Judit
-2 °C
8 °C

Arcon szűrt választók

2001.02.28. 17:47
A kelet-afrikai Ugandában arcfelismerő rendszert kívánnak alkalmazni a közelgő elnökválasztásokon, hogy így csökkentsék a választási csalás lehetőségét. De szakértők szerint a high-tech szoftver egy ennél veszélyesebb célt is szolgálhat.
Az amerikai Viisage Technology keddi bejelentése szerint megállapodást kötöttek az ugandai kormánnyal, hogy az országban tartott elnökválasztás során a arcfelismerő rendszerrel szkennelik a 10 millió regisztrált szavazó arcát.

Az eljárás a szavazói regisztrálás során készített fénykép és a szavazóhelységben felbukkanó személy képének összevetésén alapul - mondta el Tom Colatosti, a Viisage elnöke a Wired magazinnak. Ezáltal kiszűrhetők azok a személyek, akik kétszer próbálnak meg szavazni. A szoftver az emberi arcot 128 vektorrá alakítja, a jellemző jegyek, például az orr görbülete, az ajkak teltsége vagy a szemek távolsága alapján. Ugyanezt a technológiát már amerikaiakon is kipróbálták élesben, amikor a 35. Super Bowl döntőre kilátogató szurkolók között elekronikus úton keresték a körözött személyeket.

Az elnökválasztási kampány fontos esemény Uganda életében. Az ország a Nagy-Britanniától való függetlenség 1962-es elnyerése után Idi Amin diktátor alatt sínylődött, és csak a nyolcvanas évek közepén honosodott meg a demokratikus választási rendszer. A jelenlegi államfő, Yoweri Museveni 1986 januárjában lépett hivatalba, és mostanáig megingathatatlan volt a hatalma - jelentette ki George Ayittey, az American University közgazdasági professzora.

Yoweri Museveni
A hatalom megtartása érdekében Museveni lényegében törvényen kívül helyezte az ugandai ellenzéki pártokat. Alakulhattak ugyan politikai pártok az országban, de törvényesen egyszerre csak hat személy gyülekezhetett egy helyen, és a jelöltjeiket nem szponzorálhatják. Arra kényszerülnek, hogy saját érdemeikre hivatkozva és nem politikai célokért kampányoljanak.

Ez valamifajta összetákolt demokrácia, az ilyen nem működhet - jelentette ki Ayittey. Ha törvényen kívül helyezik a politikai pártokat, azzal kerülő úton segítik a katonai hatalom kiépülését. Ha elszigetelünk minden más szervezetet az országban, egyedül a katonaság marad.

Museveni tud néhány dolgot a katonai uralomról, hiszen maga is gerilla volt a nemzeti ellenállásban, amikor a nyolcvanas évek közepén megdöntötték Milton Obote diktátort. Museveni kormánya még ma is a nemzeti ellenállási mogalommal azonosítja magát.

Ilyen körülmények között remélni lehetne, hogy a csúcstechnológiát alkalmazó szavazási rendszer átláthatóbbá tehetné a választásokat. Az ugandai ellenzék biztosan ragaszkodott ehhez, nem kell azt gondolni, hogy a kormányzat önként bevezette volna a rendszert - véli Ayittey.

A jövő héten esedékes választásokon 6 jelölt lesz, kétzser annyi, mint 1996-ban. Nagy tömegre számítunk, mert minden jelölt arra biztatta a szavazókat, hogy járuljanak az urnákhoz - mondta Ahmad Ssenyomo kancelláriaminiszter Uganda washingtoni nagykövetségén. A hat ellenzéki jelölt egyike, Kizza Besigye, gerillából lett orvos szorosan Museveni sarkában van.

Kizza Besigye
Kissé aggályos mindenki lefényképezése - jelentette ki Winston Nagan, a floridai egyetem jogászprofesszora. Magától értetődik, hogy a fényképezés a megfélemlítés egyik útja is lehet. Az ugandai emberi jogi és békeközpont alapításában tevékeny Nagan úgy látja, már a Besigye elleni kampány során is ijesztő taktikákhoz nyúltak.

Besigye antikorrupciós politikát hirdet, és komolyan megszorította Musevenit a közvéleménykutatásokban. Az ellenzéki jelölt három legfontosabb segítője közül kettőt letartóztattak az elmúlt napok folyamán, és erőszakra uszítással vádolják őket - írta a Monitor ellenzéki lap.

Február folyamán a kormány növelte a katonai jelenlétet Kampalában, Uganda fővárosában, állítólag a választások előtti erőszakhullám megfékezésére. Az ellenzéki vezetők a lépést a lakosság megfélemlítésének tartják.

Most ki fog derülni, vajon jó vagy rossz célra alkalmazzák a Viisage csúcstechológiáját Ugandában, ahol az Amnesty International szerint mindennapos az emberi jogok durva megsértése.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.