok Nélkül-ben?

2007. szeptember 28., 08:20 Módosítva: 2009-02-07 11:00:48
5
23 hozzászólás

Egy lánclevél szerint újraindul a kilencvenes évek népszerű vetélkedője, a Játék Határok Nélkül, viszont Magyarország pénzhiány miatt kimarad belőle. Kivéve, ha összegyűlik megfelelő számú aláírás, akkor ugyanis a Magyar Televízió úgy dönt, nevez. Utánanéztünk, igaz-e.

A lánclevél

"Magyarország 1993-ban került be a játékba és egészen 1999-ig minden évben részt vett a határtalan játszadozásban (7 év alatt háromszor nyertünk). A Játék Határok Nélkül 2007-ben újra indul(7 év kihagyás után) 8 ország részvételével: Belgium, Horvátország, Spanyolország, Görögország, Hollandia, Portugália, Szlovénia és Olaszország. Sajnos Magyarország nem jelentkezett a játékra, úgyhogy valószínűleg megint az anyagiak miatt kell nélkülöznünk az amúgy izgalmas és megnevetető játékot a tévé képernyőiről. De van még remény!

23 hozzászólás Tovább

Visszavonja az UEFA Gera piros lapját?

2007. szeptember 18., 11:00 Módosítva: 2009-02-07 11:00:47
0
28 hozzászólás

 

 

A szeptember 12-i Törökország-Magyarország Eb-selejtező mérkőzésen történt, vitatott bírói döntést semmissé lehet tenni, állítja egy gyors ütemben, elsősorban az iWiW-en terjedő lánclevél. A szöveg szerint ha a vereség és a szabálytalannak tartott döntés okán méltatlankodó magyarok összegyűjtenek 5000 aláírást, visszavonják a jogtalan bírói döntést.

A lánclevél

"Az UEFA állásfoglalásának értelmében, ha össze tudunk szedni 5000 aláírást, miszerint tiltakozunk a szerdai válogatott meccsen történt jogtalan kiállítás ellen, akkor utólag visszavonják Gera piros lapját, megadják a 11-est, eltörlik a 3 török gólt, és 1-0 arányban nekünk adják a meccset! Ha 5000 ember kiírja ezt az üzenőfalára, akkor az UEFA érvényes 5000 aláírásnak fogja tekinteni! A becsületünk a tét! Hajrá!"

A tények

28 hozzászólás Tovább

Újra itt a Danone-bojkott felhívás

2007. szeptember 17., 10:50 Módosítva: 2009-02-07 11:00:47
140
25 hozzászólás

A magyar web egyik legnagyobb múltú lánclevele éledt újra 2001 és 2005 után 2007-ben is. A levél a Győri Kekszgyár védelmében a Danone-termékek bojkottjára szólítja a népet. Információja szerint a Danone be akarja záratni az édességgyárat, és ezzel megszünteti a nagy múltú finomságok, mint a Vaníliás Karika vagy a Pilótakeksz gyártását.

A lánclevél újjáéledésének apropója, hogy a Danone júliusban eladta kekszgyártó üzletágát az amerikai Kraft édességipari cégnek. A Kraft nem tervezi a bezárást, a jól ismert kekszek továbbra is kaphatóak. Ki terjeszti, hogy be akarják zárni a gyárat? Mit tud Ön erről?

A lánclevél szövege

Szerintem sem a hallgatóimnak, sem a barátaimnak nem kell magyaráznom, milyen nagy ereje lehet egy civil szerveződésnek! Mi ennyit tudunk tenni, hát tegyük meg!

NE VEGYETEK DANONE TERMÉKET!

25 hozzászólás Tovább

Újra köröz a mellbimbórákkal riogató lánclevél

2007. szeptember 12., 11:10 Módosítva: 2009-02-07 11:00:47
0
7 hozzászólás

Tavaly áprilisban lepte el a magyar webet a Paget-kór tüneteit ismertető lánclevél. A mostani változat Power Point-os prezentációval támad, a tartalom ugyanaz. Egy nő történetét meséli el, aki nem kapott hathatós segítséget a mellbimbója körül sokasodó kiütések láttán. A lánclevél értelmezéséhez a tavalyi lánclevélhullám idején a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság elnökéhez fordultunk, aki elárulta: Paget-kór valóban létezik, rendkívül ritka és egyáltalán nem új.

7 hozzászólás Tovább

A pesti úti Tescóból lopják a gyerekeket?

2007. augusztus 29., 11:39 Módosítva: 2009-02-07 11:00:47
24
97 hozzászólás


A bevásárlóközpontból ellopott, majd a mosdóban kopaszra nyírva, átöltöztetve talált kisgyerek meséje most a pesti úti Tesco áruházat sújtja. A lánclevélben és az iWiW üzenőfalán terjedő történet teljes egészében kamu, tavaly ugyanez a sztori különböző helyszínekkel (a Media Markttal, az Auchannal és a Corával ) több körben bejárta a magyar webet. A biztonság kedvéért most újra utánajártunk, hogy vajon a 17. kerületi, pesti úti Tescóban dúl-e a gyerekszerv-kereskedelem. Vagy talán mégsem?

A lánclevél

OLVASSÁTOK EL!!!!!!!! A Pesti úti Tescoban a múlt héten egy anyuka a kisgyerekével elment vásárolni. A gyerek a kocsiban ült, egyedül nem tudott kijönni. Az anyuka egy pillanatra arréb ment, levett valamit a polcról, mire viszajött, a gyerek sehol nem volt. Azonnal szólt a biztonsági őröknek, hogy nincs meg a kicsi, Erre az összes ajtót bezárták, se ki, se be nem mehetett senki. A gyereket a mosdóban találták meg, átöltöztetve, lenyírt hajjal! És nem ez volt az első eset, már máskor is történt ilyen! Valamelyik gazdag embernek vagy a gyerek kelett, vagy a szervei! Manapság ezek szerint már mindent megtehet, akinek pénze van? A kamerákat visszanézték, és csak annyit lehetett látni, hogy valaki odalépett a gyerekhez, és mintha az orrát akarta volna megtörölni, elkábította. MINÉL TÖBBEN ÍRJÁTOK EZT KI, HOGY AZ ÖSSZES KISGYERMEKES SZÜLŐ TUDJON RÓLA!!!!!!!!

97 hozzászólás Tovább

Elfogyott a 0. napon a szigetjegy?

2007. augusztus 8., 10:44 Módosítva: 2009-02-07 11:00:47
0
10 hozzászólás

LGT-re éhező, elkeseredett fesztiválozók a Sziget 0. nap estéjén nem kaptak belépőjegyet, mert elfogyott, tudta meg az Index. Vajon a szokásos, a Szigeten terjengő rémhírek idei első példányával van dolgunk? Jelentse fel az Indexen a Szigetes legendákat! „Ott álltunk a tömegben és a pénztáros azt mondta, elfogyott a jegy, éppen nyomtatják. Több mint félórát vártunk, aztán haza” – mondta az Indexnek T. László, majdnem-fesztiválozó. Vető Viktória, a Sziget sajtófőnöke szerint a hír igaz, a belépők valóban elfogytak, ám csak kis időre. „Összesen tíz percig volt jegyhiány a K-híd központi pénztárjaiban, aztán a Sziget területén található készletekből azonnal pótoltuk” – fogalmazott.

A 2007-es Sziget nulladik napján, kedden nem karszalag, hanem belépőjegy volt az LGT koncertre. „Este hatig a 25ezer LGT-belépőből 24ezret eladtunk. A Sziget befogadóképessége összesen 65 ezer fő, ennyit képes kiszolgálni az infrastruktúra” – mondta Vető Viktória. Vízbe fulladt? Feltekeredett a bungee jumpingra? Megette egy biztonsági őr? Minden évben különböző pletykák, legendák riogatják a fesztiválozókat, feltételezzük, hogy az idei sem lesz kivétel. Írjon emailt ide, ha Sziget-legendát hall, vagy helyezze el kommentárját itt.

10 hozzászólás

Mérgező savat öntöttek a Dunába Ráckevénél?

2007. július 24., 11:50 Módosítva: 2009-02-07 11:00:47
0
23 hozzászólás

Az iWiW-en legújabban terjedő lánclevél szerint gyilkos sav mérgezi a ráckevei Dunát, ami két kutya szörnyű kínok közti halálát okozta. A szöveg semmilyen konkrétumot (pontos helyszín, időpont, szemtanú) nem tartalmaz, úgyhogy gyorsan nyomozni kezdtünk.

A lánclevél

"Ráckevénél ne fürdessetek kutyát,mert vmi mérgező savfélét engednek bele ott a vízbe,2 nap alatt 2 kutya halt bele az 5 perces fürdőzésbe.Úgy jöttek ki a vízből,hogy tenyérnyi helyeken nem volt rajtuk szőr,és sajna be is nyelték a vizet,ami a halálukat okozta. Kérlek benneteket tegyétek ki az üzi falatokra,hogy több kutya ne halljon meg ilyen keserves kínok között!!!"

Tények

A pontos helyszín és időpont nélküli figyelmeztetés már önmagában gyanús. Ha valakit a valódi, hasznos jó szándék vezérel és tényleg megtörtént esetről tudósít, vajon miért nem jelöl pontos adatokat a lehetséges áldozatok okulására?

Mindenesetre a törvény elrendeli, hogy ilyen fertőzések esetén minden illetékesnek, akihez eljut az információ (állampolgár, regionális vízügyi igazgatóság, orvos, állatorvos, ÁNTSZ) kötelessége bejelentést tenni a Környezet és Vízügyi Minisztériumban, ahol munkaidőben és munkaidőn túl is rendkívüli környezeti kárelhárítási ügyeletet tartanak fenn. Técsőy István, a minisztérium környezeti kárelhárítási vezetője az Indexnek elmondta, a szövegben leírt esetről egyetlen bejelentés sem történt. A találomra felhívott ráckevei állatorvosok sem hallottak az esetről.

Técsőy István azt is elmondta, hogy július 23-án hétfőn a hivatal a teljes soroksári duna-ági szakaszon, így Ráckevénél is teljes vízminőségellenőrzést végzett. „A vizsgálat során semmilyen fertőzést nem találtunk, a Duna jelenleg sehol sem mérgezett” – mondta az Indexnek. Így a hírnek, ha van is valóságalapja, nem mostani esetről tudósít. Ha mégis ilyesmi történik, azonnal tegyenek bejelentést és boncoltassák fel a kimúlt állatot, javasolta Técsőy István.
23 hozzászólás

Augusztusban a Mars megint akkorának látszik, mint a telihold?

2007. július 10., 16:50 Módosítva: 2009-02-07 11:00:47
21
14 hozzászólás

Ahogy tavaly és tavalyelőtt is, ismét terjed a lánclevél, ami szerint soha nem volt a Földhöz olyan közel a Mars, mint augusztusban. A szöveg szerint augusztus 27-én ötezer év után újra a Mars lesz a legfényesebb égitest az égbolton, ugyanis csupán 34.649.589 mérföldre lesz bolygónktól.

A lánclevél alapja egy 2003-as jelenség, amikor a Mars valóban közel volt. A lánclevél azóta is, minden évben felbukkan. Csakúgy mint a tavalyi és a tavalyelőtti, az idei Mars-les lehetősége tehát kamu, ahogy az a Magyar Csillagászati Egyesület portálján is olvasható.

14 hozzászólás Tovább

A véradós lánclevél indítója elmagyarázza

2007. június 29., 11:16 Módosítva: 2009-02-07 11:00:47
55
69 hozzászólás

Levelet kaptunk a legfrissebb, véradásra buzdító lánclevél indítójától, aztán telefonon is beszéltünk vele. Íme a történet a 29 hétre született, kritikus állapotú kisfiúról, mindenki okulására, amelyből kiderül, hogy a lánclevél-szerzőt jószándék vezérli és hogy a Vérellátó Szolgálatnál most sincs vérhiány.

A magyarázó levél

„M. Évának hívnak, és a HOAX! kezdetű cikkükre szeretnék válaszolni, amiben B Rh + vércsoportú embereket keresnek egy hirdetésben. Ugyanis kikérem magamnak, hogy ez hoax lenne, mivel az eredeti hirdetést én tettem fel, a saját telefonszámommal. Természetesen, mivel nem tudott napokig elérni, megértem, miért vonta le ezt a következtetést, de mivel az index.hu tömegtájékoztatásra szolgáló, népszerű és sűrűn látogatott oldal, kérem, ismerkedjen meg ennek az egésznek a hátterével.

Kb. 6 héttel ezelőtt a nővéremt?l tudtam meg, hogy kolléganőjének koraszülött kisfia kritikus állapotban van, haldoklik, a részleteket a család engedélye nélkül nem közlöm. A lényeg, hogy ilyen típusú vér átömlesztésére volt nagyon sürgősen szüksége. Mielőtt megkérdezné, tisztában vagyok vele, hogy minden kórház tart minden vértípusból készleteket, de bizonyos okoknál fogva Levente szervezete a kórházi minták mindegyikét kilökte. Itt jöttem a képbe én, egy "mezei" Iwiw-üzenőfalas hirdetéssel próbálkoztam, mivel a barátaimat már körbehívtam, és senki nem tudott segíteni. Kifejezetten azért, hogy ne hoax-ozzanak le, az eredeti hirdetést a nevemmel, a telefonszámommal és az e-mail címemmel küldtem el. Egy hibát tapasztalatlanságból valóban elkövettem, nem tettem az aljára dátumot, mondván, az üzenőfal úgyis kiírja, és ez okozza azt, hogy bár a levelem igaz volt, de ma már tárgytalan. Ez az egyetlen jogalap, a nem-aktualitás, amiért ezt le lehetne hoaxozni. Beszéljünk arról, mi történt eztán.

69 hozzászólás Tovább

Gyerekeken keresztül, lánclevélben hirdeti magát a Cora

2007. június 27., 14:30 Módosítva: 2009-02-07 11:00:47
0
1 hozzászólás

 

Katt a képre és nagyobb lesz!

 

A törökbálinti Cora Pest megyei általános iskolák között szervezett, Falujáték című csapatversenyén az az egyik feladat, hogy minél több emailcímre továbbítsák a Cora áruház szórólapját. Mivel a feladat kiírásában szerepel, hogy az emailek összeszámolása miatt a versenyt bonyolító marketingcégnek is továbbítani kell a levelet, gyanút fogtunk, hogy csúnya és törvényellenes adatbázisépítés áll a háttérben. A lelkes általános iskolások mindenesetre örömmel továbbítják a szórólapot, vagyis tulajdonképpen nyeremény reményében spamelik ismerőseiket.

Utánajártunk az eseményeknek és kiderült, a feladat célja a játék népszerűsítése volt, és ugyan a szervező cégnél felmerült, hogy marketingcélokra használják az összegyűjtött emailtömeget, de végül aztán inkább kitörlik.

Az egyik fajta lánclevél

"2007. június 24-én a törökbálinti Cora áruház játékos versenyt szervez Pest megyei iskolai tanulók számára. Iskolánk a Pátyi Csodabogarak nevű csapattal indul a vetélkedőn.

Első feladatként azt kaptuk, hogy ezt a levelet és a mellékletben csatolt szórólapot a lehet"o legtöbb e-mail címre kell úgy eljuttatni, hogy minden esetben csatolni kell az alábbi e-mail címre is: patyicsodabogarak@compoffice-r.hu . ( ezt az e-mail címet a "másolatot kap" nevű részbe kell beírni) A játék július 1-én 17 óráig tart, addig kell minél több pontot összegy"ujtenünk ebben a feladatban is!

Köszönjük szépen a segítséget a pátyi Bocskai István Általános Iskola összes tanulója és tanára nevében! Üdvözlettel"

A tények

Falunapok címmel a törökbálinti Cora 16 Pest megyei általános iskolai csapat részvételével hirdetett versenyt. A megmérettetés háromfordulós, június 17-én, 24-én és július elsején játszanak a gyerekek, a nagy összegű pénznyereményt (masfélmillió, egymillió illetve félmillió forint) minden csapat jótékony célra, egy választott nonprofit szervezet vagy alapítvány javára fordítja.

Slut Attila, a Cora marketingosztálya által megbízott játékszervező cég, a Fortu Bt. munkatársa az Indexnek elmondta a csapatok egyik feladatként azt kapták, hogy minél több emailcímre továbbítsanak egy levelet, amely a Falunapok szórólapját tartalmazza. Hogy nyomon követhessék, melyik csapat hány emailt küldött, a cégnek is cc-zni kell a levelet. „Fél percre megfordult a fejünkben, hogy a jövő évi rendezvényt népszerűsítsük a beérkezett emailek segítségével, de végül ezt elvetettük, úgysem ugyanezek a csapatok fognak jövőre szerepelni. A játék szellemisége végett nem akartuk marketingcélokra használni az emailcímeket. Outlookkal leszámoljuk a beérkezett leveleket, aztán töröljük azokat. A játék promóciója mellett azt szerettük volna, ha a gyerekek a játék előtt és a fordulók között is foglalkoznak a játékkal” – mondta az Indexnek Slut Attila.

1 hozzászólás

29 hétre született, kritikus állapotú kisfiú akar vért?

2007. június 19., 10:10 Módosítva: 2009-02-07 11:00:47
318
18 hozzászólás

Június első hete óta terjed a magyar weben a már jól ismert, véradásra buzdító lánclevelek legújabb fajtája, amely egy 29 hétre született kisfiúnak gyűjt B Rh pozitív vért.

B Rh pozitív vércsoportú jótevők segítségére vár egy 29. hétre született, kritikus állapotú kisfiú!!!! Tel.: 06/30-376-0152!!! Küldd tovább! Neked csak egy perc, Neki az élete!

A rövid és tömör szövegben mobilszám is szerepel, amit június 9-től kezdve minden nap többször próbáltunk elérni, kivétel nélkül sikertelenül („A hívott szám jelenleg nem kapcsolható, kérjük ismételje meg a hívást később!”). Így ha valóban szüksége is volna bárkinek a B Rh+ vérre, a jótékony véradó hiába jelentkezik. Ráadásul ma Magyarországon egyáltalán nincs vérhiány, ahogy azt az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ), interneten is elérhető aktuális vérkészlet-információja is mutatja. A B+ vérből optimális a készlet.


18 hozzászólás Tovább

Patkányhúgy terjeszti a halálos betegséget?

2007. május 31., 10:22 Módosítva: 2009-02-07 11:00:47
35
11 hozzászólás

A lánclevél szerint minden üdítőt és konzervdobozt érdemes letisztítani mosószeres vízzel, tetejük ugyanis szennyezettebb, mint a nyilvános wc-ké. A szennyeződés pedig egy olyan, patkányvizeletből származó baktérium, ami halálos kimenetelű, heveny leptospirosist okoz. Egy asszony például a hajókiránduláson inni merészelt egy szörpöt, három napra rá meg is halt.

A lánclevél

"Tárgy: És ez nem vicc!!! Egy abszurd halálesetet írnak le egy orvosi tájékoztató szakfolyóiratban (a Caducée c. közegészségügyi közlönyben). Az áldozat egy vasárnap hajókirándulásra indult a barátaival és betett néhány dobozos üdítőt a hajó hűtőszekrényébe. Másnap, hétfőn kórházba kellett vinni és szerdán meghalt. A boncolás szerint a halál oka heveny leptospirosis volt. A fertőzést akkor kapta, amikor a hajón pohár nélkül, közvetlenül a dobozból itta meg az üdítőt. A konzervdobozokon patkányvizelet szennyezést és Leptospira kórokozót találtak a vizsgálat során. Az áldozat ivás előtt valószínűleg nem tisztította meg a doboz felső részét, és így jutottak a szervezetébe a megszáradt patkányvizeletben jelenlévő halálos kórokozók. A dobozos üdítőket és egyéb konzerveket gyakran olyan raktárakban tárolják, ahol elszaporodtak a rágcsálók, és általában mindenfajta tisztítás nélkül érkeznek az élelmiszerboltok polcaira.

Ha italt vagy ételt veszel konzervdobozban, mosd meg gondosan mosószeres vízzel, mielőtt a hűtőszekrénybe tennéd. Az INMETRO (Spanyolország) vizsgálatai szerint az üdítős dobozok fedele szennyezettebb, mint a nyilvános WC-k ülőkéi. Olyan mennyiségű baktériumot és csírát mutattak ki, ami mindenképpen indokolja, hogy vizes-mosószeres tisztítás nélkül ne tároljuk, érintsük ezeket a dobozokat! Kérlek, küldd szét ezt az üzenetet minél több ismerősödnek!!! (Az üzenet eredetije a Genfi Kantoni Kórház emberi erőforrás igazgatóságáról érkezett. Én egy olyan ismerőstől kaptam, aki a berni szabadalmi hivatalban dolgozik...) "

Mi van?

11 hozzászólás Tovább

Magyar képviselőt keres a lett cég, havi 3000 euróért

2007. május 23., 10:55 Módosítva: 2009-02-07 11:00:47
0
21 hozzászólás

3000 eurós havi fizetést garantál a lánclevélben egy lett cég, amely teljes és félmunkaidős foglalkoztatásban keres magyar képviselőket. Az angol nyelvű levél a héten lepte el a magyar internetezők postaládáját, de vigyázat, kamu.

A lánclevél

„Hello, Brad Milson vagyok, a Remas Developers munkatársa. Magyarországi képviselőket keresünk teljes munkaidős és részmunkaidős foglalkoztatásban. Nem kérünk pénzt, Lettország jó hírű vállalata vagyunk” – kezdődik a levél, ami később 3000 eurós havi fizetést, illetve egészségügyi és életbiztosítást kínál, két hét próbaidőért cserébe. A cég nem kér egyebet, mint hogy a megkeresett személy írjon egy megadott emailcímre (a support@remasdevelopers.com-ra) és ott bővebb felvilágosítást kap.

És hol itt az átverés?

Komoly gyanút ébreszthet már az a tény, hogy a "jó hírű, lett vállalat", a Remas Developers nem létezik, pontosabban szólva a neten semmi nyoma. Továbbá Brad Milson ahány emailt ír, mindet különböző emailcímről teszi, japán, holland, lengyel, amerikai (kamu)szolgáltatókat váltogatva, ami sejteti a lehetőséget, hogy egy robot generálta rendszerrel állunk szemben. A lódítás harmadik jele a Register.com adata, amely szerint a remasdevelopers.com domént nem egy lett, jó hírű vállalat jegyezte be, hanem egy azonosíthatatlan kaliforniai regisztrátor.

Feltételezzük, hogy vagy egy marketingakcióhoz, spamáradathoz fűződő adatbázisépítésről van szó, de az is előfordulhat, hogy a pénzgyűjtő nigériai levél továbbfejlesztetett, kétlépcsős változata, ahol a munkára jelentkező gyanútlan felhasználók személyes és banki adatait egy következő levélváltás alkalmával csalják ki a Brad Milson név mögé rejtező tettesek.

21 hozzászólás Tovább

A Centrum parkoló hamis bírságolásra utasítja dolgozóit?

2007. április 20., 10:40 Módosítva: 2009-03-05 11:26:48
0
3 hozzászólás

Újra visszatért a Centrum Parkoló Rendszer Kft. belső utasításait tartalmazó, szigorúan bizalmas kamukörlevél. A Hoaxkábelen még nem szerepelt, ráadásul igen nagy intenzitással pörög megint a magyar weben, úgyhogy elmondjuk, pontosan miről is van szó.

3 hozzászólás Tovább

Ellopják a vendégek pénzét a miskolctapolcai Pallasz Hotelben?

2007. április 19., 11:40 Módosítva: 2009-02-07 11:00:47
0
4 hozzászólás
A Hoaxkábel címére másodpercenként két felhasználó küldi el a Pallasz Hotel visszásságait taglaló lánclevelet. Röviden összefoglalva, a szöveg szerint a szállodában lopnak és nem fogadják a vendéget. A Tékozló Homár közben nyomozni kezdett a Pallasz Hotel ügyében, beszélt a rendőrséggel is, ahol megtudta, több feljelentés érkezett már a szállóbeli lopásokról. Ezeket most vizsgálják. Addig is, erről a lánclevélről részletek a Homáron.
4 hozzászólás

Négyforintos sms-adó Magyarországon?

2007. április 12., 10:30 Módosítva: 2009-03-05 11:28:41
11
8 hozzászólás

2A lánclevél szerint az Európai unióban először Magyarországon vetik ki az sms- és emailadót. Minden elküldött üzenetért négy, minden elküldött elektronikus levélért negyed forintot fizet a küldő. A hír hoax, az SG.hu április elsejei tréfája, amit felkapott a magyar júzer, és továbbította annyi címre, amennyire csak bírta. Ne dőljön be neki!

A lánclevél

Az európai ügyekkel foglalkozó szakminiszter kabinetfőnöke sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány a költségvetés stabilizálását célzó megszorító intézkedések miatt elsőként vezeti be az Európai Unióban az elküldött e-mailek adóztatását. 2007. július 1-től életbelépő új kormányrendelet értelmében minden hazai távközlési szolgáltatónak kötelező egy olyan szoftvert üzemeltetni a szerverein, amely méri és naplózza a felhasználók e-mail és SMS forgalmát és erről napi jelentést küld az APEH részére. A forgalom utáni adót negyedéves bontásban az APEH a szolgáltatóra veti ki, amely továbbszámlázhatja az ügyfeleinek.

8 hozzászólás Tovább

Újra: telefonos csalás a rendőrkapitánytól

2007. április 5., 10:30 Módosítva: 2009-02-07 11:00:47
21
7 hozzászólás

Ez a hoax 2004 óta tombol, rendszerint tavasszal érkezik. Tavaly április közepén borította be a magyar webet, most újra támad, mi újra megmondjuk, hogy ez kamu.

A lánclevél

"Felhívás! - A Rendőrkapitány tájékoztatója

A közelmúltban elkövetett két típusú telefonos csalássorozatról értesítettek bennünket, ezért kérem, hogy amennyiben bárki hasonlóval találkozik, az alábbiak szerint járjon el. Az első eset a hagyományos, vezetékes telefonokat érinti, amelynél egy automata géphang értesíti a hívást fogadó személyt, hogy egy egzotikus nyaralást nyert, amelynek minden költségét fizetik. Ezután megkérik, hogy nyomja meg a 9-es gombot a további részletekért. Ekkor egy emeltdíjas számra kapcsolnak, amelynek a percdíja 20 angol font.

7 hozzászólás Tovább

Ingyen mobil, ingyen konzol: MLM-hullám az iWiW-en

2007. március 22., 11:00 Módosítva: 2009-05-07 10:57:22
0
45 hozzászólás

Az elsősorban az iWiW-en terjedő lánclevél azt állítja magáról, nem lánclevél, és ingyen hardvert ígért mindenkinek, aki regisztrál a Xpango nevű szájton, aztán másokat is rávesz a regisztrációra. Megint elmondjuk, mi az az MLM.

A lánclevél

Helló, Ez nem egy bugyuta körlevél hanem egy szívesség!
Kérlek olvasd el!

Az Xpango nevű nemzetközi cég az ügyfélköre bővítését próbálja megcélozni. Neked mindössze annyit kell tenned, hogy regisztrálsz az alábbi linken, és cserébe választhatsz magadnak egy : mobiltelefont, játékkonzolt (PS3, PSP, Wii, XBOX360 stb) vagy MP3-lejátszót (elsősorban iPodot).

45 hozzászólás Tovább

Továbbra is terjed az összeégett csecsemő fotója

2007. március 21., 15:00 Módosítva: 2009-03-05 11:30:45
301
5 hozzászólás

2005 októbere és 2006 januárja után most újra terjed az összeégett csecsemő fotójával riogató, pénzgyűjtő lánclevél. Utánanéztünk mi történt a kislánnyal az elmúlt egy évben.

Lányok-fiúk!

Küldjétek tovább! Légyszi! Felhívás

Alexandra egy rettenetes tűzvészből szabadult, de most az életéért kell harcolni. Ő csak 14 hónapos és az egész teste összeégett. Az arcán az égések egészen a csontig hatoltak.

5 hozzászólás Tovább

Vadiúj utcai átverés Budapesten

2007. március 14., 11:00 Módosítva: 2009-05-07 10:58:34
0
55 hozzászólás

A lánclevélben leírt történetek szerint vadiúj utcai csalás terjed a fővárosban. Az áldozatnak tűnő csaló elkéri a pénzt, az embertársi szeretetben bővelkedő áldozat pedig odaadja. A rendőrségnél érdeklődtünk.

A lánclevél

"Kedves Barátaim!

Egy - úgy tűnik - gyorsan terjedő szélhámosságra szeretném felhívni figyelmeteket.

Másfél hete a Móricz Zs. körtér közelében leszólított egyjól öltözött és láthatóan igen izgatott, kiborult fiatalember és el?adta, hogy rendkívül nehéz helyzetbe került, mivel amíg feleségével éskét gyerekével az orvosi rendel?ben tartózkodott ellopták az autóját, benne a tárcáját pénzével és irataival. Szentesre kell hazajutnia a családdal, órák óta próbál összekoldulni 5000 Ft-ot de senki sem segít rajta.

55 hozzászólás Tovább

Agyvérzést gyógyít a lánclevél

2007. március 9., 10:30 Módosítva: 2009-02-07 11:00:46
8
2 hozzászólás

A lánclevél életet akar menteni, a Hoaxkábel pedig részt vesz a nemes akcióban. Az agyvérzés jelei és az orvosi szakvélemény itt:

A lánclevél

"Nagyon fontos tudnivaló. Ez a levél nem a szórakozást hivatott szolgálni, de a mondanivalója nagyon lényeges. Ezért kérem, szánjon rá 2 percet és figyelmesen olvassa el, azután pedig vagy mentse el, vagy vésse jól az emlékezetébe a következő esetet.

Egy fogadáson történt, hogy egy asszony tányérral a kezében megtántorodott, majd elesett. Felsegítetté, majd az asszony azt mondta, hogy minden rendben, úgy látszik, csak megbotlottam - mondta. Nem akarta, hogy orvost hívjanak. Az est hátralévő részét jó kedvben a társaságban folytatta tovább. Amikor hazaértek férjével, a férj mégiscsak felhívta a mentőket. Az asszonyt beszállították a korházba. Rövid idő elmúltával még az éjjel az asszony agyvérzésben meghalt.

2 hozzászólás Tovább

Újra élve nyúzott nyestkutya a lánclevélben

2007. március 6., 16:04 Módosítva: 2016-05-09 17:32:52
2
8 hozzászólás

Vérfagyasztó videó köröz az interneten, ugyanaz, ami tavaly júliusban már sokkolta a magyar internetezőket (tavalyi cikkünkben hibásan mosómedvének tituláltuk a nyestkutyákat). A filmen egy férfi látható, aki kirángat egy ketrecből egy nyestkutyát, a lábánál fogva fejjel néhányszor földhöz csapja, majd az állat még él, eszméleténél van és mozog, amikor lenyúzza a bőrét. A levél szerint a videó terjesztésének célja az állatkínzás elleni küzdelem népszerűsítése. Bár az állatvédő láncleveleket egyszer már lejáratta a bonsaimacska-hoax, megvizsgáltuk közelebbről a hátborzongató videót.

Figyelem, a cikkben található linken valódi nyestkutyákat boncolnak élve!

8 hozzászólás Tovább

Nem kell fizetni a vizitdíjat, mert alkotmányellenes?

2007. február 20., 12:00 Módosítva: 2009-02-07 11:00:46
0
9 hozzászólás

Egy orvos-közíró aláírásával terjedő lánclevél szerint a vizitdíjat nem kell befizetni, mivel ellenkezik az Alkotmány VII. fejezetének 35. paragrafusával. A debreceni orvos szerint csak a betegek és orvosok összefogásával buktatható meg a kormány. Nekünk ez gyanús lett, jogászhoz fordultunk.

9 hozzászólás Tovább

Eltűnt és megkerült lány a lánclevélben

2007. február 15., 11:00 Módosítva: 2009-02-07 11:00:46
0
8 hozzászólás

Idén január negyedikén tűnt el Budapestről egy huszonnégy éves főiskolás lány, aki három héttel később amnéziásan kopogtatott egy bécsi kórház kapuján. Azt hittük, csak a krimikben van ilyen, de tévedtünk.


8 hozzászólás Tovább

Sziklamászó fiúnak gyűjt vért a lánclevél

2007. február 14., 10:36 Módosítva: 2009-02-07 11:00:46
0
0 hozzászólás

"Egy 20 éves fiú sziklamászás közben lezuhant és eltörött a gerince. Sajnos nem tudják megműteni, mert a vérbankban nincs olyan vér, amely Gergőnek kellene. A+ egy ritka ellenanyaggal. Péterfi kórház traumatológiáján fekszik, és ott lehet a vért is leadni. Minden nap fél 3-ig, E. Gergő részére. Minden A+ vér jól jönne!!!!"

Február kilencedike óta, elsősorban az iWiW-en terjed az újabb véradásra buzdító lánclevél, ami országos vérhiányra hivatkozik. Megkérdeztük az Országos Vérellátó Szolgálatot.

A Péterffy Kórházban az Indexnek elmondták, sok véradó jelentkezett a lánclevélre hivatkozva, de a vérkészlet ügyében nem adtak felvilágosítást. Braun Helga, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) kommunikációs asszisztense ismerte az esetet, és azt is tudta, már hétvégén ellátták a húsz éves férfit. „Az A RH+ az a vértípus, amiből Magyarországon a legtöbb van, ezért leggyakrabban erre van szükség. A sziklamászó fiatalember műtétje lezajlott, viszont feltehetően a vérhiány nem hátráltathatta a beavatkozást, ugyanis az országban még csak vérkészletcsökkenés sincs. Sőt, az átlagosnál magasabb a vérkészletünk” – fogalmazott. Az OVSZ honlapján mindenki tájékozódhat a vérkészlet aktuális állapotáról, legritkábban a Magyarországon legritkább, AB RH- vércsoportra van szükség. „Amikor a vérkészlet csökken, sms-ben vagy telefonon behívjuk a véradókat, így igen ritkán van hiány. Személyre szabottan is lehet vért adni, ilyenkor a véradó állomáson be kell mondani a kedvezményezett nevét” – mondta Braun Helga.

Szólj hozzá!

A valaha volt leghülyébb kvízversenyző

2007. február 9., 10:55 Módosítva: 2009-02-07 11:00:46
6
19 hozzászólás
Melyik nagyobb?
A)    földimogyoró
B)     elefánt
C)    Hold
D)    teniszlabda.
Ezt a kérdést kapta a lánclevél szerint az idahói Kathy Evans, az amerikai Legyen Ön is milliomos! játékosa.

19 hozzászólás Tovább

Kisgyermeket ölt a kóla-cukor bomba?

2007. január 26., 11:30 Módosítva: 2009-02-07 11:00:46
3
16 hozzászólás

A lánclevél szerint egy tízéves brazil kisfiúnak szétrobbant a bele, miután kólát és Mentos cukorkát fogyasztott. Mi újra csak azt tudjuk mondani, hogy ez nem igaz. Olvasson tovább és nézzen érdekes videót.

 


Nézze meg azt, ami most terjed!

 

16 hozzászólás Tovább