Friss kommentek

Gyerekeken keresztül, lánclevélben hirdeti magát a Cora

2007. június 27., 14:30 Módosítva: 2009-02-07 11:00:47
0
1 hozzászólás

 

Katt a képre és nagyobb lesz!

 

A törökbálinti Cora Pest megyei általános iskolák között szervezett, Falujáték című csapatversenyén az az egyik feladat, hogy minél több emailcímre továbbítsák a Cora áruház szórólapját. Mivel a feladat kiírásában szerepel, hogy az emailek összeszámolása miatt a versenyt bonyolító marketingcégnek is továbbítani kell a levelet, gyanút fogtunk, hogy csúnya és törvényellenes adatbázisépítés áll a háttérben. A lelkes általános iskolások mindenesetre örömmel továbbítják a szórólapot, vagyis tulajdonképpen nyeremény reményében spamelik ismerőseiket.

Utánajártunk az eseményeknek és kiderült, a feladat célja a játék népszerűsítése volt, és ugyan a szervező cégnél felmerült, hogy marketingcélokra használják az összegyűjtött emailtömeget, de végül aztán inkább kitörlik.

Az egyik fajta lánclevél

"2007. június 24-én a törökbálinti Cora áruház játékos versenyt szervez Pest megyei iskolai tanulók számára. Iskolánk a Pátyi Csodabogarak nevű csapattal indul a vetélkedőn.

Első feladatként azt kaptuk, hogy ezt a levelet és a mellékletben csatolt szórólapot a lehet"o legtöbb e-mail címre kell úgy eljuttatni, hogy minden esetben csatolni kell az alábbi e-mail címre is: patyicsodabogarak@compoffice-r.hu . ( ezt az e-mail címet a "másolatot kap" nevű részbe kell beírni) A játék július 1-én 17 óráig tart, addig kell minél több pontot összegy"ujtenünk ebben a feladatban is!

Köszönjük szépen a segítséget a pátyi Bocskai István Általános Iskola összes tanulója és tanára nevében! Üdvözlettel"

A tények

Falunapok címmel a törökbálinti Cora 16 Pest megyei általános iskolai csapat részvételével hirdetett versenyt. A megmérettetés háromfordulós, június 17-én, 24-én és július elsején játszanak a gyerekek, a nagy összegű pénznyereményt (masfélmillió, egymillió illetve félmillió forint) minden csapat jótékony célra, egy választott nonprofit szervezet vagy alapítvány javára fordítja.

Slut Attila, a Cora marketingosztálya által megbízott játékszervező cég, a Fortu Bt. munkatársa az Indexnek elmondta a csapatok egyik feladatként azt kapták, hogy minél több emailcímre továbbítsanak egy levelet, amely a Falunapok szórólapját tartalmazza. Hogy nyomon követhessék, melyik csapat hány emailt küldött, a cégnek is cc-zni kell a levelet. „Fél percre megfordult a fejünkben, hogy a jövő évi rendezvényt népszerűsítsük a beérkezett emailek segítségével, de végül ezt elvetettük, úgysem ugyanezek a csapatok fognak jövőre szerepelni. A játék szellemisége végett nem akartuk marketingcélokra használni az emailcímeket. Outlookkal leszámoljuk a beérkezett leveleket, aztán töröljük azokat. A játék promóciója mellett azt szerettük volna, ha a gyerekek a játék előtt és a fordulók között is foglalkoznak a játékkal” – mondta az Indexnek Slut Attila.

1 hozzászólás

29 hétre született, kritikus állapotú kisfiú akar vért?

2007. június 19., 10:10 Módosítva: 2009-02-07 11:00:47
304
18 hozzászólás

Június első hete óta terjed a magyar weben a már jól ismert, véradásra buzdító lánclevelek legújabb fajtája, amely egy 29 hétre született kisfiúnak gyűjt B Rh pozitív vért.

B Rh pozitív vércsoportú jótevők segítségére vár egy 29. hétre született, kritikus állapotú kisfiú!!!! Tel.: 06/30-376-0152!!! Küldd tovább! Neked csak egy perc, Neki az élete!

A rövid és tömör szövegben mobilszám is szerepel, amit június 9-től kezdve minden nap többször próbáltunk elérni, kivétel nélkül sikertelenül („A hívott szám jelenleg nem kapcsolható, kérjük ismételje meg a hívást később!”). Így ha valóban szüksége is volna bárkinek a B Rh+ vérre, a jótékony véradó hiába jelentkezik. Ráadásul ma Magyarországon egyáltalán nincs vérhiány, ahogy azt az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ), interneten is elérhető aktuális vérkészlet-információja is mutatja. A B+ vérből optimális a készlet.


18 hozzászólás Tovább

Patkányhúgy terjeszti a halálos betegséget?

2007. május 31., 10:22 Módosítva: 2009-02-07 11:00:47
32
11 hozzászólás

A lánclevél szerint minden üdítőt és konzervdobozt érdemes letisztítani mosószeres vízzel, tetejük ugyanis szennyezettebb, mint a nyilvános wc-ké. A szennyeződés pedig egy olyan, patkányvizeletből származó baktérium, ami halálos kimenetelű, heveny leptospirosist okoz. Egy asszony például a hajókiránduláson inni merészelt egy szörpöt, három napra rá meg is halt.

A lánclevél

"Tárgy: És ez nem vicc!!! Egy abszurd halálesetet írnak le egy orvosi tájékoztató szakfolyóiratban (a Caducée c. közegészségügyi közlönyben). Az áldozat egy vasárnap hajókirándulásra indult a barátaival és betett néhány dobozos üdítőt a hajó hűtőszekrényébe. Másnap, hétfőn kórházba kellett vinni és szerdán meghalt. A boncolás szerint a halál oka heveny leptospirosis volt. A fertőzést akkor kapta, amikor a hajón pohár nélkül, közvetlenül a dobozból itta meg az üdítőt. A konzervdobozokon patkányvizelet szennyezést és Leptospira kórokozót találtak a vizsgálat során. Az áldozat ivás előtt valószínűleg nem tisztította meg a doboz felső részét, és így jutottak a szervezetébe a megszáradt patkányvizeletben jelenlévő halálos kórokozók. A dobozos üdítőket és egyéb konzerveket gyakran olyan raktárakban tárolják, ahol elszaporodtak a rágcsálók, és általában mindenfajta tisztítás nélkül érkeznek az élelmiszerboltok polcaira.

Ha italt vagy ételt veszel konzervdobozban, mosd meg gondosan mosószeres vízzel, mielőtt a hűtőszekrénybe tennéd. Az INMETRO (Spanyolország) vizsgálatai szerint az üdítős dobozok fedele szennyezettebb, mint a nyilvános WC-k ülőkéi. Olyan mennyiségű baktériumot és csírát mutattak ki, ami mindenképpen indokolja, hogy vizes-mosószeres tisztítás nélkül ne tároljuk, érintsük ezeket a dobozokat! Kérlek, küldd szét ezt az üzenetet minél több ismerősödnek!!! (Az üzenet eredetije a Genfi Kantoni Kórház emberi erőforrás igazgatóságáról érkezett. Én egy olyan ismerőstől kaptam, aki a berni szabadalmi hivatalban dolgozik...) "

Mi van?

11 hozzászólás Tovább

Magyar képviselőt keres a lett cég, havi 3000 euróért

2007. május 23., 10:55 Módosítva: 2009-02-07 11:00:47
0
21 hozzászólás

3000 eurós havi fizetést garantál a lánclevélben egy lett cég, amely teljes és félmunkaidős foglalkoztatásban keres magyar képviselőket. Az angol nyelvű levél a héten lepte el a magyar internetezők postaládáját, de vigyázat, kamu.

A lánclevél

„Hello, Brad Milson vagyok, a Remas Developers munkatársa. Magyarországi képviselőket keresünk teljes munkaidős és részmunkaidős foglalkoztatásban. Nem kérünk pénzt, Lettország jó hírű vállalata vagyunk” – kezdődik a levél, ami később 3000 eurós havi fizetést, illetve egészségügyi és életbiztosítást kínál, két hét próbaidőért cserébe. A cég nem kér egyebet, mint hogy a megkeresett személy írjon egy megadott emailcímre (a support@remasdevelopers.com-ra) és ott bővebb felvilágosítást kap.

És hol itt az átverés?

Komoly gyanút ébreszthet már az a tény, hogy a "jó hírű, lett vállalat", a Remas Developers nem létezik, pontosabban szólva a neten semmi nyoma. Továbbá Brad Milson ahány emailt ír, mindet különböző emailcímről teszi, japán, holland, lengyel, amerikai (kamu)szolgáltatókat váltogatva, ami sejteti a lehetőséget, hogy egy robot generálta rendszerrel állunk szemben. A lódítás harmadik jele a Register.com adata, amely szerint a remasdevelopers.com domént nem egy lett, jó hírű vállalat jegyezte be, hanem egy azonosíthatatlan kaliforniai regisztrátor.

Feltételezzük, hogy vagy egy marketingakcióhoz, spamáradathoz fűződő adatbázisépítésről van szó, de az is előfordulhat, hogy a pénzgyűjtő nigériai levél továbbfejlesztetett, kétlépcsős változata, ahol a munkára jelentkező gyanútlan felhasználók személyes és banki adatait egy következő levélváltás alkalmával csalják ki a Brad Milson név mögé rejtező tettesek.

21 hozzászólás Tovább

A Centrum parkoló hamis bírságolásra utasítja dolgozóit?

2007. április 20., 10:40 Módosítva: 2009-03-05 11:26:48
0
3 hozzászólás

Újra visszatért a Centrum Parkoló Rendszer Kft. belső utasításait tartalmazó, szigorúan bizalmas kamukörlevél. A Hoaxkábelen még nem szerepelt, ráadásul igen nagy intenzitással pörög megint a magyar weben, úgyhogy elmondjuk, pontosan miről is van szó.

3 hozzászólás Tovább

Ellopják a vendégek pénzét a miskolctapolcai Pallasz Hotelben?

2007. április 19., 11:40 Módosítva: 2009-02-07 11:00:47
0
4 hozzászólás
A Hoaxkábel címére másodpercenként két felhasználó küldi el a Pallasz Hotel visszásságait taglaló lánclevelet. Röviden összefoglalva, a szöveg szerint a szállodában lopnak és nem fogadják a vendéget. A Tékozló Homár közben nyomozni kezdett a Pallasz Hotel ügyében, beszélt a rendőrséggel is, ahol megtudta, több feljelentés érkezett már a szállóbeli lopásokról. Ezeket most vizsgálják. Addig is, erről a lánclevélről részletek a Homáron.
4 hozzászólás

Négyforintos sms-adó Magyarországon?

2007. április 12., 10:30 Módosítva: 2009-03-05 11:28:41
11
8 hozzászólás

2A lánclevél szerint az Európai unióban először Magyarországon vetik ki az sms- és emailadót. Minden elküldött üzenetért négy, minden elküldött elektronikus levélért negyed forintot fizet a küldő. A hír hoax, az SG.hu április elsejei tréfája, amit felkapott a magyar júzer, és továbbította annyi címre, amennyire csak bírta. Ne dőljön be neki!

A lánclevél

Az európai ügyekkel foglalkozó szakminiszter kabinetfőnöke sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány a költségvetés stabilizálását célzó megszorító intézkedések miatt elsőként vezeti be az Európai Unióban az elküldött e-mailek adóztatását. 2007. július 1-től életbelépő új kormányrendelet értelmében minden hazai távközlési szolgáltatónak kötelező egy olyan szoftvert üzemeltetni a szerverein, amely méri és naplózza a felhasználók e-mail és SMS forgalmát és erről napi jelentést küld az APEH részére. A forgalom utáni adót negyedéves bontásban az APEH a szolgáltatóra veti ki, amely továbbszámlázhatja az ügyfeleinek.

8 hozzászólás Tovább

Újra: telefonos csalás a rendőrkapitánytól

2007. április 5., 10:30 Módosítva: 2009-02-07 11:00:47
21
7 hozzászólás

Ez a hoax 2004 óta tombol, rendszerint tavasszal érkezik. Tavaly április közepén borította be a magyar webet, most újra támad, mi újra megmondjuk, hogy ez kamu.

A lánclevél

"Felhívás! - A Rendőrkapitány tájékoztatója

A közelmúltban elkövetett két típusú telefonos csalássorozatról értesítettek bennünket, ezért kérem, hogy amennyiben bárki hasonlóval találkozik, az alábbiak szerint járjon el. Az első eset a hagyományos, vezetékes telefonokat érinti, amelynél egy automata géphang értesíti a hívást fogadó személyt, hogy egy egzotikus nyaralást nyert, amelynek minden költségét fizetik. Ezután megkérik, hogy nyomja meg a 9-es gombot a további részletekért. Ekkor egy emeltdíjas számra kapcsolnak, amelynek a percdíja 20 angol font.

7 hozzászólás Tovább

Ingyen mobil, ingyen konzol: MLM-hullám az iWiW-en

2007. március 22., 11:00 Módosítva: 2009-05-07 10:57:22
0
45 hozzászólás

Az elsősorban az iWiW-en terjedő lánclevél azt állítja magáról, nem lánclevél, és ingyen hardvert ígért mindenkinek, aki regisztrál a Xpango nevű szájton, aztán másokat is rávesz a regisztrációra. Megint elmondjuk, mi az az MLM.

A lánclevél

Helló, Ez nem egy bugyuta körlevél hanem egy szívesség!
Kérlek olvasd el!

Az Xpango nevű nemzetközi cég az ügyfélköre bővítését próbálja megcélozni. Neked mindössze annyit kell tenned, hogy regisztrálsz az alábbi linken, és cserébe választhatsz magadnak egy : mobiltelefont, játékkonzolt (PS3, PSP, Wii, XBOX360 stb) vagy MP3-lejátszót (elsősorban iPodot).

45 hozzászólás Tovább

Továbbra is terjed az összeégett csecsemő fotója

2007. március 21., 15:00 Módosítva: 2009-03-05 11:30:45
301
5 hozzászólás

2005 októbere és 2006 januárja után most újra terjed az összeégett csecsemő fotójával riogató, pénzgyűjtő lánclevél. Utánanéztünk mi történt a kislánnyal az elmúlt egy évben.

Lányok-fiúk!

Küldjétek tovább! Légyszi! Felhívás

Alexandra egy rettenetes tűzvészből szabadult, de most az életéért kell harcolni. Ő csak 14 hónapos és az egész teste összeégett. Az arcán az égések egészen a csontig hatoltak.

5 hozzászólás Tovább

Vadiúj utcai átverés Budapesten

2007. március 14., 11:00 Módosítva: 2009-05-07 10:58:34
0
55 hozzászólás

A lánclevélben leírt történetek szerint vadiúj utcai csalás terjed a fővárosban. Az áldozatnak tűnő csaló elkéri a pénzt, az embertársi szeretetben bővelkedő áldozat pedig odaadja. A rendőrségnél érdeklődtünk.

A lánclevél

"Kedves Barátaim!

Egy - úgy tűnik - gyorsan terjedő szélhámosságra szeretném felhívni figyelmeteket.

Másfél hete a Móricz Zs. körtér közelében leszólított egyjól öltözött és láthatóan igen izgatott, kiborult fiatalember és el?adta, hogy rendkívül nehéz helyzetbe került, mivel amíg feleségével éskét gyerekével az orvosi rendel?ben tartózkodott ellopták az autóját, benne a tárcáját pénzével és irataival. Szentesre kell hazajutnia a családdal, órák óta próbál összekoldulni 5000 Ft-ot de senki sem segít rajta.

55 hozzászólás Tovább

Agyvérzést gyógyít a lánclevél

2007. március 9., 10:30 Módosítva: 2009-02-07 11:00:46
8
2 hozzászólás

A lánclevél életet akar menteni, a Hoaxkábel pedig részt vesz a nemes akcióban. Az agyvérzés jelei és az orvosi szakvélemény itt:

A lánclevél

"Nagyon fontos tudnivaló. Ez a levél nem a szórakozást hivatott szolgálni, de a mondanivalója nagyon lényeges. Ezért kérem, szánjon rá 2 percet és figyelmesen olvassa el, azután pedig vagy mentse el, vagy vésse jól az emlékezetébe a következő esetet.

Egy fogadáson történt, hogy egy asszony tányérral a kezében megtántorodott, majd elesett. Felsegítetté, majd az asszony azt mondta, hogy minden rendben, úgy látszik, csak megbotlottam - mondta. Nem akarta, hogy orvost hívjanak. Az est hátralévő részét jó kedvben a társaságban folytatta tovább. Amikor hazaértek férjével, a férj mégiscsak felhívta a mentőket. Az asszonyt beszállították a korházba. Rövid idő elmúltával még az éjjel az asszony agyvérzésben meghalt.

2 hozzászólás Tovább

Újra élve nyúzott nyestkutya a lánclevélben

2007. március 6., 16:04 Módosítva: 2016-05-09 17:32:52
2
8 hozzászólás

Vérfagyasztó videó köröz az interneten, ugyanaz, ami tavaly júliusban már sokkolta a magyar internetezőket (tavalyi cikkünkben hibásan mosómedvének tituláltuk a nyestkutyákat). A filmen egy férfi látható, aki kirángat egy ketrecből egy nyestkutyát, a lábánál fogva fejjel néhányszor földhöz csapja, majd az állat még él, eszméleténél van és mozog, amikor lenyúzza a bőrét. A levél szerint a videó terjesztésének célja az állatkínzás elleni küzdelem népszerűsítése. Bár az állatvédő láncleveleket egyszer már lejáratta a bonsaimacska-hoax, megvizsgáltuk közelebbről a hátborzongató videót.

Figyelem, a cikkben található linken valódi nyestkutyákat boncolnak élve!

8 hozzászólás Tovább

Nem kell fizetni a vizitdíjat, mert alkotmányellenes?

2007. február 20., 12:00 Módosítva: 2009-02-07 11:00:46
0
9 hozzászólás

Egy orvos-közíró aláírásával terjedő lánclevél szerint a vizitdíjat nem kell befizetni, mivel ellenkezik az Alkotmány VII. fejezetének 35. paragrafusával. A debreceni orvos szerint csak a betegek és orvosok összefogásával buktatható meg a kormány. Nekünk ez gyanús lett, jogászhoz fordultunk.

9 hozzászólás Tovább

Eltűnt és megkerült lány a lánclevélben

2007. február 15., 11:00 Módosítva: 2009-02-07 11:00:46
0
8 hozzászólás

Idén január negyedikén tűnt el Budapestről egy huszonnégy éves főiskolás lány, aki három héttel később amnéziásan kopogtatott egy bécsi kórház kapuján. Azt hittük, csak a krimikben van ilyen, de tévedtünk.


8 hozzászólás Tovább

Sziklamászó fiúnak gyűjt vért a lánclevél

2007. február 14., 10:36 Módosítva: 2009-02-07 11:00:46
0
0 hozzászólás

"Egy 20 éves fiú sziklamászás közben lezuhant és eltörött a gerince. Sajnos nem tudják megműteni, mert a vérbankban nincs olyan vér, amely Gergőnek kellene. A+ egy ritka ellenanyaggal. Péterfi kórház traumatológiáján fekszik, és ott lehet a vért is leadni. Minden nap fél 3-ig, E. Gergő részére. Minden A+ vér jól jönne!!!!"

Február kilencedike óta, elsősorban az iWiW-en terjed az újabb véradásra buzdító lánclevél, ami országos vérhiányra hivatkozik. Megkérdeztük az Országos Vérellátó Szolgálatot.

A Péterffy Kórházban az Indexnek elmondták, sok véradó jelentkezett a lánclevélre hivatkozva, de a vérkészlet ügyében nem adtak felvilágosítást. Braun Helga, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) kommunikációs asszisztense ismerte az esetet, és azt is tudta, már hétvégén ellátták a húsz éves férfit. „Az A RH+ az a vértípus, amiből Magyarországon a legtöbb van, ezért leggyakrabban erre van szükség. A sziklamászó fiatalember műtétje lezajlott, viszont feltehetően a vérhiány nem hátráltathatta a beavatkozást, ugyanis az országban még csak vérkészletcsökkenés sincs. Sőt, az átlagosnál magasabb a vérkészletünk” – fogalmazott. Az OVSZ honlapján mindenki tájékozódhat a vérkészlet aktuális állapotáról, legritkábban a Magyarországon legritkább, AB RH- vércsoportra van szükség. „Amikor a vérkészlet csökken, sms-ben vagy telefonon behívjuk a véradókat, így igen ritkán van hiány. Személyre szabottan is lehet vért adni, ilyenkor a véradó állomáson be kell mondani a kedvezményezett nevét” – mondta Braun Helga.

Szólj hozzá!

A valaha volt leghülyébb kvízversenyző

2007. február 9., 10:55 Módosítva: 2009-02-07 11:00:46
6
19 hozzászólás
Melyik nagyobb?
A)    földimogyoró
B)     elefánt
C)    Hold
D)    teniszlabda.
Ezt a kérdést kapta a lánclevél szerint az idahói Kathy Evans, az amerikai Legyen Ön is milliomos! játékosa.

19 hozzászólás Tovább

Kisgyermeket ölt a kóla-cukor bomba?

2007. január 26., 11:30 Módosítva: 2009-02-07 11:00:46
3
16 hozzászólás

A lánclevél szerint egy tízéves brazil kisfiúnak szétrobbant a bele, miután kólát és Mentos cukorkát fogyasztott. Mi újra csak azt tudjuk mondani, hogy ez nem igaz. Olvasson tovább és nézzen érdekes videót.

 


Nézze meg azt, ami most terjed!

 

16 hozzászólás Tovább

Magyar férfi arcát égette meg a mikróban melegített gyilkos víz

2007. január 24., 10:30 Módosítva: 2009-02-07 11:00:46
20
16 hozzászólás

Nézzen égető vizet!

A Hoaxkábel, a mikrohullámú melegítés veszélyeivel foglalkozó bejegyzésére reagált az a budapesti férfi, akit arcán égetett meg a lánclevélben leírt módon kicsapódó forró víz. Hónapokig viselte arcán a rendkívül ritka és szélsőséges túlhevítésből származó égési sérüléseket. Olvasson tovább, itt a legenda bizonyítéka.

16 hozzászólás Tovább

Ismét bin Laden akasztását ígéri a lánclevél

2007. január 18., 10:30 Módosítva: 2009-02-07 11:00:46
0
0 hozzászólás

Ugyan Szaddám Huszeint akasztották fel, mégis az Oszama bin Laden felakasztását ígérő lánclevél terjed a magyar weben. Ahogy azt már októberben is megírtuk, a levél hoax. Egy évekkel ezelőtti vírusfigyelmeztetés mutációja, ami feltehetően Szaddam Huszein felakasztása miatt indult újra útjára.

A lánclevél

"Az elkövetkezendő napokban email útján képeket küldhetnek, melyen Osama Bin-Laden vagy felakasztva látható, vagy elfogása látható. Ha ilyen E-mailt kap(sz), ezt a mellékletet nem szabad megnyitni, mert a merevlemezt azonnal, menthetetlenül tönkreteszi, leégeti. Kérem, küldje(d) tovább ezt az üzenetet mindenkinek, aki az E-mail listá(do)n van! Inkább kapjuk meg ezt a veszélyt jelző üzenetet 100xszor, mintsem tönkremenjenek a legfontosabb adataink a számítógéppel együtt.

Szólj hozzá! Tovább

Nyálas verssel gyűjt pénzt rákos kislánynak

2007. január 11., 12:30 Módosítva: 2009-02-07 11:00:46
0
11 hozzászólás

A klasszikus, 'beteg a gyerek, úgyhogy küldd tovább' típusú lánclevelek leggiccsesebb változata landolt a Hoaxkábel postaládájában. A szerző előszedte az összes rendkívül nyálas hasonlatot, és négy verszakos művet szerkesztett belőle.

A "Mikor a nap véget ér, te ágyadban fekszel,/Tennivalók százai cikáznak fejedben?", illetve a "Az Élet nem versenyfutás/Lassíts, ne szaladj oly gyorsan/Halld meg a zenét, mielőtt a dal elillan" sorok ugyan kivívják a legmélyebb undort, állítólag mégis képesek megmenteni a "rák különösen komoly és végzetes formájától" haldokló kislányt.
És hogyan? A gyerek minden továbbított emailért három centet kap. Olvasson tovább ha nem szereti a giccset, és akkor is, ha szereti.

11 hozzászólás Tovább

Valósággá vált a kupakgyűjtő hoax

2007. január 9., 11:00 Módosítva: 2009-02-07 11:00:46
8
21 hozzászólás

Ősszel óriási műanyagkupak-gyűjtő konténerek tűntek fel a bécsi úti Praktikerben, a Flórián üzletházban, az Örs vezér téri Árkádban, a kőbányai szabadidőközpontban, Békásmegyeren és több kispesti és óbudai helyszínen. A jótékony kupakgyűjtők az interneten számos fórumon reklámozzák az akciót egy őssejtbeültetésre váró beteg kisfiú gyógyítására. A lelkes adakozók tonnaszámra viszik a gyűjtőhelyekre a műanyag kupakot, és élénken buzdítják egymást a jótékonyságra.

Hoaxokra érzékeny szemünk azonnal átverést sejtett, a korábbi hasonló akciókról (kupakért kerekes szék, cigisdoboznejlonért kerekes szék) ki is derült, hogy kamu. Körüljártuk és felgöngyölítettük a jótékony kupakbizniszt, amiből a hozzáférhető információk szerint úgy tűnik, mégsem hoax.

21 hozzászólás Tovább

Rettenetes vírus terjed az MSN Messengeren?

2007. január 5., 11:21 Módosítva: 2009-02-07 11:00:46
0
2 hozzászólás

„Ne vedd fel a partnereid közé tibo949949@hotmail.com-ot, mert ez egy vírus, és figyelmeztesd az ismerőseid is, mer a te géped is megfertőzi rajtuk keresztül!” – érkezik a figyelmeztetés egy ismerőstől az MSN azonnali üzenetküldőn. A kérdés csak az, valóban megfertőződhet a számítógép attól, hogy valaki valakit felvesz a partnerei közé?

A válasz pedig az, hogy nem. Az üzenet egyszerű kamu, ami már 2005 tavaszán is terjedt a francia és magyar weben. A Hoaxkiller.fr oldalon már 2005 májusában hoaxnak nyilvánították az ugyanezzel a szöveggel, csak a francia msn üzenetküldőn, franciául terjedő üzenetet, ami azzal riogatott, hogy a partner felvétele esetén a vírus átformázza a merevlemezt.

„Nincs ilyen vírus, az üzenetnek nincs alapja, és technikailag sem lehetséges a fertőzés. Úgy küzdjünk ellene, hogy nem küldjük tovább” – fogalmaz a francia hoaxvadász. A magyar változatról a Gamestar fórumán már 2005 áprilisában feltűnt a figyelmeztetés, most újra terjed az üzenetküldőn, wiwes mutációja pedig emailben: „csak szólni szeretnék,hogy ne fogadd el partnernek, ha felvesz 1 tibo949949 az iwiwre,mert az egy vírus". Ne küldje tovább.

2 hozzászólás

Ingyen laptop az internetről

2006. december 19., 11:52 Módosítva: 2009-02-07 11:00:46
1
13 hozzászólás

A lánclevél ingyen laptopot kínál mindenkinek, aki regisztrál egy oldalon, és aztán rengeteg ismerősét ráveszi a regisztrációra. Újabb adatgyűjtő, multilevel marketing-lánclevél tombol a magyar postafiókokban.

A lánclevél

Subject: ingyen laptop!!!!
Csáó! Ez nem valami szar körlevél,és nem kamu higgyétek el! Az a
lényege a dolognak,hogy regisztrálni kell egy oldalon,aztán kapsz egy linket amit elküldesz emberkéknek,és ha 18-an regisztrálnak ezen az oldalon,akkor kapsz egy e-mailt és kb 4 héten belül megkapod a laptopodat.

13 hozzászólás Tovább

Mérgező minden, ami fahéjas?

2006. december 14., 08:30 Módosítva: 2009-02-07 11:00:46
239
7 hozzászólás

A lánclevél óva int a fahéj-fogyasztástól, ugyanis a boltokban árusított fűszernövény  cassia nevű típusa kumarint, vagyis májkárosító, rákkeltő, mérgező anyagot tartalmaz. Utánanéztünk, mert érdeklődünk az élelmiszerekben található halálos anyagok iránt, és mert a fahéjas süti finom.

A lánclevél, rövidítve

„Subject: Ismeretterjeszto a fahejrol
Óvatosan a fahéjjal! A legtöbb mérgező!
A karácsonyi fahéjas süti akár mérgező is lehet, ugyanis a fahéj nem mindig "fahéj". Az utóbbi, kicsit tudománytalan megjegyzést a következő sorok magyarázzák meg.

7 hozzászólás Tovább

Valóban eltűnt Siófokról egy monori fiú

2006. december 6., 11:18 Módosítva: 2009-05-07 10:59:32
0
2 hozzászólás

Igaz az a lánclevélben terjedő hír, ami szerint Kollár János november 23-án éjjel 3 órakor Siófokon, a Kodolányi János Főiskola Kollégiumából ismeretlen helyre távozott, tudtuk meg az eltűnt fiú szüleitől. A család a kollégiumi buli óta nem kapott hírt fiuk hollétéről, egyelőre a rendőrség, a mentők, és a tűzoltók sem találták. Kollár János 180 cm magas, vékony testalkatú. "Köszönjük azokat az észrevételeket, miszerint november 23-óta Jani többször is bejelentkezett az iwiw-re, de sajnos nem ő, hanem családja lépett be" - fogalmaz a család a fiú weboldalán.

Aki bármit tud Kollár Jánosról, hívja szüleit az alábbi telefonszámon: 06-70-384-56-90.

2 hozzászólás

Januártól tilos az árpádsáv?

2006. december 5., 12:44 Módosítva: 2009-02-07 11:00:46
6
62 hozzászólás

A lánclevél szerint 2007 januárjától egy kormányrendelet értelmében tilos minden, ami árpádsávos: a zászló, a felvarrók, a sapkák, a pólók is, így jövőre a rendőrnek joga levenni viselőjéről a tiltott ruhadarabot. A lánclevél úgy tudja, a kormány indoka a félelem. Megnéztük a törvényt, megkérdeztük a kormányt, olvassa el, a hír miért kamu!

62 hozzászólás Tovább

Tények és kamuk: a traffipaxlánclevél

2006. november 30., 10:10 Módosítva: 2009-02-07 11:00:46
155
6 hozzászólás

 


Így néz ki

Alig telt el egy hét az automata traffipaxok felszerelése óta, máris ömlik a lánclevélfolyam. Bár a traffipaxlánclevél a magyar nyelvű hoaxok egyik legkorábbi és legszívósabb változata, ahogy az Index már megírta, a hír ebben az esetben a korábbiakkal ellentétben igaz: november közepén a rendőrség automata traffipaxokat szerelt az M1-es autópályára. A felbukkanó lánclevelek a radarral ellátót berendezések pontos helyét listázzák, és fotóval illusztrálják. Van, ami igaz, van, ami nem az.

6 hozzászólás Tovább

Nyolc cuki labradort ölsz meg, ha nem küldöd tovább

2006. november 22., 10:46 Módosítva: 2009-02-07 11:00:46
1
10 hozzászólás

 

"Ki ne szeretne megmenteni nyolc aranyos kiskutyát a végítélettől? Ez a lánclevélindítás egyik legfontosabb szempontja: előcsalja az üzenet az emberekből a segítőkészséget, ami manapság mélyebben van, mint a legkedveltebb ásványvizek bármelyike a föld alatt.
Az új őrület egy vakvezető labrador kutya nyolc csimotája, akik ha péntekig nem találnak gazdira, jó magyarosan ki lesznek nyírva. No és magyar szokás szerint elindult egy újabb hullám, teletömve a
postaládákat - pedig azóta már sok péntek eltelt" - írja BKG nevű olvasónk, akit annyira felháborított az újabb kiskutyás lánclevél, hogy utána eredt, és meg is írta a Hoaxkábelnek. 

10 hozzászólás Tovább

Az adóazonosító titkos, személyes adatokat rejt?

2006. november 21., 11:25 Módosítva: 2009-05-07 11:00:12
0
5 hozzászólás

Újra terjed a lánclevél, ami szerint az adóazonosító személyes adatokat rejt. A csatolt Excel-fájlban bárki kipróbálhatja a titokzatos algoritmust: beírja adóazonosítóját a megfelelő cellába, ami hiba nélkül azonnal ki is dobja pontos születési dátumot. Hogy lehet ez?

5 hozzászólás Tovább