Auguszta
5 °C
22 °C

Kedden kezdődik az Elender-hackerek pere

2002.12.01. 13:18
Bűnszövetségben, folytatólagosan elkövetett közérdekű üzem megzavarása és bűnszövetségben elkövetett magántitok jogosulatlan megismerése miatt állítják bíróság elé kedden azt a két fiatalt, akik két éve kétszer is feltörték az Elender Rt. számítógépes rendszerét. Egyikük a bűncselekmény elkövetésekor még csak 15, másikuk 19 éves volt, tettüket nem az anyagi haszonszerzés motiválta, csak a rendszer hiányosságaira akarták felhívni a figyelmet. Törvény szerint bűnösségük esetén 2-től 12 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők. Harmadik társukat bűnsegédi magatartással vádolja az ügyészség.
A Pesti Központi Kerületi Bíróságon kezdődő büntetőper vádirata szerint a két ifjú hacker 1999. december 29-én feltörte az Elender Rt. honlapját, a hálózatok forgalmának lehallgatására alkalmas úgynevezett "sniffer" programmal naplózták az előfizetők és a szerver közti adatforgalmat, a felhasználók azonosítóját és kódolt jelszavát rögzítették, majd egy számítástechnikai szakközépiskola szerverén visszafejtették.

Hackertámadások Magyarországon
1999. július 20.
Megváltoztatta a Microsoft Magyarország viszonteladóknak szóló weboldalát a Rebels Hacker Crew nevű hackertársaság. A lapra a céget gyalázó, gúnyos képek és szövegek kerültek. A hackerek nem elégedtek meg a Microsoft oldalának feltörésével, a Pronet internetszolgáltató weboldala helyére is a hackerek irománya került. A Microsoft szerint nem biztonsági rés kiaknázásával törték fel a szervert.

1999. július 15.
Feltörték a Gábor Dénes Műszaki Főiskola weboldalát. Az ismeretlen hacker átírta a főmenüt és humorosnak szánt megjegyzésekkel egészítette ki az eredeti oldalakat, de nem törölt le semmit.

1997 november 12.
A DataNet ügyfélgépeknek fenntartott hálózatán, betörtek az egyik ügyfél szerverére és sikerült két további vendéggépen is jogosultságokat szerezniük. A hackerek holland szerverről dolgoztak, és a feltört számítógépeken a hálózati forgalmat figyelő programot indítottak el, így igen sok jelszóhoz jutottak hozzá, de az akció kizárólag vendéggépekre irányult, a DataNet kapcsolt- és bérelt vonali felhasználóinak jelszavai nem kerültek illetéktelenek kezébe.

1997 március 19.
Több hazai levelezőlistára is felkerült egy lista, mely 1200 MatávNet-előfizető azonosítóját és jelszavát tartalmazta. A listát 1996 nyarán szerezte meg valaki, vélhetően a cég munkatársa, a MatávNet szervérenek üzemzavarát kihasználva. Emellett néhány hónapon át a számlázáshoz használt azonosítószám megegyezett a felhasználók jelszavával. Az érintetteket ugyan a januári számlalevélben az ügyfélszolgálat felszólította a jelszó megváltoztatására, sokan azonban nem reagáltak a felhívásra.

A magyar törvények nem ismerik az internetes bűnözés fogalmát

Az elkövetők mintegy 1900 felhasználói nevet rögzítettek táblázatformátumba a hozzá tartozó jelszavakkal, és az egyik fiatal hacker az Elendert gúnyoló szöveget is szerkesztett. A hackerek 2000. január 8-án jogosulatlanul behatoltak az Elender rendszerébe, ezért a cég munkatársainak több órára le kellett választaniuk a szervert az internetről. Ez mintegy 35 ezer előfizetőt érintett. Három héttel később a két tettesi magatartással vádolt fiú ismét jogosulatlanul behatolt az Elender rendszerébe, kicserélte a honlapot és jelszavakat hozott nyilvánosságra.

Az Elender Rt. egyik vezetője 2000 januárjában úgy nyilatkozott: az ügyfelek 10 százalékának felhasználói nevéhez és jelszavához fértek hozzá a hackerek, de nem kerültek birtokukba a számlázási, a lakcím és egyéb személyiségi jogokat érintő adatokat. Az Elender Rt. a történtek miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. A cég illetékese akkor úgy nyilatkozott: nehézséget okoz az eset jogi definiálása, hiszen sem a Büntető törvénykönyv, sem a Polgári törvénykönyv nem szól az internetes bűnözésről. A cégnél elképzelhetőnek tartották, hogy a betörőket garázdasági, számítógépes csalás, vagy üzleti titok megsértése, szándékos rongálás miatt jelentik fel.

A nyomozás során az egyik fiatal beismerő, a másik részbeni beismerő vallomást tett. Beismerő vallomásukban elmondták, a hackelést nem anyagi haszonszerzés miatt, hanem azért tették, mert így akarták felhívni a rendszer hiányosságaira a figyelmet. Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága 2001 februárjában továbbította az ügyet vádemelési javaslattal az ügyészséghez, ahol ez év júliusában emeltek vádat. A számítógépes rendszert ténylegesen feltörő vádlott a bűncselekmény elkövetésekor még 16. életévét sem töltötte be. Az ügyészség tudomása szerint ez az első olyan eset, amikor fiatalkorú hacker ellen indult eljárás.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek. Válasszon a legjobb ajánlatokból!