Columbo Falk Miksa leszármazottja?

2013. március 21., 13:48 Módosítva: 2013.03.21 13:48
63

Az V. kerület önkormányzata  pályázatot írt ki egy szoborról, ami Peter Falkot, avagy Columbo hadnagyot ábrázolná. A pályázatokat 2013. április 2-án 16 óráig lehet leadni. Az eredményt a  belvaros-lipotvaros.hu honlapon teszik majd közzé. Az alkotást a Falk Miksa utcában helyezik majd el

Tovább

Kamu a Pepsi szupersikeres autós videója

2013. március 21., 10:10 Módosítva: 2013.03.21 10:45
176

Pár nap alatt 28 millió YouTube-os megtekintést és több mint kétmillió facebookos megosztást ért el a Pepsi legújabb vírusvideója, ezzel pillanatok alatt a minden idők legtöbbet megosztott közösségi médiás videóit rangsoroló lista élmezőnyébe került. A videón Jeff Gordon autóversenyző, négyszeres NASCAR-bajnok és háromszoros Daytona 500-győztes állít be elmaszkírozva egy használtautó-kereskedéshez, hagyja rábeszélni magát, hogy kipróbáljon egy 2009-es Chevy Camarót, és ami ezután következik, azt jobb, ha mindenki inkább megnézi magának:


A videó váratlan, hatalmas sikert aratott, és ami a cég számára különösen fontos, a nagy rivális Coca-Cola reklámjainál is sokkal népszerűbb lett a neten. Aztán a Jalopnik autós blog leleplezte, hogy úgy kamu az egész, ahogy van, a halálra rémisztett kereskedő valójában színész, és Gordon helyett egy kaszkadőr vezeti az autót (a közkeletű vicc szerint a NASCAR-pilóták amúgy is csak egy irányba tudnak kanyarodni).

A gyanús jelek között szerepelt, hogy 2009-es Camaro valójában nem is létezik, és az autóbelső is egy 2013-as modellé, egy plusz pohártartóval, ami eredetileg nincs egyetlen Camaro-modellben sem, a videóban azonban fontos szerepet kap, ide teszi a főszereplő a rejtett kamerát tartalmazó kólás dobozt. Az is gyanús, hogy az autó parkolóhelyénél ronda fekete féknyomok éktelenkednek, mintha a csikorgó kerekekkel való elindulást többször is felvették volna. Ráadásul egyetlen másodpercre sem látszik úgy Gordon, hogy az autót vezetné, csak beszélget, beszáll, kiszáll, de a valódi sofőrt sosem látjuk. A Jalopnik végül kiderítette, hogy a kereskedésnek, ahol a videót forgatták, nincs is Steve nevű alkalmazottja, egy helyi lap pedig megtalálta azt a kaszkadőrt, aki az autós mutatványokat végigcsinálta.

Ennyit változott a világ 8 év alatt?

2013. március 18., 21:53 Módosítva: 2013.03.20 23:41
97

Ennyit változott a világ 8 év alatt: Szent Péter tér 2005-ben és 2013-ban - ezzel a kommentárral tette közzé az NBC amerikai tévécsatorna a Twitteren az azóta az egész világsajtót bejárt fotópárját közvetlenül a pápaválasztás után. A 2005-ben, XVI. Benedek megválasztása után készült képen a vatikáni zarándokok tömegében egyetlen mobiltelefon képernyője látszik, amit a tulajdonosa fényképezni tart fel, míg a friss, látszólag ugyanonnan készült fotón Ferenc pápa megválasztásakor a Szent Péter teret gyakorlatilag ellepik a pillanatot megörökítő okostelefonok és tabletek.

o-POPE-NBC-PHOTOS-570?1

A kontraszt óriási, és bár való igaz, hogy az eltelt nyolc évben (2005-ben még az első iPhone is csak egy szupertitkos projekt volt Cupertinoban) az okostelefonok és táblagépek megjelenése alapvetően alakította át az életünket, és ahogyan azt dokumentáljuk, a fotópáros akkor is félrevezető, mint a Huffington Post kiderítette.

A 2005-ös fotó először is nem Benedek pápa beiktatásán készült, hanem II. János Pál halála után nem sokkal, amikor az elhunyt pápa felravatalozott testén körbevitték a téren, majd a székesegyházban állították ki, hogy a hívők leróhassák előtte a tiszteletüket. Másrészt a teljes méretű fotóból az is kiderül, hogy az nem a téren készült, hanem az egyik odavezető utcán, valószínűleg a Via della Conciliazionén, több száz méterre a tér bejáratától, vagyis ha akkoriban is nagy felbontású kamerás mobil lett volna mindenkinek a zsebében, akkor is ugyanígy nézett volna ki a kép, hiszen innen egyszerűen nem volt mit fényképezni.

o-JOHN-PAUL-II-DEATH-570?3
Fotó: Luca Bruno

Orbán Viktor és a 300 forintos euró

2013. március 13., 18:42 Módosítva: 2013.03.13 19:00
16659

"Az a Miniszterelnök akinek a kormányzása alatt az EURO 300 forint fölé emelkedik NEM TUD KORMÁNYOZNI ÉS LE KELL MONDANIA - Orbán Viktor 2008 április Parlament" - a napokban futótűzszerűen terjedt el ez az idézet, illetve a miniszterelnök ezzel illusztrált fotója a Facebook magyar oldalain, több verzióban is. Több tízezer megosztás, lájk és komment után túllépett a közösségi oldalon is: az MSZP az MTI országos sajtószolgálatán keresztül megjelentetett egyik szerdai közleményében is idézi Török Zsolt szóvivő. Bár Orbán Viktor valóban mondott sok okos és kevésbé okos dolgot az elmúlt évtizedekben, és néha igen tanulságos megfigyelni, mekkora ellentmondásban vannak egymással a pár év különbséggel elhangzott mondatai, a mostani idézetnél erősen kilengett a hoax-o-méter. Nem csak a tartalma miatt, de azért is, mert az állítólagos idézet unortodox helyesírása, és meglehetősen szabad kisbetű-nagybetű használata tipikusan a kamu idézetek kitalálóira és terjesztőire jellemző.

Egy rövid kutakodás a parlament.hu archívumában arra rögtön fényt derít, hogy ilyesmit Orbán Viktor biztosan nem mondott ott és akkor, amikor a szöveg állítja (ha csak a parlamenti büfében, vagy mellékhelységben nem), hiszen 2008. áprilisában egyáltalán nem szólalt fel a Parlamentben. Márciusban igen, de akkor egészen más témában. Egyébként sem lett volna sok értelme ekkoriban 300 forintos euróról beszélni, hiszen az árfolyam abban a hónapban a 250-260 forint közötti sávban mozgott, és előtte 2006 nyarán lépte át utoljára a 280-as szintet, ami már aránylag közel van a lélektani 300-hoz.

Hihetőbb lenne egy ilyen nyilatkozat egy évvel későbbről, 2009. áprilisából, amikor már bő három hónapja karcolgatta az árfolyam a 300-as szintet, hol alulról, hol felülről. Az elméletnek, hogy egyszerűen elírták a dátumot egy évvel az állítólagos idézetben, ellentmond az a tény, hogy egyik évből sem találni nyomát ilyen kijelentésnek az orbanviktor.hu archívumában, sem a beszédek, sem az interjúk között, és az MTI archívuma, de még a Google sem tud arról, hogy Orbán Viktor ilyet mondott volna valaha. A legközelebbi találat Navracsics Tibor egy 2009. februári sajtótájékoztatója, ahol arról beszélt, hogy a 300 forintos euróárfolyamért a kormány a felelős, a helyzetre megoldást pedig csak az új választások kiírása kínál.

Persze az, hogy mi egyelőre nem találtunk forrást, ami alátámasztaná, hogy az idézet valódi, nem jelenti azt, hogy egészen biztosan hamis. Ezért arra kérjük tehetséges internetturkász, vagy különösen jó memóriával megáldott olvasóinkat, hogy ha bármilyen hiteles írásos vagy videós emlékét találnák annak, hogy a miniszterelnök valaha tényleg ilyesmit mondott volna, ossza meg velünk, közzétesszük.

Milliókat vert át az ál-Morgan Freeman

2012. december 19., 19:01 Módosítva: 2012.12.19 20:48
11

Milliós nagyságrendű megosztást kapott Facebookon és Twitteren az a Morgan Freemannek tulajdonított rövid eszmefuttatás, amiben az Oscar-díjas színész a médiát teszi felelőssé az elmúlt hónapok amerikai lövöldözéseiért a Sandy Hook iskolában történt vérengzés kapcsán. Az ügyesen, bár kissé hatásvadász módon megírt pár bekezdés arról szól, hogy a tömeggyilkosokból a média sztárt csinál, míg az áldozatokról csak pár szót ejt. Az író azt feltételezi, hogy emiatt választotta Adam Lanza is az iskolát és a gyerekeket: azt akarta, hogy emlékezzen rá a világ, legyen inkább hírhedt szörny, mint egy szánalmas senki.

A színész a sajtósán keresztül közölte, nem ő írta a szöveget (nem is az ő Facebook-oldalán jelent meg). Freeman egyébként visszatérő hőse az online álhíreknek, néhány hónapja azt híresztelték, hogy meghalt, és mire ez eljutott hozzá is, hogy cáfolja, 900 ezren gyűltek össze a gyászoló facebookos csoportban.

A Reddit közössége időközben megtalálta a szöveg eredeti íróját, egy Mark keresztnevű kanadai férfit. Úgy tűnik, nem ő kezdte el Freeman neve alatt terjeszteni a gondolatait, hanem az ismerősi köréből kiszabaduló, továbbosztott bejegyzéshez csapta hozzá valaki később a színész személyét, mivel úgy gondolta, hogy ezzel nagyobb publicitást szerezhet azoknak. A szöveg magyar verziója várhatóan napokon belül fel fog bukkanni a Facebook hazai oldalain.

A newtowni mészárlással kapcsolatosan egyébként a legőrültebb összeesküvés-elméletek bukkantak fel az elmúlt napokban a közösségi médiában.

Kétmillió embert vert át a kamu lottónyertes

2012. december 3., 18:53 Módosítva: 2012.12.03 18:53
175

A hétvégén egy arizonai és egy Missouri állambeli szerencsés az amerikai lottótörténelem második legnagyobb nyereményét felezte el a Powerball Jackpot játékon, mindketten 384,7 millió dollárral lettek gazdagabbak (83 milliárd forint). A halmozódó nyeremény heteken át foglalkoztatta az amerikai közvéleményt, a lottóláz utózöngéjeként pedig Facebookon kezdett terjedni egy fotó, amin az egyik állítólagos nyertes a telitalálatos szelvénnyel pózol, és azt ígéri, a fotót megosztók között egymillió dollárt sorsol ki jókedvében.

382028 10151174983342730 1814883642 n

Nolan Daniels képéről könnyen megmondja bárki, hogy hamis, aki valaha látott Powerball-szelvényt, a fotón ugyanis nem stimmel az ár, és a számok nem emelkedő számsorrendben vannak, ahogyan egyébként a húsz éve futó szerencsejátékban a valóságban nyomtatják a szelvényeket. A fotó ennek ellenére három nap alatt elérte a kétmillió megosztást a közösségi oldalon, a vigyorgó szakállas figura pedig a világ egyik legismertebb arcává vált. Összehasonlításképpen Barack Obama fotója, amin az újraválasztása után megöleli a feleségét, és amit az internet legnépszerűbb képének kiáltottak ki, most tart 580 ezer megosztásnál.

Érdemes a fotó alatt gyűlő kommentekbe is beleolvasni, nagyjából minden második azt magyarázza el, miért hamisítvány a kép, a többiek egymással versengve kunyerálnak a kamu milliárdostól a nehéz anyagi körülményeiket ecsetelne, és hízelegnek neki, az emberi nagyságát és önzetlenségét magasztalva. A fotó megosztója, Nolan Daniels egy arizonai programozó, az orvosi szoftvereket fejlesztő N2 Technologies cég társtulajdonosa. Egyelőre nem szólalt meg a világhírűvé válása óta.

Bár a legnagyobb amerikai hírportálok már mind leleplezték az átverést, a fotó terjedését ez sem állítja meg, jelenleg nagyjából 5-6 percenként ezerrel nő a kép megosztásainak száma a Facebookon.

A Facebook elveszi a szerzői jogainkat?

2012. november 26., 21:57 Módosítva: 2012.11.26 22:29
2063

Futótűzszerűen terjed a Facebook angol nyelvű felén egy figyelmeztetés, miszerint a cég apró változtatást eszközölt a felhasználói szerződésében, ennek pedig az az eredménye, hogy mostantól minden feltöltött kép és bejegyzés szerzői joga a közösségi oldalé, és azt csinál vele, amit akar. A körlevél szerint még nincs semmi veszve, ha az ember kiírja az üzenőfalára, hogy ő márpedig most deklarálja a szerzői jogait a saját képei és szövegei felett, és azokat megtagadja a Facebooktól, a cég nem tehet semmit. Magyar fordításban még csak most kezd el terjedni az üzenet (természetesen azzal a tanáccsal, hogy mindenki minél több ismerősével ossza meg a hírt), ezért még idejében szögezzük le: az égvilágon semmi nem igaz belőle.

Először is nem volt semmiféle szerződésváltoztatás, ami ilyesmiről szólt volna. Az egyetlen komolyabb adatvédelmi változtatás a Facebook háza táján mostanában az volt, hogy a cég ezentúl bizonyos személyes adatainkat (konkrétan azt, hogy milyen oldalakat lájkoltunk) felhasználja a facebookon kívüli hirdetésekben is. Ez önmagában lehet aggályos adatvédelmileg, de semmi olyat nem jelent, amit az üzenet állít. Ha azonban valóban lett volna ilyen szerődésváltoztatás, azt biztosan nem lehetne felülírni az üzenőfalunkra kitett nyilatkozattal. Aminek a komolytalanságát egyébként az is mutatja, hogy hibásan írja Bern városának a nevét, illetve a berni konvencióét, ami a szellemi tulajdonról illetve szerzői jogokról szóló nemzetközi egyezmény.

Nagyon hasonló üzenet keringett a Facebookon egyébként idén májusban, amikor az ismeretlen rémhírkeltő a cég tőzsdei belépését kötötte össze azzal, hogy mindenki elveszíti a szerzői jogait.

Ufó zuhant egy mexikói vulkánba?

2012. november 2., 22:23 Módosítva: 2012.11.06 15:27
388

Egy térfigyelő kamera gyenge minőségű, akadozó felvétele tartja lázban napok óta Mexikót: az országos tévé mutatta be a Popocatépetl vulkán aktivitását figyelő egyik kamera felvételét, amin az látszik, hogy egy fényes, ezüstszínű, 200 méter körüli méretű, henger alakú tárgy csapódik a vulkán kráterébe. A ma is aktív vulkánról aznap több nagy robbanást és kiugró aktivitást jelentettek a műszerek. A becsapódás után viszont nem látszik sem robbanás, sem porfelhő. Az is különös, hogy az ország fővárosától negyven kilométerre fekvő, 5400 méter magas, népszerű turistalátványosságnak számító vulkánnál egyetlen szemtanúja sem akadt a videón rögzített pár másodpercnek.

A Huffington Post által megszólaltatott szakértők szkeptikusak a videó valódiságával kapcsolatban, többen említik a fényes, ufószerű tárgy körüli árnyékot, ami képmanipulálásra utal, illetve azt, hogy a videó hangja egészen biztosan nem eredeti, hanem utólag lett hozzákeverve a felvételhez. Vannak akik szerint a felvétel valódi lehet, de nem a vulkánba zuhanó ufót ábrázol, hanem egy meteort, ami valójában messze a vulkán mögött csapódik a földbe. Az is elképzelhető, hogy a szabályos hengeres alak csak a gyorsan mozgó tárgy és a lassú kamera (másodpercenként nagyjából két képkockát rögzített, ennél egy tévéadás 15-ször több kockából áll) összjátéka miatt tűnik annak.

Megint elindult az oltásellenes kampány

2012. október 8., 12:04 Módosítva: 2014.05.31 23:48
361

Kemény állításokat közöl a naturahirek.hu portál facebookon terjedő cikke, amelyben azért kampányolnak, hogy minél kevesebb szülő adasson be oltást a gyermekének. " Hivatalosan is bizonyított: az oltások károsak az egészségre!" - írja Labant Csaba, aki a hír forrásaként egy általa lektorált másik cikket jelöl meg. Ennek a cikknek az eredeti változatát egy külföldi oltásellenes szervezet szóvivője, Angelika Kögel-Schauz írta.

A Deutsches Ärzteblatt International német orvosi tudományos portálon a naturahirek.hu állításaival ellentétes következtetéseket találunk. A tudományos cikk egy német egészségügyi felmérés (KiGGS) eredményeit foglalja össze (ugyanazt, amit a naturahirek is emleget), de ebben a szerzők – tudósok, akiknek ez a szakterületük – azt írják: az allergia előfordulásának gyakorisága a gyermekekben és a kamaszokban nincs összefüggésben az illető oltottságával.

A naturahirek.hu azt állítja, hogy a kanyaró ellen beoltott gyermekek közül százból hat az oltás ellenére is kanyarós lesz. A kanyaró ellen be nem oltott gyermekeknél pedig 100-ból hozzávetőleg 10 esik át a betegségen, és szerez életreszóló védettséget. Csakhogy Ócsai Lajos, az Országos Tisztiorvosi Hivatal  járványügyi főosztályának vezetője azt nyilatkozta nemrég egy orvosi lapnak, hogy a több országban felbukkant kanyarójárvány, ami Bulgáriában 22 áldozatot szedett, éppen a magas színvonalú átoltottság miatt kerülte el hazánkat. A naturalhirek.hu riogatását egyébként a Védőoltások blog darabokra szedte.

Az oltás ellen kampányolók teljesen megfeledkeznek arról, hogy számos halálos betegés eltűnése a vakcináknak köszönhető, valamint arról is hallgatnak, hogy bizonyos kórokozók több százmillió embert fertőztek meg világszerte, és évente milliók halálát okozzák. Pedig lenne ellenük védőoltás, csak azt nem mindenhol alkalmazzák.

Morgan Freeman halott, de élvezi

2012. szeptember 12., 16:52 Módosítva: 2012.09.12 16:52
239

Morgan Freeman él és jó egészségnek örvend, de valaki olyan Facebook-oldalt indított, ahol több mint 888 ezren gyászolják a hetvenöt éves korában elhunyt filmsztárt. A Freeman haláláról szóló pletykák szintén halhatatlannak bizonyulnak, mivel egyre több követő csatlakozik a szeptember 10-én indított csoporthoz. Az emberek a közösségi oldalakon terjedő gyászjelentéseket olvasgatva kétkedés nélkül elhiszik, hogy Freeman meghalt, holott a hivatalos szóvivője is megerősítette, hogy a színész él és virul.

Ha Morgan Freeman halott lenne, az emberek valószínűleg nem a Facebookon próbálnának utánajárni a tényeknek. Ennek ellenére több százezer ember kétkedés nélkül elhitte a színész haláláról szóló híreszteléseket. A többségük nem is keresett más forrásokat, hogy ellenőrizze az állítás valóságtartalmát, és az sem igazán érdekelte őket, hogy ha a hír nem igaz, akkor miért híresztelik ezt az interneten. Egy gyors kereséssel kideríthető lett volna, hogy a hír nem igaz, mégis több ezer emberrel sikerült elhitetni ennek az ellenkezőjét.

Nem Freeman az első színész, és nem is az első híres ember, akinek a haláláról pletykáltak az elmúlt években, de az ő hamis nekrológját az átlagosnál jóval többen hitték valódinak. A múlt idő használata sem tűnik indokoltnak: annak ellenére, hogy a színész képviselője is azt nyilatkozta, hogy Freeman életben van, és több cikk született, ami cáfolja a hamis állításokat, sokan még mindig sokkos állapotban vannak, amiért a világ egy újabb tehetséggel lett szegényebb.

30 kamion ötcentessel fizeti ki a Samsung a büntetést?

2012. augusztus 30., 17:54 Módosítva: 2012.08.30 17:54
280

Egymilliárd dolláros kártérítést ítélt meg a bíróság az Apple-nek, mert a Samsung az esküdtszék szerint szabadalmakat sértett és formatervezési ötleteket lopott a cégtől a Galaxy mobilok és tabletek fejlesztésekor. A hír napok óta lázban tartja a techvilágot, jogosan, hiszen a mobilpiac sorsát alapvetően befolyásoló perről van szó.

A véresen komoly témába egy tegnapi hír csempészett némi könnyedséget. "A Samsung kifizette az egymilliárd dolláros büntetést: 30 kamionnyi ötcentest küldtek az Apple főhadiszállására. A biztonságiak meg akarták állítani a szállítmányt, még Tim Cook vezérigazgatót is felhívták, de kiderült, hogy ez a Samsung-féle kártérítés, amit kénytelen volt a cég elfogadni" - szól a hír, ami a Yahoo spanyol nyelvű oldalán jelent meg először a nagyobb híroldalak között, onnan pedig sokan kritika nélkül átvették (az eredeti forrás egyébként egy álhírekre specializálódott mexikói viccoldal volt).

A sztori, amellett hogy az érintettek szerint sem történt meg, több sebből vérzik. Először is a Samsungnak egyelőre nem kell fizetnie egy fillért sem, az ítélet nem jogerős, a cég fellebbezett is ellene. A számok sem stimmelnek, egy ötcentes tömege nagyjából öt gramm, az egymilliárd dollárhoz szükséges húszmilliárd érme így százezer tonnát nyom, egy kamion 40 tonnás teherbírásával számolva a teljes rakományhoz 2500 járműből álló konvojra lenne szükség. Arról nem is beszélve, hogy a 20 milliárd darab nagyjából annyi, amennyi ötcentes összesen forgalomban van, a világ összes pénztárcájában, nadrágzsebében és a boltok kasszáinak aprópénzes fiókjaiban. És ha mégis eszébe jutna a Samsungnak így megszivatni az Apple-t, az amerikai törvények lehetővé teszik, hogy az ilyen kifizetést ne fogadja el a cég (ahogyan legális az is, hogy az üzletek betiltsák a nagyon kis összegekért nagy címletekkel fizetést).

Kamu a kamu Mars-fotó

2012. augusztus 14., 14:03 Módosítva: 2012.08.21 17:02
208

Azt régóta tudjuk, hogy a hülyeség végtelen itt a Földön, de most az is bebizonyosodott, hogy nem ismer bolygóközi határokat sem: egy Facebookon terjedő kép szerint a NASA hamisítja a marsi felvételeket. A kép baloldalán egy írországi táj található, jobb oldalán pedig ugyanaz, vörösbe burkolva.

308987 475762999114824 780984290 n

A hozzászólók egy részét az sem zavarja, hogy a mű alján jól olvasható egy felirat: NASA Training Course Mars photography 101. Ahhoz, hogy lerántsuk a leplet a nagy holdra szállás Mars-konspirációról, elég volt ennyire rákeresnünk. Az első találatok között szerepel egy videó, amely részletesen bemutatja, hogy kell egy szokványos tájképből másik bolygó benyomását keltő fotót varázsolni.

Nem csak hazánk fiai tudnak néha ordító sületlenségeket összehordani, a nemzetközi porond nagymesterei is teszik a dolgukat. Egy körlevél szerint a Curioisity lefényképezte a Föld, a Vénusz és a Jupiter együttállását.

Azt terjesztik, hogy ezt látta a Curiosity a Marsról: a Föld, a Vénusz és a Jupiter együttállását - az igazság ezzel szemben az, hogy ez egy szoftveresen generált tájkép
Azt terjesztik, hogy ezt látta a Curiosity a Marsról: a Föld, a Vénusz és a Jupiter együttállását - az igazság ezzel szemben az, hogy ez egy szoftveresen generált tájkép

Ezen kívül, a Curiositynak tulajdonítják egy napnyugta megörökítését is. Valójában a felvételt 2005. májusában készítette Spirit kamerája.

Szép Marsi napnyugta, csak épp nem a Curiosity készítette a képet
Szép Marsi napnyugta, csak épp nem a Curiosity készítette a képet

A legviccesebb pedig az a Tumblren terjedő felvétel, amely azt állítja, hogy a Mars-járó kettős napnyugtát lát, pontosan olyat, amilyet a Star Wars készítői harmincegynéhány évvel ezelőtt megálmodtak. Egyrészt a képről egyértelműen látszik, hogy mesterséges beavatkozás eredménye, másrészt rögtön gyanús lehet, hogy mégis milyen másik napról lehet szó a felvételen.

Azt terjesztik, hogy ezt a kettős napnyugtát látta a Curiosity a Marsról, és hogy milyen fantasztikus a Star Wars, hogy ezt is megjósolta.
Azt terjesztik, hogy ezt a kettős napnyugtát látta a Curiosity a Marsról, és hogy milyen fantasztikus a Star Wars, hogy ezt is megjósolta.

Azért nem minden, a küldetést övező legenda hamis: elsőre hoaxnak tűnt, hogy a Curiosity a JPL betűk morzejeleit hagyja a homokban, a NASA illetékesei azonban az Indexnek megerősítették, hogy a Mars-járó valóban a készítő NASA Jet Propulsion Laboratory rövídítését húzza maga után.

Abraham Lincoln találta fel a Facebookot?

2012. május 10., 11:48 Módosítva: 2012.05.10 11:48
29

Egyetlen nap alatt több tízezren osztották meg a Facebookon, emellett blogokon és kommentekben is futótűzként terjed a szenzációs hír, ami szerint a legendás amerikai elnök, Abraham Lincoln találta volna fel a közösségi oldalakat. A sztori egy Nate St. Pierre nevű bloggerig vezethető vissza, aki azt állítja, a springfieldi Lincoln-múzeumban bukkant rá egy dokumentumra, ami felett eddig elsiklottak a történészek, és ami azt bizonyítja, Lincoln jó 150 évvel megelőzve az internetet, kitalált egy olyan médiát, ami meghökkentően emlékeztet a mai közösségi oldalakra.

A blogger a Springfield Gazette nevű újság 1845 december 24-i számára hivatkozik, és ilyen lap valóban létezett a XIX. században. St. Pierre szerint itt egy bemutatószámról van szó, amit Lincoln egy szabadalmi kérvény mellé, illusztrációként csatolt. A szabadalom egy új típusú újságról szólt, aminek személyre szabott verziói vannak, és amiben mindenki azt írja le, amit magáról és a gondolatairól meg akar osztani a város többi lakójával. A lap tördelése is egy Facebook-üzenőfal logikai felépítését követi, profilképpel és személyes adatokkal kezdődik, aztán jönnek a rövidebb-hosszabb cikkek.

A Discovery News több olyan pontra is rámutat, amelyek bizonyítják, hogy álhírről van szó. Az állítólagos 1845-ös lapban egy 1847-es Lincoln-kép szerepel profilképként, ráadásul ebben az időben a nyomdatechnika még nem is tartott ott, hogy képpes legyen fényképeket sokszorosítani (metszetekkel dolgoztak). Az amerikai szabadalmi hivatal archívumában nem szerepel Lincoln állítólagosan elutasított kérvénye, és megtalálták a Springfield Gazette valódi számát is, amiből Photoshoppal készült Lincoln Facebookja.

Ne várja, hogy helikopter hozza a tacót

2012. március 24., 13:50 Módosítva: 2012.04.03 11:20
29

Képzeljük el, hogy rendelünk egy tacót, és egy minihelikopter szállítja ki az ételt. A TacoCopter pont ezt ígéri, egy quadrotor helikopter szállítaná ki az ételt a San Franciscó-i rendelőknek. A szolgáltatás honlapja szerint a tacót okostelefonról kell megrendelni egy erre fejlesztett alkalmazáson, aztán már csak várni kell a helikoptert.

Az ötlet egyből körbejárta a világot, népszerű lett a technika iránt fogékonyak körében. És rögtön megindult a találgatás, valódi szolgáltatásról van-e szó.

Tovább

Beismerte az átverést a repülő ember

2012. március 24., 09:30 Módosítva: 2012.03.24 09:44
84

Médiahack volt a napokban a sajtót bejárt repülő ember – ezt maga az elkövető, Floris Kaayk vallotta be a holland televízió műsorában.

Kaayk Jarno Smeets néven tűnt fel néhány napja a Wireden egy videóban. Azt állította, hogy egy videojáték-kontroller, egy okostelefon és a saját maga építette szárnyak segítségével önerőből tudott repülni hatvan másodpercig. A videón a szárnyalás is látható.

A Wired-cikk megjelenése után több újság és blog átvette a hírt, de a szakértő olvasók szkeptikusak voltak. Először Jamie Hyneman a Mythbusterstől fogalmazta meg kételyeit, a Gizmodo pedig siklórepülősöket idézett, akik szerint nem valódi a videó, a szerkezet nem képes repülni. Egy Air Force pilóta úgy fogalmazott, szerinte a szárnyterhelés nem megfelelő.

A kételkedés hatására a Wired is megszólaltatott egy professzort a kérdésben, Rhett Allain a Délkelet-Louisianai Egyetem fizikaprofesszora részletesen elemezte a videót, de Allain nem foglalt állást, hogy hamis-e a videó, ezt az olvasóra bízta. Végül – ahogy kezdett kiderülni, hogy az állítólagos Jarno Smeetst senki nem ismeri – a Wired is elismerte, inkább az a valószínű, hogy a videó hamisítvány.

Az egyébként animátor és filmkészítő Kaayk gondosan kitervelte az átverést, nyolc hónapig készült rá. Weboldalt készített Smeets nevében, ahol részletesen dokumentálta a projektjét, és szép történeteket talált ki arról, hogy mi inspirálta (hol az albatroszt, hol nagyapja repülő bicikliről készítet rajzát említette). Kaayk a tévében úgy fogalmazott, hogy az átveréssel az „online történetmesélést” gyakorolni, illetve kíváncsi volt a média reakciójára is.

Nem a vízerőmű miatt sírt a törzsfőnök

2012. február 17., 16:11 Módosítva: 2012.03.24 08:39
806
424699 3290387539051 1248620482 3445883 1641454968 n

Egy Facebookon terjedő kép szerint azért sír a fotón látható dél-amerikai indián, mert Dilma Vana Rousseff, Brazília első női miniszterelnöke engedélyezte egy hatalmas vízerőmű megépítését az indián törzsének lakóhelyén.

A facebookos üzenet szerint „a gát létesítése 400 000 hektár erdőt fog hullámsírba temetni. Több mint 40 000 bennszülött indiánnak kell új otthont keresnie. Ezzel egyetemben megsemmisül a természetes környezet, az elpusztult erdőkkel együtt sok faj fog eltűnni a föld színéről."

A történet alapja valós, a vízerőmű építését tényleg engedélyezték, még tavaly júniusban. Azonban a hírhez csatolt kép már hoax. A fotó szintén június óra kering a neten, és ugyan csakugyan a gát építése ellen tiltakozó kajapó törzs vezetője, Raoni törzsfőnök látható rajta, de a férfi nem a brazil kormány döntése miatt sír. Raoni a kép készülésekor találkozott egy családtagjával, a kajapóknál ilyenkor a sírás elvárt reakció. „Nem a kormány döntése miatt sírtam. Harcolok tovább. Élek és erős vagyok, és ameddig ez így lesz, harcolni fogok az embereimért” – mondta el júniusban Raoni az Amazon Watchnak.

11 gigawatt

A Belo Monte-gát a világ harmadik legnagyobb vízerőműve lesz, az Amazonas Xingu nevű mellékfolyóján építik. A brazil energetikai misztérium tervei szerint a gát 2015-ben indul be, 11 gigawatt áramot termel majd.

A környezetvédők és az indiánok vezetői ellenzik a terveket, mert a kormány döntése azt is jelenti, hogy 500 négyzetkilométernyi területet elárasztanak vízzel, és ezzel ezreket tesznek földönfutóvá. A tervezett építkezés egy nagyobb állami beruházás része, amely az ország növekvő energiaigényének kielégítésére irányul. A gát megépítését már 1970 óta tervezték, de a konkrét megvalósítás sosem sikerült a környezetvédők és az aktivisták – köztük Sting – tiltakozása miatt.

Kamu a Sándor-palota péniszcsillárja

2011. október 21., 11:22 Módosítva: 2012.03.24 08:39
413

Facebookon és blogokon terjed egy fotó, amely pénisz alakú csillárt ábrázol. A képhez fűzött kommentár szerint a csillár a Sándor-palotában található, és a régi csillárokat ilyenekre cserélték le a mindenkori köztársasági elnök rezidenciáján.

Fotó: rockandroyal.com

A fotó igazi, de a kommentár hamis. A péniszcsillár valóban létezik, de a kép a csillárt gyártó holland cég, a Rock and Royal online katalógusából származik (a fenti fotón baloldalt a neten terjedő hoax, jobboldalt a csillárt ábrázoló kép a Rock and Royal honlapjáról). A holland cég megrendelésre készít egyedi csillárokat, akár koponya és csikóhal alakút is.

A kommentárral ellátott fotón az is gyanús lehet, hogy a csillár mögötti fal elég puritán, nem igazán illik a Sándor-palotába. A palota falai és csillárjai egyébként így néznek ki:

A Sándor-palota csillárjai ilyenek
A Sándor-palota csillárjai ilyenek

A hoax forrása ismeretlen, és jó eséllyel az is marad a hoaxok jellege miatt: a kép gyors terjedése miatt nehéz visszanyomozni, hogy mikor és honnan indult.

Google logós SIM-kártyát fotóztak Spanyolországban

2011. szeptember 23., 12:30 Módosítva: 2012.03.24 08:39
48

A telefonszolgáltatók rémálma valósulhat meg, ha igazak a hírek és a Google belép a mobilszolgáltatói piacra. A cég állítólag saját SIM-kártyát adott ki Spanyolországban. De a hírek nem igazak, a képeket egy médiahekkekre specializálódott csoport készítette, és egy vadiúj blog első és idáig egyetlen bejegyzésében publikálták. Mindenesetre végigsöpört a világon a pletyka.

A spanyol Forocoches fórum médiahekkereinek alkotása
A spanyol Forocoches fórum médiahekkereinek alkotása

Az álhír szerint a Spanyolországban dolgozó Google alkalmazottak a napokban meglepetés SIM-kártyát kaptak Nexus S telefonjaik mellé. Mint a képen is látható, ez egy Google logóval díszített kártya, melyből arra következtetett a többek között a 9to5Google is, hogy a cég virtuális mobilszolgáltatóvá válna az országban.

Az egyelőre csak átverés szinten létező Google Sim
Az egyelőre csak átverés szinten létező Google Sim

A blog csak Spanyolországról vélte tudni, hogy ilyen kártyákat osztogatott a Google, de a többi európai ország sorra kerülhet. Az állítólag kiosztott kártyák különböző szolgáltatókhoz tartoznak, a fejlesztőknek pedig az lett volna a feladata, hogy teszteljék a szolgáltatókat.

Nem vágja át vásárlóit a Deichmann

2011. február 9., 12:53 Módosítva: 2011.02.09 12:53
10

Kétéves körlevél kering az interneten a Deichmann cipőboltról, a levél azt állítja, hogy külföldi valutában veszik le a cipők árát a bankkártyáról. Megkerestük a cipőboltot és kiderült, hogy hoax.

"A Deichmann Cipőbolt elfelejtette tájékoztatni a vásárlóit, hogy ez év februárjától az OTP-nél vezetett számláját átvitte egy svájci érdekeltségű bankhoz, és minden kártyával fizető vásárlótól USD vagy CHF-ben veszi le az áru ellenértékét az aznapi árfolyamnak megfelelően. Így a vásárolt áru akár pár száz forinttal is többe kerülhet, erre persze a kedves vásárló csak akkor jön rá, ha megkapja a számlakivonatát és esetleg még át is böngészi azt... Ugyanis a kártya lehúzásakor (az árun feltüntetett) magyar forintban megadott összeg szerepel, és még ha sms-t is kapunk a vásárlásról, ott sem derül ki ez a kis "csalás".

Eddig a levél. Az email 2008-ban jelent meg először és már rég nem aktuális – nyilatkozta megkeresésünkre Herr Mónika, a cég marketingvezetője. Annak idején a problémának hamar utánajártak és kiküszöbölték. A probléma a bankok elszámolási szoftverhibájából eredt. De mi is volt a probléma? Erre az akkori közlemény ad választ.

Az utóbbi napokban csekély számú reklamáció érkezett hozzánk, az üzleteinkben történt bankkártyás vásárlások kapcsán. Az okok, bizonyos bankkártyákkal való történt vásárlások során történt hibás elszámolásban keresendők. A vevők, bankszámla kivonataikon a normál áron felül extra költségeket találtak, melynek okai számukra ismeretlenek voltak. Mindezzel kapcsolatban jogos volt felháborodásuk. Ezen kívül egy olyan híresztelés is szárnyra kapott, mely szerint a bankkártyás vásárlások során az ügyfelek bankszámla kivonatain árfolyam különbözet mutatkozott - mivel a kártyaleolvasók kibocsátója svájci illetőségű.

Összesen 23 hibás elszámolás történt. Az összegek bankkártyákról való leemelése nem a DEICHMANN, hanem a kártyát kibocsátó bankok hatáskörébe tartozik. Az érintett bankok szoftverei, tévedésből külföldi tranzakcióként kezelték a kifizetéseket és ennek megfelelően számolták annak díját. A valóságban azonban minden esetben hazai tranzakcióról volt szó. Így mindez semmilyen többletköltséggel nem járhat és nem állhat fenn az árfolyam különbözetből adódó többletköltség – az érintettek feltételezésével ellentétben. A DEICHMANN által megbízott svájci szolgáltató csupán a bankkártyák érvényességének ellenőrzéséért felelős. Így pénz sem Svájcba, sem a céghez nem jut vissza. A szoftverhiba a kártyát kibocsátó bank részéről – saját elmondásuk szerint – már kijavításra került. Az érintettek a Raiffeisen Bank, az FHB Bank és a Commerzbank voltak. A vásárlók visszakapták a tévesen levont pénzt is.

7-es erősségű földrengés közeleg?

2011. január 31., 12:56 Módosítva: 2011.01.31 13:12
519

Az interneten terjedő lánclevél szerint 7-es magnitúdójú földrengést jósolnak a szakértők február 12-re Magyarországra. A levél természetesen hoax, hacsak nem az emberi hülyeség rengeti meg aznap a Földet.

A neten terjedő üzenetben a következő áll:

„Dr. Novák Gergely a Magyar Tudományos Akadémia, Földrengést- kutató Intézet főosztályvezetője, hónapok óta tartó rétegmozgásokat regisztrált. 97 százalékos valószínűséggel 2011.02.12.-én a Richter skála szerinti 7-es szintet elérő földrengés várható Magyarország Pilisi hegység déli vonulatától keletre lévő epicentrumból.”

Ezekkel az állításokkal több probléma is van. Először is, az MTA-n nincs Földrengést-kutató Intézet (sic!), valószínűleg a Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézetre gondoltak a szerzők, ám ennek a honlapján sincs komolyabb földrengésről szó. Ráadásul nem dolgozik ott semmiféle Dr. Novák Gergely. A dátum helyes írásmódja egyébként „02.12-én".

Ráadásul a földrengések egyáltalán nem előrejelezhetők. Hiába szól rengeteg kutatás, tanulmány erről a témáról, a mai napig nem ismerjük eléggé a földrengést megelőző folyamatokat, így azoknak sem az időpontjára, sem az erősségére nem képes még megbízható előrejelzést adni a tudomány.

Persze, igazi hoaxhoz méltóan az összeesküvés-elmélet sem maradhat ki a levélből: „Ezt a fontos dolgot, egyszerűen azért nem közlik, hogy a biztosítók, ne menjenek csődbe!” - mondja meg a tuti az ismeretlen szerző. A levelet a egyébként a foldrenges.hu is cáfolja.

A mostani, 4,7-es rengés a gyenge kategóriába tartozik, de Magyarországon még ez az erősség is viszonylag ritka. A 7-es magnitúdójú földrengés már erősnek számít, és súlyos károkat okoz: a hidak és házak összeomlanak, a sínek eldeformálódnak. Gyakorisága elenyésző, évente körülbelül 18-szor fordul elő világszerte, Magyarországon azonban 6,3-as erősségű rengésnél még nem regisztráltak erősebbet, azt is az 1700-as években.

Haldoklik az Iwiw?

2011. január 21., 16:43 Módosítva: 2011.01.21 16:43
294

A számok sokkolóak: míg december első hetében még 41,4 százalékos elérést mutat az Iwiw a magyar netezők körében, karácsony hetében már csak 5,9 százalékot, és azóta is ekörül mozog.

Mivel ez nagyjából egybeesik az Iwiw dizájnváltásával, a neten rögtön elindult két összeesküvés-elmélet is. Az egyik szerint a felhasználók utálják az új felületet és tömegesen hagyják el az Iwiwet, a másik szerint az új dizájnnal járó technológiai váltás, és az ajaxos oldalak bevezetése (a ezzel a technológiával nem kell az egész oldalt újratöltenie a böngészőnek, ha azon változik valami) a töredékére csökkentette az oldalletöltések számát, és ez látszik a Statcounter grafikonján.

wiw450

Az esetet még furábbá teszi, hogy sem a magyar Webaudit, sem az Alexa, sem a Google szolgáltatása, a Trends nem mutat hasonló csökkenést az Iwiwnél, egyedül a Statcounter, amit egyébként aránylag hiteles forrásnak szokás tartani webes forgalommérésben.

Valójában a Statcounter a közösségi oldalak látogatottságát annak alapján méri, hogy azokra az oldalakra, ahol van Statcounter-mérőkód (ez nagyjából hárommillió weboldal a világ minden táján), mennyien érkeznek az adott közösségi oldalakról. Magyarul nem látogatottságot mér, hanem az iwiwes, facebookos hírfolyamokban előforduló linkekre való kattintásokat. Hogy ez miért esett vissza drámai mértékben a Statcounter mérésében, rejtély, mindenesetre az összes többi forgalomelemző cég mérése cáfolja, hogy ez az Iwiw látogatottságának zuhanását tükrözné.

iwiw451

Az Iwiwnél kérdésünkre elárulták, hogy a Webaudit publikus statisztikái a reálisak, a közösségi oldal forgalma most is nagyjából a december elejei, napi 1,1-1,2 millió látogató között mozog, és a Statcounter mérésében (ami alapvetően csak nagyvonalú becslések megtételére alkalmas) van a hiba. Az iwiwes hírfolyamban a dizájnváltás óta a megosztott linkek és videók, vagyis a kattintható tartalmak száma egyébként nagyjából 10 százalékkal csökkent.

Nem is annyira különleges az október

2010. október 21., 09:37 Módosítva: 2010.10.21 09:37
1025

"Októberben öt péntek, öt szombat és öt vasárnap van, ez 823 évente fordul elő" – ez terjed sms-ben, emailben, Facebookon. Csak az a baj, hogy nem igaz. Akik továbbküldték, valószínűleg nem emlékeznek idén augusztusra, ahol öt vasárnap, öt hétfő és öt kedd volt.

Az egész lánc egyébként augusztusban indult, akkor azt állították, hogy nagyon különleges hónapról van szó, annyira ritka jelenségről, hogy 823 évente fordul csak elő. Néhány hónappal később már az októberre mondták ugyanezt. A felvetés azért is vicces, mert bármelyik 31 napos hónapnál van egymást követő három nap, mely ötször fordul elő az adott hónapban. Nézzük meg például a decembert: elseje szerdára esik, tehát decemberben lesz öt szerda, öt csütörtök és öt péntek. Különleges lenne? Nem. Várni kell 823 évet, hogy megismétlődjön? Nem, és ezen állítást az augusztussal bizonyítjuk be.

Tovább

Nem ma jön Marty McFly a múltból

2010. július 6., 15:00 Módosítva: 2012.02.24 10:04
485

És azt tudtátok, hogy ma érkezik meg Marty McFly a múltból – teszik fel a kérdést egy néhány napja terjedő kép alatt, melyen a Vissza a jövőbe című filmből láthatjuk a híres kijelzőt, melyen be lehet állítani, hova akarunk utazni. Na, milyen érzés a jövőben élni? Hol vannak a repülő autók, a légdeszka, az automatikusan száradó kabát, az ételnövesztő mikró? Még a májamat és a lépemet sem tudom néhány óra alatt kicserélni és golfbalesetnél sem úgy gyógyítanak, hogy fejjel lefelé lógok.

mcfly

Mindenkit megnyugtatunk, még van még öt évünk, hogy elérjük mindezt. Marty McFly és a doki ugyanis csak öt év múlva érkezik. Egészen pontosan 2015. június 6-án szállnak le a DeLoreannal. Némi alapja mégis van a terjedő hoaxnak. Doktor Brown ugyanis azt mondja Martynak, amikor bemutatja neki az időgép működését, hogy 25 évvel szeretne előre menni, vagyis 2010-ben. Mivel a filmben október 26-a van, így valószínűleg az a dátum sem július 6-a lenne, hanem október 26-a. De soha nem tudja beállítani, mert megtalálják őket a líbiai terroristák. Az első rész végén aztán úgy dönt, hogy nem 25, hanem 30 évet utazik előre az időben.

Az egészet a Total Film kezdte, akik kiposztolták a Twitteren, hogy július 6-án lesz a "jövőnap". Később aztán rájöttek a tévedésre, és korrigálni is próbálták a hibát azzal, hogy egy screenshotnak tűnő képet posztoltak be, melyet persze nem photoshopoltak. A gond az, hogy néhányan ez utóbbit komolyan vették és elkezdték terjeszteni ismerőseik körében, Twitteren és Facebookon. A Total Film végül egy hosszú posztban nyugtatja meg a rajongókat és magyarázza el a teljes sztorit.

Egy hatása volt a hoaxnak, a Facebookon újult erőre kapott a Marty McFly Arrival Party, amit 2015. október 15-én tartanak, Hill Valleyben, Kaliforniában.

Halálcsip az, nem vakcina

2009. szeptember 12., 21:26 Módosítva: 2009.09.15 08:17
272

Az új influenza világméretű terjedése kiváló új témát ad az agyukat csak világméretű összeesküvéseken törő tébolyult elméknek. Az talán mindenki számára nyilvánvaló, hogy a WHO világuralomra tör, hiszen a vírust is a szervezet találta ki és az ellenszert is rajta keresztül lehet beszerezni. De gondolták volna, hogy a védőoltásra csak azért van szükség, hogy minden emberbe egy csipet ültessenek, amin minden adatát nyilvántartják, majd pedig ennek segítségével indul meg az emberiség létszámát megfelező tömeggyilkosság? És akkor még nem szóltunk a koncentrációs táborok megnyitásáról, a harci kutyák begyűjtéséről, és az illuminátusok világuralmi törekvéséről.

Az új influenza az egész világon terjed, de egyelőre nem tűnik veszélyesnek. Közben készülnek az oltóanyagok, amelyekre a kormányok hatalmas összegeket költenek. Magyarország például 4,4 milliárd forintért vesz 4 millió adag vakcinát.

Az emberek túlnyomó többsége még csak a tévéből vagy az újságokból hallott a fertőzésről, ezért az egészségügyi hatóságok és a média reakcióit általában szándékos paráztatásnak érzi, és nem érti, miért kellene beoltatnia magát, és főleg miért kell ennyi pénzt kiadni egy látszólag veszélytelen fertőzés elleni oltóanyagra.

Vannak természetesen, akik számára nem elfogadható magyarázat az, hogy jobb most néhány milliárdot kiadni, mint később Albániával azonos gazdasági nívóra kerülni, ha tényleg beüt a dolog és a dolgozó nép tömegesen esik ki a termelésből. Vannak, akik ennél sokkal mélyebbre látnak, és tudják az igazi magyarázatát annak, milyen célokat is szolgál az új influenza körüli habverés. Az egész mögött természetesen világméretű összeesküvés áll, mi más.

Tovább

Idén sem lesz két Hold az égen

2009. július 9., 11:35 Módosítva: 2009.08.12 14:07
445

Közösségi portálokon és emailben is terjed: augusztus 27-én akkorának fog látszani a Mars, mint a Hold.

"Bárhol vagy 2009 augusztus 27-én, 0 óra 30-kor pillants fel az égre. Két holdat fogsz látni. A Mars fog a legszebben fényleni. és olyan lesz mint a telehold. A Mars 34,65 millió mérföldre lesz a földtől. Ilyen esemény legközelebb 2287-ben lesz. Add tovább ezt az infót, mert ma élő ember ilyet nem láthat még egyszer!" - szól a levél.

Valójában ma élő ember ilyet egyáltalán nem láthat - leplezi le az álhírt a hírek.csillagászat.hu. A Mars látszó mérete elenyésző a Holdhoz képest. A bolygó szabad szemmel mindenkor csillagszerűnek látszik, távcsővel is csak apró korongnak, melyen sötét és világos foltokon kívül egyéb nem vehető észre.

A Mars sem 2009. augusztus 27-én, sem máskor nem látható akkorának, mint a telehold. A bolygó augusztus folyamán a hajnali égen figyelhető meg, a Bika, majd az Ikrek csillagképben, viszonylag fényes, de nem túl feltűnő csillagként. 2010. januárjában kerül földközelbe, ám ez a földközelség eléggé kedvezőtlen, hiszen ekkor is 99 millió km-re lesz tőlünk a bolygó. Ilyenkor érdemes elmenni egy csillagvizsgálóba és megfigyelni a Mars bolygót.

Honnan származik a Mars-kacsa?

A Mars 2003. augusztus 27-én igen szoros földközelségben volt, bolygónktól 55,8 millió km-re. Csillagászok kiszámították, hogy az utóbbi 60 ezer évben nem volt ilyen Mars-közelség. Ha egy 75-szörös nagyítású távcsővel figyeltük ekkor a Marsot, a távcsövön keresztül valóban akkorának lehetett látni, mint a telehold. Ez természetesen sokak figyelmét magára vonta, és a hír azóta évről évre felbukkan az interneten, az évszám, és a távcső diszkrét elhagyásával.

Gyerekeket lopkodnak Egerből és Győrből?

2009. június 15., 07:36 Módosítva: 2009.06.15 07:36
708

Újabb emberrablós lánclevél ütötte fel a fejét. A szöveg szerint lesötétített, fekete autóba rántják be a gyanútlan, 14 és 18 év közötti járókelőket. Megkérdeztük a rendőrséget, hogy igaz-e és hát persze, hogy nem.

Tovább

Lánclevél: felrobban a mobil töltés közben

2009. június 9., 10:05 Módosítva: 2009.06.09 10:09
35

Felrobbanó mobiltelefonnal riogat a lánclevél, és riasztó fotókkal nyomatékosítja vélt igazát. 2004 óta köröz az interneten, most újabb lendülettel és magyar nyelven is elindult.

A lánclevél

LÉGY ÓVATOS

Néhány napja valaki töltötte a telefonját és kapott egy hívást.

Felvette a telefont, miközben az csatlakoztatva volt a konnektorba.

image002

Néhány pillanat múlva áramütést kapott a kábelen keresztül és összeesett.

A szülei berohantak a szobába. Alig volt pulzusa és összeégtek az ujjai.

image001

Azonnal kórházba vitték, de mire beértek, már halott volt.

A mobil telefon nagyon hasznos modern holmik.

image004

Mégis, a halál eszközévé is válhatnak.

Soha ne használd a mobil telefonodat töltés közben!

image003

TOVÁBBÍTSD EZT A FIGYELMEZTETÉST AHÁNY EMBERNEK CSAK TUDOD!!!!!

Tovább

Titkos pánikkód: 1234 helyett 4321

2009. április 28., 10:20 Módosítva: 2009.04.28 12:15
9

> PIN KÓD FORDÍTVA (jó tudni)

> Ha egy rabló arra kényszerítene, hogy ATM-ből pénzt vegyél ki, értesítheted a rendőrséget, ha a PIN kódodat fordítva adod meg.

> Pl. ha a PIN kódod 1234, írd azt, hogy 4321.

> Az ATM felismeri, hogy a PIN kódot fordítva adtad meg, mint ahogyan az a kártyádon van. A gép ugyan kiadja a kért összeget, de anélkül, hogy a rabló tudná, a rendőrség azonnal a segítségedre jön.

> Sajnos, ezt ritkán használják az emberek, mert nem tudnak róla.

> KÉRLEK, ADD TOVÁBB!

A fenti üzenet terjed már a múlt hét vége óta a net magyar felén, lánclevélben, és persze az iWiW-en, mert előbb-utóbb ott is kiköt minden hülyeség. Természetesen hoax, kitaláció az egész, angolul legalább 2006 szeptembere óta terjed. Reméljük, senki nem küldte tovább, aki meg továbbküldte, gyorsan kérjen bocsánatot.

De hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, összeszedtünk négy ügyfelet négy különböző bankkártyával, és a nyakunkba vettük az Árpád úti banknegyedet, Újpest Zürichjét, hátha sikerül egy direkt fordítva beütött PIN kóddal látványosan elfogatnunk magunkat a rendőrséggel. Nem sikerült.

A K&H-nál próbálkoztunk először, natív kártyával, de a fordítva megadott PIN hatására a gép csak annyit mondott, hogy hibás a kód, és visszaadta a kártyát. A várakozás alatt sem jelent meg a várva várt rohamosztag, csak a bank biztonsági őre jött ki érdeklődni, mit művelünk, majd távozott.

A következő helyszínen, a Budapest Banknál citibankos kártyával teszteltük, vajon krosszkompatibilis-e a csodamódszer, de az eredmény itt is negatív volt: pénzt nem kaptunk, kártya vissza, rendőr a tízperces várakozás alatt sehol.

Úgy tesz, mintha adna

Vakmerő tesztelőnk így emlékszik vissza az akcióra: „Miután beírtam a fordított PIN kódot, végigcsinálhattam szinte mindent ugyanúgy, mintha a jó kóddal kezdtem volna a tranzakciót. Választhattam, hogy mekkora összeget akarok felvenni, majd amikor választottam, akkor abból, hogy bizonylattal vagy bizonylat nélkül akarom-e felvenni. Ekkor kaptam meg az üzenetet, hogy hibás a PIN kód, ha javítani akarom, nyomjam meg a Javítást. Nem azt nyomtam meg, hanem a Törlést, ekkor megkérdezte, akarok-e másik tranzakciót, nem akartam, hanem rohantam az út szélére, és vigyázó szememet az Árpád út távolára vetettem, ahonnan kék szirénás autókat vártam feltűnni. És várnék még bizonyára most is, ha az emberrablók már a hibás PIN kód beütésekor nem kezdenek gyanakodni, és vágják le a hüvelykujjamat, ki tudja, jó lehet még valamire az ujjlenyomatom.”

Az OTP-nél hasonló eredménnyel jártunk: az ATM látszólag itt is elfogadta a fordított kódot, eljutott a következő képernyőig, ahol az összeget kell beütni, és csak ezután utasította vissza a kérést. A számlatulajdonos viszont kapott egy megnyugtató, bár idegen nyelvű sms-t, miszerint „SIKERTELENATM készpénz felvét: – 100 000 HUF; OTP, BUDAPEST, IV. ARPAD UT 62”, majd a kártyaszám és az aktuális egyenleg. Kommandónak se híre, se hamva.

Ha valahol, akkor az utolsó helyszínen, a Raiffeisennél üthettek volna rajtunk a legkönnyebben, mert a rendőrség épülete a bankkal sréhen szemben van, másodpercek alatt át lehet érni gyalog, de sajnos itt sem fogtak el bennünket. A legnagyobb akadályt a bank saját humán biztonsági pajzsa jelentette – az alkalmazottak közül ketten is bizalmatlanul tudakolták, mit akarunk. Hiába tartózkodtunk a bank előtti járdán, tehát közterületen, még a forgatástól is el akartak tiltani bennünket, aztán szerencsére sikerült kapcsolatba lépniük a központtal, ahonnan megérkezett az engedély. Beütöttük a fordított kódot, az rendben elutasítódott, jött a hibás PIN miatt sikertelen készpénzfelvételről szóló sms, aztán kémleltük egy ideig a szemközti rendőrőrsöt, hátha lecsap ránk valaki, de erről a helyszínről is szabadlábon távoztunk.

Tizenöt éves sztori

A pánikkódos hoax réges-rég ismert ugyan, még a Wikipedia PIN kódokról szóló cikke is tárgyalja, de érdekes módon nem teljesen alaptalan. A Snopes.com szerint a SafetyPIN-nek nevezett módszert 1994-ben találta ki egy chicagói üzletember, Joseph Zingher, aki négy évvel később szabadalmaztatta is az ötletet. Zingher még arra is talált – pontosan nem részletezett – megoldást, hogy mi legyen azokkal a kódokkal, amelyek visszafele ugyanazok, mint odafele (1111, 1221, stb.).

Bár az elmúlt években több amerikai állam törvényhozása is fontolóra vette a módszer bevezetését, sőt Illinois-ban 2004-ben fakultatíve alkalmazhatóvá is tették, máshol, például Georgiában és Kansasban nem lett belőle semmi. Az okok között szerepel, hogy a bankok úgy gondolják, a rabló úgyis rég lelép, mielőtt a pánikkód által riasztott rendőrök a helyszínre érkeznének, illetve hogy az ügyfelek jelentős része stresszhelyzetben képtelen lenne saját PIN kódjának fordítottját beütni, főleg anélkül, hogy a rabló gyanút ne fogna.

A Citibankra hivatkozik a nigériai levél

2009. április 15., 08:09 Módosítva: 2009.04.15 08:09

Azt hittük, már kihalt ez a műfaj, erre itt van egy különösen szórakoztató példány a nigériai levelek közül. (Ha átaludta volna az elmúlt másfél évtizedet, és még nem hallott erről a fajta csalásról, olvasson utána itt és itt és itt.)

A fordítóprogrammal magyarított levél elkéri a felhasználó banki adatait, cserébe sok milliót ígér. Ne dőljön be!

"Kedves Barátom,

Tudom, hogy ez az üzenet jelenik meg az Ön számára meglepetést, de mielott tovább szeretnék hivatalosan bevezetni my self nektek, a nevem Hank Mr. Smith brit. Én dolgozó CITIBANK INTERNATIONAL PLC. LONDON BRANCH az az ellenőrzési igazgató. Én érintkeztetéses Önnek ezt a levelet, hogy lesz egy óriási előny, hogy mindketten abban a reményben, hogy megtalálja azt érdekes. In my department felfedeztem egy elhagyatott összege ($ 16,5 millió) Tizenhat millió ötszáz ezer amerikai dollár egy számla tartozik, hogy az egyik elhunyt külföldi ügyfél Late Mr. Denis Cook egy amerikai állampolgár, aki sajnos elveszett élete során Osama bin Laden bombázásért Világ Kereskedelmi Központ
A szeptember 11. 2001. A választott érintkeztetéses akkor felkeltette a földrajzi, ahol él, elsősorban azért, mert az érzékenységi az ügylet, amely egy idegen, hogy az alap, hogy fel kell szabadítani. Azt akarom, hogy hadd tudja, hogy a bank nem várta meg, hogy azok a közeli hozzátartozók az elhunyt ügyfél és már nem találja bármely, a rokonok, 2 éve, és az összes jelzés nincs egy az az állítás, ez az alap, és a bank úgy döntött, hogy az alap a bank nem várt számlát a bank használja fel, ha senki nem mutatja, hogy a nekik, mint a kedvezményezett, és nem akarom, hogy megtörténjen, mert ez egy arany lehetőséget, hogy eljön egyszer az idő, és én szeretném, hogy fogd meg, amely a fő ok, I am a kapcsolatot, hogy kérjen adja be Önnek, hogy a bank, mint a közeli hozzátartozók / a kedvezményezett az alap, hogy az alap értékelt a 16,5 millió dollárt kell kifizetni akkor a mi érdekünkben.

Tovább

Veszélyes vírust rejt az online képeslap?

2009. április 13., 17:24 Módosítva: 2009.04.13 17:24
33

2008 júliusa után újra tombol az interneten a Hallmark online képeslapküldő szolgáltatást hírbehozó lánclevél. A szöveg szerint a képeslapon érkező vírus leégeti a merevlemezt. Hogy ez mit jelent pontosan, azt nem részletezi, de végül is mindegy is, a szöveg úgyis hoax.

A lánclevél

"Továbbítsátok sűrgősen levelezőpartnereiteknek: A ez elkövetkező napokban ha BÁRKITŐL, legyen az ismerős, rokon vagy
barát a HOLLMARK-on keresztül képeslapot kaptok ne nyissátok ki!
Megnyitáskor a C merevlemezt "égeti" le.
A CNN tette közzé a felhívást, maga a vírus nagyon agresszív és a MICROSOFT is roppant
veszélyesnek nyilvánította.
Tegnap fedezték fel és még nem találták
meg a megfelelő vírusírtót."

Tovább