Gyöngyi
2 °C
13 °C

Lecsukták a Lernout & Hauspie alapítóit

2001.04.27. 12:09
Előzetes letartóztatásba helyezték és a bruges-i börtönbe zárták a belga csúcstechnológia leghíresebb képviselője, a Lernout et Hauspie vállalat két alapítóját, Jo Lernoutot és Pol Hauspiet.
A hangfelismerő technikán alapuló különböző mechanikus szerkezetek és eljárások kidolgozásában úttörőnek számító két flamand mérnök vállalata felett már nyár óta sűrűsödtek a viharfelhők, de a péntekre meghirdetett közgyűlés előestéjén robbant a bomba. A vizsgálóbíró házkutatást tartatott a két alapítónál, számos dokumentumot és Hauspie saját személyi számítógépét is elvitték, majd hosszasan kihallgatták őket Ieper (Ypres) bíróságán. Estefelé távozhattak, de alig félórára, mert már jött értük a rabszállító, és a bruges-i börtönbe vitte őket.

Kiszivárgott értesülések szerint az ügyészség szervezett csalással gyanúsítja a két vállalatalapítót, akik a flandriai Language Valley után már a világ tíz pontján hoztak létre hasonló hangfelismerési technológia fejlesztő és gyártó telepeket, és Magyarországon kezdeményezték az első kelet-közép-európai leányvállalat létrehozását.

A flamand csúcstechnológiai cég volt az első belga vállalat, amelynek részvényei forgalomba kerültek az amerikai Nasdaq tőzsdén. Talán ez lett a vesztük is. A The Wall Street Journal, az amerikai pénzügyi élet vezető szaklapja nyáron közölte az első szenzációs értesüléseket a vállalat anyagi nehézségeiről, amelyek csakhamar csalás és botrány gyanúját keltették. A két alapító eleinte azzal védekezett, hogy ők elsősorban a kutatáshoz értő fejlesztő mérnökök, és nem foglalkoztak közelebbről a vállalat pénzügyeivel. Megbízták a KPMG könyvvizsgáló céget az átvilágítással, és annak jelentéséből már a dél-koreai leányvállalatra is kiterjedő csalások derültek ki. Ekkor már a belga igazságszolgáltatás is nyomozni kezdett az ügyben.

A vállalat fizetésképtelen lett, állami biztost neveztek ki az élére. Az illető, Philippe Bodson eddig a vállalat megmentésén munkálkodott, a The Wall Street Journal Europe pénteki értesülése szerint viszont már ez a remény is szertefoszlott, és felkérték a Credit Suisse First Boston befektetési bankot, hogy vizsgálja meg a vállalat meglevő tulajdonának, pénzeszközeinek értékesítését a halmozódó adósságok kifizetésére. A Lernout et Hauspie vállalat vagyonát 25 milliárd belga frankra becslik.

A cégbíróság által összehívott közgyűlésen több mint háromezer aggódó kisrészvényes készül kérdésekkel elárasztani a vállalat vezetőit, de az alapítók már nem lehetnek ott.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!