Pál
-9 °C
0 °C

Szigorúan ellenőrzött merevlemezek

2001.03.02. 12:52
Mit tesz egy vezető, ha arra gyanakszik, hogy az egyik alkalmazott pornóoldalt tart fenn a munkahelyi gépén? Hívja a gépkutató brigádot, akik átnézik a gépet.
Demó Ubul munkavállalónak a szeme se áll jól. Túl csendes, és ha néha elhagyja a helyét, akkor lehajtott fejjel közlekedik a fal mellett, mondhatni sunnyog. A főnök életét komoly szorongások keserítik. A legádázabb ezek közül, hogy a cégnél folyó rendkívül fontos fejlesztéssel kapcsolatban adatok szivárognak a konkurenciához. A főnök a telefon után kap, és időpontot kér a kibermagánnyomozóktól (elnézést a szóért).

Így megy ez Nyugat-Európában, és ha minden jóra fordul, így fog menni itthon is.

Tőr és lepel

Tesó figyel téged
Kristina Haworth
Kristina Haworth a Deloitte & Touche számítógépes törvényszéki szakértőcsoportjának dolgozik, jogi diplomával rendelkező hálózati mérnök. A csoport ügyfelei általában munkáltatók, akik akkor veszik igénybe szolgáltatásaikat, ha valakit be szeretnének perelni, vagy valaki beperelte őket.

Haworth kisasszony egyik aktuális ügyében az utóbbi eset forog fenn: a munkáltató kirúgott egy alkalmazottat, aki végkielégítésért perel. A munkáltató azonban úgy tudja, hogy az eltávolított munkatárs egy pornóoldalt üzemeltetett munkahelyi számítógépén - amennyiben ez bebizonyosodna, a pert megnyernék.

Késő éjjel, amikor már mindenki otthon tévézik, a főnök beengedi a törvényszéki szakértőket az irodába. A szakértők a gyanús gépekből kiemelik a merevlemez meghajtókat, és teljes egészében átmásolják tartalmukat, hogy később nyugodtan áttanulmányozhassanak mindent az ideiglenes internetes fájloktól az e-mailekig.

A merevlemezek lemásolása után mindent milliméterre pontosan visszatesznek helyére, és mindenki folytatja a munkáját.

A letörölhetetlen folt

Bizonyíték
A törlés illúzió
,,Az első dolog, amit mindig megnézek, hogy mi van a lomtárban, mit akartak letörölni. A legtöbben ugyanis úgy gondolják, hogy a törléssel megszabadulnak a terhelő adatoktól" - mondja Haworth az SF Gate magazinnak. A valóságban nagyon nehéz valamit letörölni egy merevlemezről. A törölt fájlok ugyanis a lomtár (recycle bin) törölt elemei közé kerülnek, sőt a kuka ürítése után is ott maradnak, ahol addig, amíg a meghajtó üresnek tűnő helyüket felül nem írja valami mással.

Valóban meredeknek tűnik, hogy valakik hivatásszerűen mások magánjellegű leveleit olvasgatják, a törvényszéki szakértők azonban tudják, mit csinálnak: a munkahelyi gép és minden rajta tárolt adat a munkáltató tulajdona, amelyekkel szabadon rendelkezhet.

A helyzet fokozódik

Haworth kisasszony egyre gyakrabban fordul meg a bíróságokon, hiszen foglalkozását tekintve profi tanú.

A számítástechnikai eszközök peres ügyekben való felhasználása a számítógépes biztonsági szektor legdinamikusabban növekvő ága. Az amerikai vállalatok például 118 millió dollárt költöttek hardver-felderítésre - ez az összeg 2004-ig várhatóan több mint kétszeresére növekszik.

Mit tehet az, akit nyugtalanít, hogy magánjellegű leveleit mások olvasgathatják, vagy fél, hogy lecsukják, mert pornóoldalakat nézegetett? Levelezhet weben vagy PGP titkosítással. A legjobb titkosító programok le tudják törölni az ,,üres" lemezterületet is, az egyéb adatokat pedig hordozható merevlemezen kimentheti. Jobb félni, mint nagyon félni.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!