Piroska
-10 °C
1 °C

BSA: A legális szoftver munkahelyeket teremt

2003.04.10. 09:35
A BSA és az IDC közös tanulmánya szerint az illegális szoftverhasználat csökkentésével nem csak a szoftvergyártó cégek járnának jól: a kormányok számára nagyobb adóbevételt, az állampolgárok számára több munkahelyet jelentene a változás.
Az IDC 2002 elején kezdte el annak a tanulmánynak a kidolgozását, amely az információs technológiai kiadások gazdaságra gyakorolt hatását méri fel, mondta el Komáromi Zoltán, az IDC szakértője egy keddi háttérbeszélgetésen. A kutatómunka során keletkezett modellt kombinálták a BSA (Business Software Alliance) szoftverhasználattal kapcsolatos adataival.

Kétezer új állás

Így született meg az a becslés, miszerint a magyarországi szoftverillegalitási arány tíz százalékos csökkenése (ha a jelenlegi 48 százalékról az EU-s átlagot jelentő 38 százalékra változna 2006-ig) négy év alatt 83 millió dollár adóbevételhez juttatná az államháztartást és kétezer új informatikai állás létrejöttét tenné lehetővé. Mindeközben a high-tech szektor magyarországi képviselőinek árbevétele négy év alatt 425 millió dollárral nőhetne, arról azonban nem szól a fáma, hogy ebből mennyi jutna a BSA által képviselt vállalatoknak.

A tanulmány megemlíti, hogy 1995 és 2001 között a belföldi szoftverek és informatikai szolgáltatások eladása éves átlagban 27 százalékkal nőtt, ez átlagban 729 millió dollár árbevételt jelentett a magyar nemzetgazdaság számára. Ezen időszakban 11 000 informatikai állás jött létre. Az előrejelzések szerint továbbra is a szoftveripar fogja betölteni a vezető szerepet a magyar informatikai ágazatban, és az illegális szoftverek arányának csökkenése tovább fokozza a növekedést, írta a dokumentum. Komáromi Zoltán ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy ezek csupán becsült adatok, amelyek könnyen megváltozhatnak.

Nem csak fenyegetnek a bilinccsel

Sebők Erzsébet, a BSA Magyarországi főtitkára reméli, hogy a tanulmányban szereplő tíz százalékos csökkenés valóra válhat. Elmondása szerint ennek érdekében agresszív kampányt indítottak, melynek során számos vállalatot feljelentettek illegális szoftverhasználat miatt. Mint arról korábban beszámoltunk, a Philos Laboratories Szoftverfejlesztő Kft. magyar játékfejlesztő cég ügyvezetőjét a II. és III. kerületi bíróság nem jogerősen egy év letöltendő szabadságvesztésre ítélte szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt.

Agresszív kampány

A BSA eddigi tapasztalatai szerint a finom hangvételű, pozitív kampányok hatása alig volt kimutatható, ezzel szemben a fenyegető hangvitelű reklámokkal, a feljelentésekkel és a tűzszünet-kampánnyal jelentős eredményeket tudtak elérni. Sebők azt is elmondta, hogy cégük tevékenysége kizárólag az üzleti felhasználókra korlátozódik, az otthoni felhasználókat egyáltalán nem érinti. A tűzszünet kampány során a BSA 30 nap türelmi időszakot ad a vállalatoknak a szoftverek rendbetételére. Ezt követően a BSA büntetőfeljelentést tehet olyan cégek ellen, amelyeknél alapos okkal feltételezhető, hogy illegálisan használnak szoftvereket.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!