Friss kommentek

Januártól tilos az árpádsáv?

2006. december 5., 12:44

A lánclevél szerint 2007 januárjától egy kormányrendelet értelmében tilos minden, ami árpádsávos: a zászló, a felvarrók, a sapkák, a pólók is, így jövőre a rendőrnek joga levenni viselőjéről a tiltott ruhadarabot. A lánclevél úgy tudja, a kormány indoka a félelem. Megnéztük a törvényt, megkérdeztük a kormányt, olvassa el, a hír miért kamu!

62 hozzászólás Tovább

Tények és kamuk: a traffipaxlánclevél

2006. november 30., 10:10

 


Így néz ki

Alig telt el egy hét az automata traffipaxok felszerelése óta, máris ömlik a lánclevélfolyam. Bár a traffipaxlánclevél a magyar nyelvű hoaxok egyik legkorábbi és legszívósabb változata, ahogy az Index már megírta, a hír ebben az esetben a korábbiakkal ellentétben igaz: november közepén a rendőrség automata traffipaxokat szerelt az M1-es autópályára. A felbukkanó lánclevelek a radarral ellátót berendezések pontos helyét listázzák, és fotóval illusztrálják. Van, ami igaz, van, ami nem az.

6 hozzászólás Tovább

Nyolc cuki labradort ölsz meg, ha nem küldöd tovább

2006. november 22., 10:46

 

"Ki ne szeretne megmenteni nyolc aranyos kiskutyát a végítélettől? Ez a lánclevélindítás egyik legfontosabb szempontja: előcsalja az üzenet az emberekből a segítőkészséget, ami manapság mélyebben van, mint a legkedveltebb ásványvizek bármelyike a föld alatt.
Az új őrület egy vakvezető labrador kutya nyolc csimotája, akik ha péntekig nem találnak gazdira, jó magyarosan ki lesznek nyírva. No és magyar szokás szerint elindult egy újabb hullám, teletömve a
postaládákat - pedig azóta már sok péntek eltelt" - írja BKG nevű olvasónk, akit annyira felháborított az újabb kiskutyás lánclevél, hogy utána eredt, és meg is írta a Hoaxkábelnek. 

10 hozzászólás Tovább

Az adóazonosító titkos, személyes adatokat rejt?

2006. november 21., 11:25

Újra terjed a lánclevél, ami szerint az adóazonosító személyes adatokat rejt. A csatolt Excel-fájlban bárki kipróbálhatja a titokzatos algoritmust: beírja adóazonosítóját a megfelelő cellába, ami hiba nélkül azonnal ki is dobja pontos születési dátumot. Hogy lehet ez?

5 hozzászólás Tovább

A Télapó egyáltalán nem 75 éves

2006. november 21., 11:08

Ahogy azt a Subba megírta, tekintélyes kamu terjed napjainkban a Télapó életkoráról. A Coca Cola PR-ügynöksége sajtóközleményt adott ki, ami szerint a „Mikulás csupán 75 éves. A jól ismert figurát 1931-ben Haddon Sundblom amerikai művész alkotta meg a The Coca Cola Company számára.” Bár a Magyar Távirati Irodát is megtévesztette a közlemény, és lehozta a szöveget, attól még ez egy 2000 óta rendszeresen felbukkanó, ordas nagy hazugság. A Mikulás egyszerűen nem 75 éves, sokkal régebben szerepel a nyugati kultúrkör téli hagyományai között. Olvassa el a leleplezést a Snopes-on.

Szólj hozzá!

Nem pusztulnak ki a szőkék

2006. november 13., 13:20

Olyan hoaxot leplezünk le itt, amit már többen lelepleztek, de mivel rendkívül szórakoztató, és még most is kering a weben, mi sem hagyhatjuk ki a sorból.

A lánclevél szerint a WHO egészségügyi világszervezet kimutatta, hogy körülbelül 2200-ig kihalnak az eredeti szőkék. Kétszáz év múlva eltűnik az utolsó természetes szőke hajú egyén, akiről – a kutatás szerint - még azt is tudni lehet, vélhetőleg Finnországban él majd, ahol ma is a legmagasabb a világos hajú emberek aránya.

2 hozzászólás Tovább

"Kurva nagy atom-gáz-olaj tároló" épül Magyarországon?

2006. október 29., 05:52

Váratlanul széles körben magyarázta meg – ígéretéhez híven – a „mostani morális, politikai és alkotmányos válság leglényegét” egy nagy ütemben terjedő lánclevél. A szöveg szerint a folyamat végére Magyarország helyén a vezető politikusok jóvoltából egy „kurva nagy atom-gáz-olaj tároló épül”. És ebben a bizniszben nemcsak Gyurcsány Ferenc van benne, hanem Tony Blair, Vlagyimír Putyin, de egy ideje még maga Orbán Viktor is. Zavaros időkben azonnal megugrik az összeesküvés-elméletek iránti kereslet.

Az ország sorsára mostanában különösen érzékeny köz örömmel kapta fel és adta tovább az energiamező-paráról szóló levelet: számtalan webes fórum mellett a levél tartalmával foglalkoztak az Inforádió Energiainfo című, az energia és a politika kapcsolatáról szóló október 23-i adásban, a szöveget szó szerint vette át a Szolnoki Napló, a kaposvári Kapos.hu, a TV2 Mokka című műsora is nyilatkozatot kért a szerzőtől, a Hoaxkábel címén naponta minimum tizen érdeklődnek az igazságról.

Gáz lehet, atom nem

Mint minden jó összeesküvés-elmélet, a Matula-cikk is valós tényeken alapul. A magyar-orosz legfelső szintű tárgyalásokon valóban már hosszabb ideje központi téma egy óriási magyarországi gáztározó megépítése. Sőt, ha a Putyinék által is dédelgetett ötlet egyszer megvalósul, két megatározó is létesülhet nálunk. De nem akkora, és nem úgy, ahogy a lánclevélben köröz. A leleplezést olvassa el itt!

Szólj hozzá!

Megújult a Hoaxkábel, lehet kommentezni

2006. október 26., 12:51
Új szín, a regisztrált júzereknek komment-lehetőség, tessék használni. Emailcímünk ugyanaz, ahova továbbra is nagy szeretettel és érdeklődéssel várunk mindent, amiről tudni kellene, hogy igaz vagy sem.
7 hozzászólás

Meghívóért hekkelik az iWiW-et?

2006. október 18., 10:30

A lánclevél szerint bárki szerezhet meghívót az iWiW online közösségi hálózatba, aki továbbküld egy pársoros kódot.

2 hozzászólás Tovább

Oszama Bin Laden felakasztva az emailben?

2006. október 17., 15:51

A lánclevél szerint vírusos az email, amely Oszama Bin Laden elfogásáról, ésvagy felakasztásáról készített fotókat mutat. Ha tovább olvas, megmondjuk, tényleg így van-e.

5 hozzászólás Tovább

Vágóhídon gyilkolják a lovat, ha nem küldöd tovább

2006. október 12., 10:30

Elsősorban az iWiW-en kering a szívszorító történet, amely szerint, ha valaki nem vásárol meg gyorsan három lovat, akkor testsúlyuk kilójaként 350 forintért ölik le őket a vágóhídon. Felhívtuk a megadott telefonszámot.

Szólj hozzá! Tovább

Mumifikálódott sellőt találtak?

2006. október 11., 10:30

"A következő képsorokon olyan élőlényt láthatunk, amit az amerikai tengerparton találtak kiszáradva. Ezeket a képeket a rendőrségi szervek tudósai készítették" – írja a megdöbbentő képekkel turbózott lánclevél. A csatolt fotókon egy kiszáradt sellő aszottan vicsorgó teteme látható, a kérdés csak az, érdemes-e hinni a szemnek?

A Snopes információi szerint idén augusztus óta kering a neten a titokzatos sellőről készített fotósorozat, csak a partra vetett lény megtalálásának helyszíne változik: a szöveg szerint olykor Szváziföld, néha a dél-afrikai Venda, de előfordul a mexikói Campeche, és a fülöp-szigeteki Cebu is.

4 hozzászólás Tovább

Első link

2006. október 9., 14:28
Ez az első linked. A linkek az oldalsó hasáb Linkek dobozában jelennek meg.
Szólj hozzá!

Például bemutatkozás

2006. október 9., 14:28
Ez az első különálló oldalad. Ez a post nem posztként jelenik meg a blogodban, csak külön érhető el.
Szólj hozzá!

A hekker hoaxán nem nevet a Firefox

2006. október 4., 14:30

Csak viccelt a hekker, aki a Toorcon hekkerkonferencián tartott előadásában azt állította, egyszerűen feltörhető a Firefox a JavaScript-kód sebezhetősége miatt. A Firefox a beismerés ellenére vizsgálatot indít a tréfás prezentáció miatt.

Szólj hozzá! Tovább

Nyilvánosan magyarázkodik a Rauch a ribizilis lánclevél miatt

2006. szeptember 29., 11:20

Ahogy azt korábban megírtuk, egy lánclevél szerint – a többek között – gyümölcsleveket forgalmazó Rauch nem veszi át a magyar kistermelőktől a bogyós gyümölcsöt, inkább külföldi árut dolgoz fel. A lánclevél terjedése odáig fajult, hogy a Rauch vezetése most közleményben tájékoztatja az érdeklődőket a vállalat ribizli-politikájáról.

Szólj hozzá! Tovább

Megszünteti a kormány a közlekedésben a diákkedvezményt?

2006. szeptember 22., 15:57

Az új lánclevél szerint rossz idő jön a diákokra, ugyanis a kormány megszünteti a közlekedés kedvezményeit. Így akár két-háromszoros árat is fizethet az az iskolás, aki vonatozásra, távolsági buszozásra, ne adj isten, metrózásra adja a fejét. De ami még ennél is szörnyűbb, a lánclevél szerzője úgy tudja, január egytől a múzeumokban, állatkertekben sem lesz már olcsóbb semmi. A szöveg szerint szeptember 23-án, a Parlament előtt demonstrálnak az elégedetlenkedők.

Szólj hozzá! Tovább

Ön milyen forradalmi lánclevelet indítana?

2006. szeptember 19., 15:45

Vállalkozó kedvű olvasónk ironikus ál-lánclevele alapján döntöttünk a verseny mellett. Válságban az ország, ön milyen lánclevelet indítana?

Alább megfigyelhető, ahogy olvasónk hiba nélkül váltogatja a jól ismert hoax-elemeket (felkiáltójelek, aktualitás, a kamu tagadása), és a Photoshop szórakoztató használatához is jól ért. Ha ön is képes erre, mutassa meg nekünk!

Az ál-lánclevél

"Polgartarsak, hithu barataim!

Ezt a fotot tegnap keszitette egy baratom az mtv szekhaz ostromanal. Ez nem trukk! A langok kozott tisztan latni hosi halottunk, Nagy Imre arcat!!! A tulvilag velunk van!!!!

Kuldd tovabb mindenkinek, ezt nem titkolhatjak el a kommunista karvalytoke veresszaju hoherai!!!!!!

Szabadsag!!!!!!"

nagyimre

1 hozzászólás

A pápa közbenjárásával elkezdődhet Trianon felülvizsgálata?

2006. szeptember 13., 13:35

Többéves hoax indult újra útjára, a titokzatos pápai emberi jogi szervezet, az Institutum Pro Hominis Juribis főtitkárának aláírásával. A nyílt levél szerzője az ENSZ háborús törvényszékéhez fordul az első és a második világháborúban, Magyarországot ért anyagi és földrajzi kár visszatérítése reményében. A kérvény a II. János Pál pápa által, 1984-ben alapított szervezet alapszabályára hivatkozva a trianoni és a párizsi tárgyalások felülvizsgálatát kéri, miután országunk igaztalan és igazságtalan módon vesztette el területeinek nagy részét.

Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy akkor mi az igazság?

1 hozzászólás Tovább

911 teljes nap az amerikai és a madridi támadás között

2006. szeptember 11., 09:20

A Pentagonba teherautó rohant, szó sem volt repülőgépről, Jackie Chan megmenekült a haláltól, mert késve indult a Word Trade Centerbeli forgatásra, Bush arra kérte az amerikai nőket, meztelenkedéssel tartsák távol az iszlám terroristákat, 911 nap választotta el a szeptember 11-i egyesült államokbeli és a 2004-es madridi terrortámadást, Bert, a Szezám utca dússzemöldökű figurája egy Oszama bin Ladent támogató poszteren feszít.

Kevés modernkori eseményt követett annyi legenda, mítosz, híresztelés, hír, álhír, rémhír és hoax, mint az Egyesült Államok elleni, 2001. szeptember 11-i merényletsorozatot. Több száz történet illeszthető a felsorolt kategóriákba, amelyek közös jellemzője, hogy a szerencsére, a szerencsétlenségre, a gondviselésre, a véletlenre és egyéb, az emberi befolyáson kívül álló forrásokra alapoz. A Snopes.com alapján a legszomorúbbak, a legviccesebbek, vagyis a legjellemzőbbek közül válogattunk. Olyat, ami kamu, olyat ami igaz, és olyat is, amiről nem tudni, melyik.

Szólj hozzá! Tovább

Freemailes azonosítót és jelszót akar a lánclevél

2006. szeptember 7., 12:55

Egy napig, szeptember 5.-én hajnaltól, szeptember 6.-án reggelig élt az az emailcím, amin az Origo nevében a Freemail levelezőrendszerbe regisztrált felhasználók azonosítóját és jelszavát próbálták kicsalni. A szöveg szerint azért kell elküldeni az adatokat, mert a freemail adatbázisát frissítik. A levél azt írja, csak az maradhat a rendszer tagja, aki egy megadott emailcímre postázza személyes adatait. Aki ezt nem teszi meg, kizárják, de persze mindez valójában nem igaz.

Szólj hozzá! Tovább

Kínai nőkkel szexelt, levágnák a fejét

2006. szeptember 5., 12:20

A kínai internetezők szívesen levágták volna annak a brit bloggernek a fejét, aki Szex és Sanghaj címen kínai nőkkel folytatott vad szexuális élményeit osztotta meg a nyilvánossággal. Az Egyesült Államok után a második legtöbb internetezőt tömörítő Kínában a nemzeti érzések megcsúfolásaként értelmezték a blog tartalmát, és szerzője kiutasítását látták egyedüli megoldásnak. Még időben kiderült, hogy a blog hoax, szerzői érdeklődésének középpontjában a kínai nők szexuális teljesítménye helyett a kínai internetezők reakciója állt.

Szólj hozzá! Tovább

Most éppen a Media Marktból lopkodják a gyerekeket?

2006. augusztus 31., 14:30

Újra terjed a bevásárlóközpontban elrabolt, kopaszra nyírt és droggal elkábított kisgyerekről szóló rémhír az interneten. A lánclevél szerint most a Media Marktban tűnt el egy kisfiú.

A rettegő szülőknek foglaltuk össze a hírrel kapcsolatos tudnivalókat.

4 hozzászólás Tovább

Lánclevélben keresik a Szigeten eltűnt lányt

2006. augusztus 18., 11:45

Az Index, a Nők Lapja és az iWiW fórumain, majd lánclevélben is keresték a tizenhét éves nyíregyházi lányt, aki augusztus 14-én a Placebo koncert alatt tűnt el a Szigeten.

Szólj hozzá! Tovább

Rajtakaptuk a véradós lánclevél indítóját

2006. augusztus 15., 11:10

Újabb véradásra buzdító lánclevél landolt a Hoaxkábel postafiókjában. Ezúttal az előző, tavaly decemberi véradós hoaxhoz hasonlóan, valós adatokkal (név, születési dátum, anyja neve, kórház és kezelőorvos) gyűjt egy AB Rh negatív vérű idős betegnek.

A segítő szándékú, ám rutintalan levélíró nem sejtette, hogy lánclevelet indít, és teljes nevén, telefonszámával írta alá az emailt. Gyorsan fel is hívtuk.

1 hozzászólás Tovább

Augusztusban a Mars akkorának látszik, mint a Hold?

2006. augusztus 7., 13:21

Tavaly már futott egy kört az a nagyszerű álhír, ami szerint az év egy napján szomszédos bolygónk, a Mars közel kerül a Földhöz, és szabad szemmel olyan jól lehet majd látni, mint a Holdat. Tavaly kamu volt, de vajon idén augusztus 27-én igaz-e?

2 hozzászólás Tovább

Nem veszi át a magyar ribizlit a Rauch?

2006. augusztus 3., 10:30

rauch

A gonosz multi nem veszi a bogyósgyümölcsöt, ráadásul a Szobi szörp gyártását is megszünteti. A körlevél kísértetiesen hasonlít a magyar net nagy múltú hoaxára, ami a Győri Kekszgyár védelmében a Danone-termékek bojkottjára szólítja a népet. 2001-ben elképesztő tömegeket mozgósított a Vaníliás Karika, a pilótakeksz és a Balaton Szelet elvesztésétől való rettegés. Most a Szobi szörp és a ribizli van soron.

Szólj hozzá! Tovább

A törökbarát EU miatt nincs többé déli harangszó?

2006. augusztus 1., 11:30

hunyadi
A lánclevél szerint az Európai Unió a Törökország iránti politikai korrektség jegyében 2006. július 22-én megszüntette az 1456-os nándorfehérvári diadalra emlékeztető déli harangszót. A körlevél szerint a katolikus egyház máris beleegyezett a rendeletbe, és az ökumené jegyében felkérte a protestáns felekezeteket is a csatlakozásra.

Szólj hozzá! Tovább

Rasszista lett a szervkereskedős lánclevél

2006. július 25., 11:33

Strehó Gergő és Rajnay Zoltán

Két futballista tűnt el idén Budapesten, egyikük, Rajnay Zoltán holttestét június 14-én találták meg a Parlamenttel szemközti partszakaszon. A rendőrség szerint baleset történt.

A lánclevél-írók azonnal hangzatos összeesküvés-elméleteket halmoztak az internetezők postafiókjába, amelyek szerint szervkereskedők állnak a háttérben, akik értékes belső szerveik miatt üldözik és gyilkolják a jó fizikumú sportolókat.

Most újabb levél köröz, ami szerint további tizenöt ember tűnt el, akik szerveit orosz és afrikai kereskedők árusítják, darabonként egymillió forintért.
Kíváncsiak lettünk, ez most igaz-e.

Szólj hozzá! Tovább

Gyilkos a mikróban melegített víz

2006. július 21., 11:00

Nézzen égető vizet!

Rájár a rúd a mikrohullámú sütőkre, két hónap alatt a második lánclevél rágalmazza az egyszerű és gyors melegítés eszközét. Az előző változat a mikrós edényeket gyalázta, a mostani egyenesen gyilkossági kísérletet vizionál, egyszerű vízmelegítés kapcsán.

Nézze meg a lánclevelet illusztráló riasztó kisfilmet, és olvassa el, mi az igazság!

1 hozzászólás Tovább