Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Lecsaptak az internetes bűnözőkre

2004.08.27. 15:09
A több országra kiterjedő akcióban több mint száz feketekalapos hackert, csalót és interneten tevékenykedő bűnözőt tartóztattak le, akik százötvenezer áldozatot nagyjából kétszázmillió dollárral károsítottak meg.
John Ashcroft amerikai igazságügyi miniszter bejelentette: a romániai, nigériai és ciprusi hatóságok közreműködésével több száz internetes bűnözőt kaptak el, akik csalásokban, hitelkártyaszámok ellopásában, értékesítésében és más online bűncselekményben vettek részt. A világméretű akció előkészítése három hónapig tartott, és a hatóságok elsősorban azt akarták bebizonyítani a vállalatoknak és a felhasználóknak, hogy az internet biztonságos.

"Az internet elősegíti azoknak az innovatív termékeknek és szolgáltatásoknak a kifejlődését, amelyek néhány évvel ezelőtt még a képzeletünkben sem léteztek. Ugyanakkor előfordulhat, hogy ezen előnyök nem érvényesülnek, ha a fogyasztók a csalók terepének tekintik az internetet" - mondta el a Cnetnek Deborah Majoras, az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottság elnöke.

A Hálócsapda Hadművelet elnevezésű akcióban a hatóságok százhatvan ügyben indítottak nyomozást, száztizenhét ember ellen emeltek vádat, és ötvenhárom embert már el is ítéltek. A most elfogott bűnözők százötvenezer embert összesen kétszázmillió dollárral károsítottak meg, tehát az internetes bűnözőknek csak a töredékét kapták el. Az Egyesült Államokban ugyanis csak a személyes adatok ellopása ötvenmilliárd dolláros kárt okoz évente, mondta el Ashcroft.

Ügyes fogások

Az esetek igen változatosak: szerdán például azzal gyanúsították meg egy massachusettsi kommunikációs vállalat vezérigazgatóját és öt másik személyt, hogy az interneten megtámadták más cégek számítógépes hálózatát. A vádirat szerint Jay Echouafni amerikai és brit hackerek segítségével megbénította három versenytársának weboldalát, amellyel kétmillió dolláros bevételkiesést illetve többletköltséget okozott nekik.

Augusztus huszadikán a szövetségi ügyészek vádat emelt egy férfi ellen, aki szerintük majdnem nyolcszázezer dollárt lopott össze az interneten; az eBay kereskedelmi oldalán ötezer internetezőt vert hát hamis eladásokkal.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.