Emánuel
4 °C
12 °C

Öt évet kapott honlapjáért a kínai férfi

2003.05.18. 12:06
Huang Csi a kínai rendszernek nem tetsző politikai kérdéseket feszegetett. Ő az első akit interneten közölt gondolataiért börtönöznek be.
Az államhatalom elleni felforgatás vádjával egy kínai bíróság ötéves szabadságvesztésre ítélte Huang Csi kínai interneteshonlap-tulajdonost, aki a világhálón információkat tett közzé az 1989-es Tienanmen téri véres eseményekről és számos olyan kérdésről, amelyek Kínában mind a mai napig tabunak számítanak.

Az ítéletről Huang Csi védügyvédei, illetve emberi jogi aktivisták számoltak be vasárnap. Elmondásuk szerint a férfira május 9-én szabta ki a börtönbüntetést a közép-kínai Csungcsing város bírósága, pontot téve ezzel a még 2001 januárjában indult büntetőeljárás végére - jelentette az AFP hírügynökség.

Mennyei béke, szekták, eltűntek és disszidensek

A most 40 éves Huang Csi, akit 2000 júniusában vették őrizetbe a kínai hatóságok, az első azok között, akiket a világhálón közzétett ellenzéki gondolataik miatt fogtak perbe. A férfi által indított honlap (www.6-4tianwang.com) számos információt közöl az 1989-es Tienanmen téri véres drámáról és olyan politikai kérdésekről, amelyek Kínában mind a mai napig tabunak számítanak.

Huang Csi saját gondolatainak ismertetése mellett cikkeket közölt például a kínai demokratikus ellenzéki mozgalom történetérol, a betiltott Falunkung (Falungong) szektáról, illetve a muzulmán többségű északnyugati Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület függetlenségi törekvéseiről. Huang Csi eltűnt, illetve politikai nézeteik vagy vallási, egyházi kérdésekben kifejtett véleményük miatt fogva tartott személyek, valamint disszidensek névjegyzékét is közölte.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.