Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Ma hirdeti az év utolsó pályázatát az Informatikai Kormánybiztosság

2001.12.05. 09:38
A Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága (IKb) ma hirdeti ki a Széchenyi-terv keretében az idei utolsó informatikai pályázatát. Az idénre tervezett 15 pályázatból 14 támogatási lehetőséget hirdetnek meg, a 13-asat kihagyták. Az előirányzott 15-17 milliárd forintot már szinte teljesen elköltötték.
A Széchenyi-terv információstársadalom- és gazdaságfejlesztési programjának keretében az idén eddig az IKb a tervezett 15 pályázatból tizenhármat hirdetett meg nyilvánosan, ezekre összesen 12,17 milliárd forintot különített el. A 13 tenderből hétnek a kiértékelése befejeződött - ezek keretösszege számításaink szerint 9,7 milliárd forint -, ebből az IKb tájékoztatása szerint eddig 4,72 milliárd forint támogatást fizettek ki.

Nincs tizenhármas pályázat

Az IKb szerint a 2001-re tervezett 15 informatikai pályázat valójában 14-et jelent: 13-as számú kiírást "praktikus okokból" nem indítottak, mivel az ebben tervezett teleházpályázat a 4-es kiírás keretében valósul meg. Az IKb november végén három újabb pályázatot (SZT-IS-6, -8 és -9 számon) hirdetett az önkormányzatok, valamint kis- és középvállalatok számára, összesen 1,22 milliárd forintot elkülönítve. (Bár az IKb tájékoztatása szerint a 6-os pályázat keretösszegét még nem határozták meg pontosan, a bejelentésen 500 millió forint hangzott el.) Ezek eredményhirdetése és a támogatások kiosztása 2002-ben lesz.

Ma hirdetik ki az utolsó idei pályázatot

Az IKb ma írja ki a 14. pályázatot (SZT-IS-11 kóddal): ez várhatóan "a tudásátadás új módjainak kidolgozása" címmel jelenik meg.Az IKb az első pályázati forduló megindításával késlekedett, hiszen az előzetesen áprilisra tervezett első bejelentés május végére csúszott. A tenderekre fordítható keretösszeg is többször változott: a program megfogalmazásakor 2001-re 15 milliárd forintot, 2002-re pedig 28,9 milliárd forintot terveztek. A MeH-et vezető miniszter, Stumpf István később nyilatkozataiban 17 milliárd, illetve 28 milliárd forintot emlegetett.

Ha az IKb 2001-ben valóban 15-17 milliárd forint támogatás kiosztását tervezi, akkor a fennmaradó pályázaton még 2-4 milliárd forintot kellene szétosztania. Az IKb tájékoztatása szerint azonban ez az összeg nemcsak a támogatások kerete, hanem többek között a tervezett kockázati tőkealap létrehozására és az e-kormányzat fejlesztésére fordítható összeg is: az informatikai kis- és középvállalatoknak hitelt nyújtó társaság létrehozásához az összesen 3,1 milliárd forintot már átutaltak a tőkealapot az IKb-vel közösen felállító Gazdasági Minisztériumhoz - tájékoztatott az IKb.

Tanári számítógépekre megy a legtöbb pénz

A legnagyobb összegű pályázatos támogatást, 5,5 milliárd forintot a köztisztviselők és a tanárok otthoni számítógép-használatának és internet-hozzáférésének elősegítésére fordítják. A gépbeszerzéseket közbeszerzési eljárás keretében bonyolítják majd le. Az IKb pályázatokon kívüli juttatások és beszerzések útján is nyújtja támogatásait a keretösszegből. Nem pályázatos formában eddig a sorkatonák, a börtönben fogva tartott, valamint a roma fiatalok informatikai képzésére 500 millió forintot osztottak szét. Pályázaton kívül mintegy 280 millió forint juttatást kapott a Nemzeti Kollégiumi Közalapítvány, a Révkomáromi Egyetem és a Socrates Nemzeti Iroda is.

A 2002-es pályázatokról Stumpf nemrég annyit közölt, hogy január közepéig megjelentetnek egy olyan pályázatot is, amely az önkormányzatok informatikai infrastruktúrájának fejlesztését, gépek beszerzését vagy a meglévők korszerűsítését szolgálja. A jövő évi pályázati lehetőségekről ma ad tájékoztatást az IKb.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!