Judit
3 °C
6 °C

Loggolásra köteleznék az európai szolgáltatókat

2002.08.02. 12:46
Az EU elnökséget jelenleg adó Dánia szerdán ismertetett javaslata az igen közeli jövőben arra kötelezné a telekommunikációs szolgáltatókat, hogy ügyfeleik kommunikációjáról információkat rögzítsenek.
Az EU egyik jogszabálytervezete arra kötelezné a távközlési cégeket, hogy nagy mennyiségű adatot rögzítsenek az esetleges rendőrségi nyomozások megkönnyítésére. Az EU-elnökséget jelenleg adó Dánia által szerdán ismertetett javaslatban az áll, hogy az "igen közeli jövőben kötelező szabályokat kell felállítani a telekommunikációs szolgáltatókat arra kötelezve, hogy a kommunikációkról információkat rögzítsenek. Ezáltal az információk elérhetővé vállnak, ha nyomozások számára jelentőséggel bír a tartalmuk." A tervezetet a nyári szünetet követően vitatják meg az EU miniszterek.

Veszélyezteti a szabadságjogokat

A tervezetet a Reutersnek nyilatkozva a szabadságjogokra veszélyesnek minősítette Marco Cappato olasz EU képviselő. Véleménye szerint ezzel megnyílik az út a személyes telefonbeszélgetések és internetes adatok általános ellenőrzése előtt. Igen kevés biztosíték van arra, hogy lehetséges lesz a magánszféra védelme, vagy a visszaélések megakadályozása.

Az elmúlt hónapban az EU kiadott egy irányelvet, mely szerint bűnüldözési célzattal lehetséges az adatok tárolása. Ezt a szabályzást is élesen kritizálták a polgárjogi csoportok. A távközlési cégek ezen kívül leginkább az adatok kötelező tárolása miatt rájuk háruló költségektől tartanak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.