Ágnes
-13 °C
0 °C

Ausztráliában perlik a Kazaa-t

2004.11.29. 12:05
Operatív székhelyén, Ausztráliában fogták perbe a legnagyobb multinacionális lemezkiadók a Kazaa fájlcserélő rendszert üzemeltető Sharman Networksöt. Egy szövetségi bíróság hétfőn kezdi tárgyalni az ügyet Sidneyben, és ha felelősnek találja a céget az általa fenntartott p2p-hálózaton zajló illegális fájlletöltésekért, akár több milliárd dolláros kártérítésre is kötelezheti a Sharmant.
Ötven ügyvéd képviseli a nagy lemezkiadókat és további 25 amerikai, európai és ausztrál céget abban a perben, amelynek célja, hogy a zeneipar nagyjai bebizonyítsák: a Kazaa-t kifejlesztő és üzemeltető Sharman Networks felelős a hálózatán zajló jogsértésekért. Az alperesek között a Sharman mellett megnevezték a hozzá közel álló LEF Interactive-ot, a p2p-technológiát biztosító Altnetet, az utóbbi céghez tartozó Brilliant Digital Entertainmentet, magánszemélyként pedig a Sharman és az Altnet vezérigazgatóit és technikai igazgatóit is.

Sokba kerülhet a kártérítés

Ha a bíróság megállapítja a Sharman felelősségét, a kiesett bevételek és egyéb károk címén kifizetendő kártérítés összege több milliárd dollárra is rúghat - ehhez azonban a pernek el kell jutnia a károkozás mértékét megállapító szakaszba. Ez minden bizonnyal a Sharman végét jelentené, annak ellenére, hogy a felperesek képviselője több helyütt úgy nyilatkozott: nem a Kazaa-t akarják bezáratni, csak a jogsértésnek szeretnének véget vetni.

Az eljárás során perdöntőek lehetnek azok a bizonyítékok, amelyeket az ausztrál kiadók szövetségének nyomozócsoportja foglalt le, amikor féléves akciója során - bírósági végzés alapján - irodákban és magánlakásokban tartott rajtaütésszerű házkutatást.

A Sharman mossa kezeit

A Sharman szerint viszont a Kazaa-val minden rendben van: a p2p szoftver birtoklása legalábbis a céges honlap állítása szerint "100 %-osan jogszerű". Arra azért a Kazaa is felhívja a figyelmet, hogy a rendszeren zajló illegális fájlcsereberéért és a szerzői jogokon esett esetleges sérelemért nem vállal felelősséget, és ez szerepel abban a felhasználói szerződésben is, amelyet a szoftvert letöltők a telepítéskor elfogadnak.

Viharos története során a két éve bejegyzett Sharman számos támadást átvészelt: 2003 áprilisában egy az amerikai lemezkiadók szövetsége, a RIAA által indított perben mondta ki egy szövetségi bíróság, hogy a Kazaa-hoz hasonló rendszerek üzemeltetése nem sért törvényt (igaz, ezután a RIAA - az elektronikusjog-védő civil szervezetek felháborodása közepette - magukat a felhasználókat fogta perbe). Decemberben a holland Legfelsőbb Bíróság hozott hasonló értelmű ítéletet, immár kifejezetten a Kazaa ügyében.

A kiadók a mostani pert valószínűleg csak kényszerűségből indították épp Ausztráliában. Bár a Sherman irodái valóban a szigetországban működnek, a cég tulajdoni viszonyait teljes homály fedi, és a vezetés nem is hajlandó felfedni azokat. A Sherman Networksöt a csendes-óciáni adóparadicsomban, Vanuatu szigetén jegyezték be, ahol minden eszközzel védik az ott bejegyzett cégekre vonatkozó adatokat.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.