Gusztáv
-11 °C
-2 °C

'Megszámozzák' a japánokat

2002.08.03. 20:43
Augusztus 5-től élesben fut majd Japánban a Juki Net néven emlegetett mamutprojekt. A vitatott központi állami kezdeményezés minden japán állampolgárt egy nagy adatbázisba fog össze.
A jövőben minden japán egy 11 jegyű számot kap, hogy a hatóságok szükség esetén lekérdezhessék a nevet, nemet, születési dátumot és lakcímet. A japán kormány ezen kívül minden polgárnak 10 eurónak megfelelő díj ellenében egy személyre szabott chipkártyát is biztosít, mely szintén minden adatot tartalmaz.

A chipkártya a tervek szerint később betegbiztosítási kártyaként, könyvtári olvasójegyként és a tömegközlekedésben menetjegyként szolgálhat. Ha viszont a hatóságok közelebbi információt akarnak szerezni a beszámozott emberekről, gyorsan és könnyedén kikereshetik a tartózkodási helyet, fogyasztási szokásokat és a betegségei kórtörténetét.

Természetesen ez utóbbi hivatalosan nem szerepel a japán kormány tervei között. A központi adatbázis felállítása a pontosabb és hatékonyabb közigazgatást szolgálná. A japán lakosság 80 százaléka azonban nem óhajt mindenhova elérő központi adatbázist. De az utolsó pillanatban már nem várható a tervek lefújása.

Ezért egy kis japán tengerparti település fellázadt a központi tervek ellen. Yamatsuri kereken 7300 lakója egybehangzóan kijelentette, hogy adatvédelmi okokból nem fog részt venni a projektben. E bejelentést követően a falu önkormányzata számtalan levelet kapott máshol élő emberektől, akik át szeretnének Yamatsuriba települni.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.