Miklós
-7 °C
2 °C

Huszonötmillió dollárt követel a Kazaa programozója

2004.03.18. 09:30
Huszonötmillió dollárt követel a Kazaa terjesztőjétől, a Sharman Networkstől egy romániai születésű programozó, mivel állítása szerint a fájlcserélőszoftvert ő írta még 2000-ben.
Fabian Toader, aki jelenleg a washingtoni Redmondban él, azt állítja, hogy a népszerű fájlcserélőszoftvert ő írta 2000-ben, mikor Romániában szabadúszó programozóként dolgozott a Kazaa B.V.-nek, ami 2002-ben eladta a jogokat a Sharman Networksnek.

Toader állítása szerint nem írt alá szerződést a Kazaa B.V-vel, így szerinte az amerikai és a román szerzői jogi törvények alapján ő a program jogtulajdonosa, és nem a Sharman Networks. Toader, aki jelenleg a Microsoft programozója, vissza szeretné kapni a jogokat, és mellé huszonötmillió dollár kártérítést.

A Sharman szerint volt szerződés

"A Sharman milliókat keresett a szoftveremmel - írja Toader közleményében. - Csak azt szeretném, hogy tisztességesen kárpótoljanak a közreműködésemért." A Kazaa legutóbbi változatát több mint 335 millió alkalommal töltötték le a Download.com-ról november 19-e óta.

Az ausztráliai székhelyű Sharman szóvivője, Rich Chernela vitatta Toader állításait. "Fabian Toader a Kazaa Media Desktop szoftver korai verzióin munkaszerződéssel dolgozott, mely kimondta, hogy a Kazaa B.V. rendelkezik a fejlesztéssel kapcsolatban elvégzett munkák összes jogával" - mondta a szóvivő.

A pernek voltak előzményei: augusztusban a Sharman perelte be Toadert, mondván, a programozó megpróbálta megzsarolni a társaságot. A bíróság ekkor Toader ellenében döntött. Toader még abban a hónapban beadta a keresetét Seattle-ben, majd visszavonta azt, és most újra beadta Los Angelesben.

A Sharman ellen egyébként több pert is indítottak, és februárban a cég tizenkét irodájában, illetve két igazgatójának lakásában házkutatást is tartott az ausztrál zeneipar kalózmásolatokkal foglalkozó nyomozóegysége.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!