Hajnalka
0 °C
14 °C

Per tárgya lehet a turistaosztály-szindróma

2002.12.28. 16:25
Ausztrália Victoria szövetségi államának legfelsőbb bírósága súlyos egészségkárosodás okának ismerte el az úgynevezett turistaosztály-szindrómát. A Qantas és a British Airways légitársaságok fellebbezését elutasították, és igazat adtak az 59 éves Brian Poverynek, aki egy Sydney-London repülőút után trombózist kapott.
Pénteken Londonban is perújrafelvétel történt 56 brit felperes ügyében, akik 27 légitársaságot pereltek be hasonló okból. A brit legfelsőbb bíróság döntése útmutatást jelent majd annak a kérdésnek az eldöntésében, hogy vajon a trombózis miatt felelősség terheli-e a légitársaságokat.

Mivel Ausztráliában immár per tárgya lehet a turistaosztály-szindróma, kereken 500 ausztrál és brit személy kártérítési igénye előtt nyílik meg az úz.

Csak a baleset számít

A légitársaságok az 1929-es varsói konvenció alapján csakis baleset miatt kötelezhetők kártérítésre. A Brian Povery által perbe hívott két légitársaság azzal érvelt, hogy a szóban forgó esetben szó sem volt balesetről.

Az ausztrál férfi, illetve a hasonló cipőben járó többi brit érintett és ezek rokonai azonban azt állítják, hogy a légitársaságok nem világosították fel őket megfelelően a hosszú távú repülőutak egészségügyi kockázatairól.

Elindul a vérrög

A brit perhullám által érintett légitársaságok bejelentették, hogy az eljárás folytatása esetén hevesen vissza fogják utasítani a vádakat, jelentette a BBC. Korábban kormányzati jelentések és az ENSZ egészségügyi szervezete arra emlékeztetett, hogy nincsen közvetlen összefüggés a trombózisok kialakulása és a hosszú repülőutak között.

A turistaosztály-szindróma áldozatainál a hosszú repülés alatti kevés mozgás miatt vérkeringési zavarok jelentkeznek. A lábakban képződő végrögök kiszállás után a szívbe vagy a tüdőbe kerülhetnek. Szélsőséges esetben a trombózis akár halált is okozhat.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!