Piroska
-10 °C
1 °C

Dvd-kalózokra csaptak le Oroszországban

2004.09.08. 15:34
Az orosz rendőrség és az oroszországi filmforgalmazók érdekvédelmi szervezete az utóbbi időben több sikeres akciót is végrehajtott az illegális dvd-kereskedelem ellen. Augusztusban Moszkva közelében 2,5 millió kalózlemezt foglaltak le, melyek közel felén filmek voltak, egy videotéka-tulajdonos pedig precedensértékű büntetést kapott. Ez az első eset, hogy letöltendő börtönbüntetésre ítéltek valakit dvd-kalózkodásért Oroszországban.
A moszkvai régió gazdasági bűnügyi rendőrsége és a RAPO (az oroszországi filmforgalmazók érdekvédelmi szervezete) a Moszkva közelében lévő odintzovoi katonai táborban, egy raktárépület átkutatásakor többmillió hamis cd-re és dvd-re bukkant. Az egységeknek több mint két órába telt, míg bejutottak a raktárba, ahol több mint egymillió kalózlemezt találtak. Az akció során felfedeztek egy másik raktárt is, további másfélmillió lemezzel. A lefoglalt 2,5 millió cd és dvd fele filmeket tartalmazott, a többin zene és játékok voltak.

Erélyesebb fellépés

Egy korábban feltárt esetben precedensértékű ítélet született Oroszországban. Egy videotéka-tulajdonost, akit dvd-írók és kalóz-dvd-k birtoklásáért tartóztattak le, és aki 18 hónapja két évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, a mostani akció alapján három év két hónap letöltendő börtönbüntetésre ítéltek. Két másik vádlottat egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek. A bíróság továbbá elrendelte az összes lefoglalt, a hamisításhoz használt berendezés (így egy nyomtató, egy szkenner és egy számítógép) elkobzását és a kalózanyagok megsemmisítését. A bíróság emellett 5 525 amerikai dollár kártérítést ítélt a RAPO által képviselt filmforgalmazóknak.

Magyarországon az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány) feladata, hogy védje a filmek szerzői jogait. Az ASVA kuratórimának elnöke, Mihály György az oroszországi esetek kapcsán elmondta: "Magyarországon is erélyesebb fellépésre számíthatnak azok, akik audiovizuális kalózkodást követnek el. A Büntető Törvénykönyvbe ütköző, szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése esetén az elkövető a legsúlyosabb esetben akár nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel, enyhébb esetben pedig két évig terjedő szabadságvesztéssel vagy komolyabb pénzbüntetéssel büntethető."

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.