Mária
-6 °C
-2 °C

Tagad az Elender rendszerét feltörő gimnazista

2002.12.03. 14:36
Tagadta bűnösségét az a harmadikos gimnazista, akit az ügyészség az Elender internetszolgáltató rendszerének három évvel ezelőtt történt sorozatos feltöréseivel vádol a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) kedden megkezdődött büntetőperben. Az ügyben jövőre várható ítélet.
A vádban foglalt bűncselekmények - folytatólagosan, bűnszövetségben elkövetett közérdekű üzem megzavarásának és magántitok jogosulatlan megismerésének bűntette - miatt halmazatban akár 12 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható. Az elsőrendű vádlottra, aki a cselekmény elkövetésekor 16 éves volt, lényegesen enyhébb büntetéskiszabási szabályok vonatkoznak.

Az elsőrendű vádlott a tárgyaláson arra a kérdésre, hogy miért az Elender rendszerébe hatoltak be, úgy válaszolt: az internetes társadalom nem szerette ezt a céget, mert a biztonsági rendszere tele volt hibákkal, "lyukas volt", ráadásul hónapokon át nem is javították ki hiányosságait.

Arra a kérdésre, hogy miért nem e-mailben figyelmeztették a szolgáltatót a rendszer hiányosságaira, azt felelte: ez eszébe sem jutott, lehet, hogy ez lett volna a helyes. Bár véleménye szerint a cég így sem javította volna ki biztonsági rendszerének azokat a hibáit, amelyekről hónapok óta tudomásuk lehetett.

Nem éltek vissza a személyes adatokkal

A vádlott hangsúlyozta, hogy a rendszer feltörésekor nem kívántak személyes adatokkal visszaélni, például nem olvasgatták mások leveleit, de az sem merült fel bennük, hogy bárki visszaélhetne az általuk nyilvánosságra hozott információkkal.

A vádlott elmondta: az akciókhoz használt programokat teljesen legálisan töltötték le főként amerikai webhelyekről. A vádlott szerint a rendszer feltörése, a jogosultságok megszerzése után bármit megtehettek volna az Elender adatállományában, akár visszavonhatatlanul le is törölhették volna, de ez meg sem fordult a fejükben.

Feltörte, de nem tartja magát bűnösnek

A vádiratban szereplő tényállást a tárgyaláson lényegében elismerte az elsőrendű vádlott, ám mégis úgy vélekedett, hogy nem bűnös. Nem követett el bűncselekményt, amikor társaival feltörte a szolgáltató rendszerét és eközben lehallgató programokat alkalmazott, honlapokat cserélt ki és rendszergazdai, valamint felhasználói jelszavakat hozott nyilvánosságra.

A cselekménynek a vád szerint két tettese és egy bűnsegédje van. Az ügyben még várhatóan két-három tárgyalásra lesz szükség, ahol tanúkat, szakértőket hallgat meg a bíróság. Az elsőfokú ítéletet várhatóan már a jövo évben hirdetik ki. A hasonló internetes rendszerfeltöréseknek nincs kialakult bírói gyakorlata, hasonló esetek még nem kerültek büntetőbíróság elé Magyarországon.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!