Zalán
6 °C
19 °C

Nem törlik el a hűségnyilatkozatokat

2003.11.21. 17:06
Az elektronikus hírközlési törvénytervezet jelenlegi változata szerint a távközlési szolgáltatók továbbra is köthetnek hűségnyilatkozatokat, és a jelenlegiek is hatályban maradhatnak. Bár a társaságok nem tilthatják meg az előfizetőiknek, hogy más cégek szolgáltatásait is igénybe vegyék, iparági szakértők szerint ez nem elegendő a piac felszabadításához.
Az országgyűlés előtt lévő elektronikus hírközlési törvény tervezete nem tiltja a határozott idejű hűségszerződések megkötését és a jelenlegiek hatályban tartását, tehát a szolgáltatók továbbra is hosszú időre magukhoz láncolhatják az előfizetőiket.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztériumtól ugyanakkor azt is megtudtuk, hogy a szerződésekben nem lehet korlátozni a szolgáltatóválasztást, ami annyit jelent, hogy egyik cég sem tilthatja meg az ügyfeleinek, hogy más cégek szolgáltatásait is igénybe vegyék.

Az alternatív távközlési szolgáltatók egy héttel ezelőtt komoly aggodalmukat fejezték ki a hírközlési törvénnyel kapcsolatban, amely véleményük szerint csak szeptember elsejétől valósítaná meg a szabad szolgáltatóválasztást.

Többre van szükség

Iparági szakértők szerint a hétfői módosítás nem oldotta meg ezt a problémát. Szerintük a vezetékes telefonhálózaton olyan aszimmetrikus szabályozásra lenne szükség, amely - kizárólag a jelentős piaci erőt képviselő vállalatok esetében - egyszerűen eltörölné azokat a szankciókat, amelyek a határozott időre kötött szerződések idő előtti felmondása esetén sújtják az ügyfeleket.

A szakértők érvelése szerint azért van szükség aszimmetrikus szabályozásra, mert a szerződések java része nem egy liberalizált, kiegyensúlyozott piacon jött létre, ahol az előfizetők szabadon választhattak.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek. Válasszon a legjobb ajánlatokból!