Ágnes
-13 °C
0 °C

Oszd meg a szoftvert felebarátoddal

2002.07.11. 14:53
A harmadik alkalommal megrendezett berlini Electronic Business fórum keretében Richard Stallman, a GNU projekt alapítója és a GNU/Linux operációs rendszer egyik atyja kemény szavakkal illette a Business Software Alliance (BSA) tevékenységét és az internetes szerzői jogok kérdését.
A számos informatikai cég támogatását élvező BSA egyfajta államilag támogatott terrorizmust folytat, mondta Copyright & Community (Szerzői jog és közösség) címet viselő előadásában Stallman. A GNU alapítója példaként az Argentinában folytatott kampányokat említette, ahol a megfelelő anyagiakkal nem rendelkező fogyasztókat postai levelekben szólították fel a szoftverek licencelésére.

CD helyett koncertjegyet venne

Stallman a július 4-én tartott berlini fórumon a szerzői joggal védett internetes tartalmak kérdésével kapcsolatban is kendőzetlenül fejtette ki véleményét. A felhasználóknak most inkább zenei fájloknak a világhálón való ingyenes csereberélésével kellene foglalkozniuk, és nem CD-vásárlásokkal finanszírozniuk a zenei ipart. A művészek munkáját különben adományok, vagy esetleg a koncertek látogatása révén lehetne megfizetni, mondta a szoftverguru.

Új törvényeket akar

Richard Stallman egyúttal a szerzői jog újrafogalmazását is követelte. A felhasználóknak visszajárnak a korábban a jogtulajdonosoknak átengedett jogok. Stallman állítása szerint csak egy elnyomó rendőrállamban képzelhető el a mindenekelőtt az Egyesült Államokban mindennapossá vált helyzet, vagyis az, hogy a felhasználó ellen vezetik be a másolásvédelmi eljárásokat.

Richard Stallman
Ez a helyzet a múlt olyan rezsimjeire emlékezteti, amelyek a megfigyelésből, büntetésből, szabályozásból és propagandából épültek fel. A GNU alapító egyébként emberi jognak tartja, hogy segítsük embertársainkat, adott esetben még szoftverrel is.

A BSA Magyarország nem kommentál

A fenti kijelentésekkel kapcsolatban megkerestük a magyarországi BSA képviselőit, de Sebők Erzsébet főtitkár nem kívánt hozzá kommentárt fűzni. Mint elmondta, olyan külföldi eseményről van szó, amire a kinti BSA-nak kell reagálnia.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.