Zsuzsanna
-2 °C
7 °C

Eltávolítja az AFP híreit a Google News

2005.03.22. 14:35
A keresőjéről ismert cég megijedt a hírügynökség által indított pertől, és leszedi a Google Newsról az AFP-től származó anyagokat.

A Google nekilátott, hogy eltávolítsa a hírszájtján összegyűjtött anyagok közül az Agence France Presse (AFP) híreit, jelentették be hétfőn. A lépésre azután szánta el magát a kaliforniai székhelyű cég, hogy a múlt héten a francia hírügynökség beperelte a keresőjéről ismert Google-t, és 17,5 millió dolláros kártérítést követel tőle anyagainak jogosulatlan eltulajdonítása miatt.

Mint írtuk, az AFP már korábban is megkereste a Google-t, és felszólította, hogy távolítsa el híreit a Google Newsról. A hírügynökség akkor nyújtotta be a keresetet egy szövetségi fellebbviteli bíróságon, miután konstatálta, hogy a Google nem hajlandó leszedni a híreket, sőt újakat jelenít meg portálján.

Nehéz lesz kiszűrni az AFP híreit

A Google News úgy működik, hogy automatikusan pásztázza a különböző netes híroldalakat, és a relevánsnak talált hírek címét, rövid ajánlóját, illetve gyakran a kapcsolódó fotót is saját felületén jeleníti meg. Az AFP szerint viszont, amely pénzért adja a híreket és az előfizetőkből él, a gyakorlat komoly kárt okoz neki - erre utal a hírügynökség által követelt 17,5 millió dolláros összeg is.

A Google annak ellenére kezdett a hírek eltávolításába, hogy a hírlopásra vonatkozó jogi szabályozás meglehetősen kaotikus, nemcsak az Egyesült Államokban, hanem a világ más országaiban is. Néhány precedensértékű ítéletben azonban bíróságok kimondták már, hogy a hír közkincs, ezért csak megfogalmazásának módját lehet védeni, magát az információt nem.

A keresőcégnél még nem tudják, mikorra végeznek a munkával. A hírek eltávolítását megnehezíti, hogy a franciák anyagait használó sajtótermékek előszeretettel keverik az AFP híreit más ügynökségektől származó információval, ez pedig hosszadalmassá teszi az anyagok eredeti forrásának azonosítását.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

A legmenőbb síterepek

Csodás panoráma, jó levegő, szép pályaszállások, a téli sport szerelmeseit ezek várják.