Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Hacker szabadalmi harca a Microsoft ellen

2002.10.24. 14:23
Törvényes harcba kezdett egy fehérkalapos hacker a Microsoft ellen: le szeretné védetni azt az eljárást, mellyel az óriáscég meggátolhatná a szoftverek illegális használatát. A Microsoft szerint még nincs minden veszve, de a hacker úgy gondolja, a cég semmiképpen sem veszi fel a kesztyűt: akkor ugyanis odalenne a jó hírneve.
A Microsoft júniusban jelentette be a Palladiumnak elnevezett projektjét: az elképzelés szerint másolásgátló technikát építenének a számítógépek hardverébe és operációs rendszerébe.

Peter Biddle, a Microsoft termékmenedzsere augusztusban a USENIX biztonságtechnikai konferencián tartott előadásában hangsúlyozta, hogy a Palladium célja elsősorban a digitális médiatartalmak biztosítása lenne. Biddle hozzátette: még csak nem is ismeri a technika olyan lehetőségeit, melyek az illegális szoftverhasználat megakadályozását szolgálnák.

Biztos, ami biztos

A UNESIX egy másik előadója, Lucky Green (a Cypherpunks Tonga fehérkalapos hackerközösség egyik munkatársa) azonban ebben nem lehetett annyira biztos, ugyanis a konferencia után röviddel két szabadalmat is benyújtott: ezek gyakorlatilag a Palladium szoftverkalózkodás elleni felhasználási lehetőségeit írják le.

Green azonban nem akarja felhasználni a szabadalmaiban leírt eljárásokat. A hacker a Wirednek adott interjújában kijelentette: mindenképpen le fogja védetni ezeket az technikákat, hogy senki ne használhassa fel azokat a későbbiekben.

Dan Burk, a minnesotai jogi egyetem professzora ezzel kapcsolatban azt mondta, teljesen törvényesen le lehet védetni bármilyen automatizált folyamatot. Így például védelem alatt áll az Amazon "egy kattintás" technikája vagy a Priceline fordított aukciós eljárása is.

A biotechben nem jött be

Bár ez az első eset, hogy egy hacker a kalózkodás elleni küzdelem jegyében ad be szabadalmat, ez a trükk egyáltalán nem új: történt már hasonló a biotechnológiai ipar világában.

1998-ban Jeremy Rifkin biotech-aktivista és Stuart Newman kutató beadott egy szabadalmat, mely az állati és emberi sejtekből klónozott élőlényekről szólt. Rifkin és Newman célja kettős volt: ha szabadalmukat elfogadják, azzal megakadályozták volna, hogy meggondolatlan tudósok félig ember, félig állat élőlényeket klónozzanak, ha elutasítják, akkor rábírhatják a szabadalmi hivatalt, hogy felülvizsgálja az élőlényekre vonatkozó szabadalmak szabályait. A beadványt a következő évben elutasították.

Veszélyben a jó hírnév

A Microsoft szóvivője kijelentette, hogy a cég fel tudja venni a harcot Greennel. Dan Burk szerint sincs még minden veszve a Microsoft számára: a szabadalom joga ugyanis mindig az első felfedezőt illeti, és ha a Microsoft, vagy bárki más be tudja bizonyítani elsőségét, akkor Green nem kapja meg a jogokat.

Egy-két évbe még beletelik, míg Green beadványát megvizsgálják, de a hacker szerint jók a kilátások. Úgy véli, nem valószínű, hogy a Microsoft harcba száll vele: hiszen ezzel veszélybe kerülne a cég jó hírneve, és a megbízhatóságába vetett bizalom is megrendülne. Ha ugyanis a Microsoft nem kívánja a Palladiumot az illegális szoftverhasználat ellen fordítani, akkor semmilyen szempontból nem áll az útjában Green szabadalma, így küzdenie sem kell ellene.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!