Ambrus
-7 °C
3 °C

A YouTube-ot szivatja az olasz médiatörvény

2011.01.04. 11:53
2011-gyel két új határozatot vezetett be Olaszországban a helyi médiahatóság, amelyek a nyugati világban egészen egyedülálló módon állnak hozzá az online mozgóképes tartalomhoz, és próbálták szabályozni azokat.

A törvénybe az utolsó pillanatban bekerült módosítások szerint minden online mozgóképes tartalom, ami szerkesztett formában jelenik meg (jelentse a szerkesztést akár egy algoritmus, ami kiszűri a jogsértő videókat), audiovizuális szolgáltatásnak minősül. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a videomegosztó oldalakra ugyanazok a szabályozások lesznek érvényesek, mint a tévéadókra.

Ez egyrészt egy kisebb adófizetési kötelezettséget takar, másrészt arra kötelezi a szolgáltatót, hogy 48 órán belül távolítson el minden olyan tartalmat az oldalról, amivel kapcsolatban panasz merül fel. Az online szempontból legfurább, és leginkább betarthatatlan szabály pedig az, hogy, ahogyan a tévéknél, úgy a videomegosztóknál is a nap bizonyos szakaszaira kellene korlátozni a gyermekek számára nem ajánlott tartalmak sugárzását.

Ez egy videomegosztónál elég problémásan oldható csak meg, minden feltöltött videót korhatár szerint osztályozni kellene, majd ip-cím és a közép-európai helyi idő alapján szűrni, hogy olasz gépre éppen kiszolgálható-e az adott videó. Ez ráadásul nagyon egyszerűen kijátszható egy proxyszerver segítségével, plusz minden alap nélkül elzárja a nagykorúaktól is a korhatáros tartalmakat, a gyermekek védelme érdekében.

A határozat kimondja azt is, hogy a szolgáltató felelős minden tartalomért, amit a felhasználók feltöltöttek a rendszerébe, ami szintén aggályos jogilag.

A nagy videomegosztók, így a legnagyobb forgalmú YouTube sem kommentálta egyelőre az új olasz szabályozást, szakértők szerint azonban jó eséllyel bíróságon fogják megtámadni a törvényt jogvédők, ugyanis az nemcsak technikailag betarthatatlan (illetve a betartása gyakorlatilag az összes videomegosztó ellehetetlenítését jelenti) és abszurd, de szembemegy az EU irányelveivel is.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!