Ágnes
-11 °C
-4 °C

Internetper Kínában

2001.02.14. 21:04
Kedden Kínában elkezdődött a felforgató internetes oldalak készítésével vádolt Huang Qui büntetőpere. Az üzletember a demokrácia mellett kiálló weboldalt üzemeltetett, amely a hivatalos szólamokkal ellentétben pozitívan emlékezett meg az 1989-es Tienammen téri eseményekről.
Huang Qui az első ismert személy, akit Kínában weboldalon terjesztett politikai cikkek miatt fogtak perbe. A keddi zártkörű tárgyalással a pekingi kormányzat megmutatta, komolyan gondolja az internet megregulázását. A tárgyalóterembe nem léphettek be még a vádlott hozzátartozói sem - nyilatkozták a népbíróság illetékesei.

Huang Qui és fia
Ha megszületik az ítélet, addig nem is lesz nyilvános, míg a felsőbb pártvezetés meg nem ismeri a bíróság következtetéseit. Annyit tudni lehet, hogy Huangot az állami hatalom aláásásával vádolták. Emberi jogi csoportok szerint azzal lehetett a hiba, hogy a kérdéses weboldal megemlítette az északi muszlim régiókban kialakult függetlenségi mozgalmat, és a betiltott Falun Kung szektát. Huangot chengdui otthonában június 3-án tartóztatták le, egy nappal a Tienammen téri véres leszámolás 11. évfordulója előtt.

A férfi még 1999-ben indította a 6-4tianwang.com website-ot, amely eltűnt személyek nyomait kutatva, mintegy internetes üzenőfalként működött. A weboldal a 6-4 számkapcsolat (június 4.) miatt vonzotta a pekingi diáklázadással kapcsolatos bejegyzéseket is.

Ahogy közeledett az újabb évforduló, egyre keményebb üzenetek követelték a hivatalos álláspont módosítását, miszerint ellenforradalmi zavargások lettek volna 1989-ben. Emberi jogi csoportok arra is emlékeztetnek, hogy a site vonzotta az emberi jogi visszaélésekkel és hivatali korrupcióval kapcsolatos üzeneteket is. Ezek a témák Kínában szintén érzékenynek minősülnek, nyilvános megvitatásukat ahogy csak lehet, korlátozzák.

Huang tagadta felelősségét az oldalain elhelyezett üzenetekért. Letartóztatása nemzetközi újságírószervezetek és emberi jogi csoportok tiltakozását is kiváltotta. A kínai kormány folyamatosan korlátozza polgárait azok legalapvetőbb jogaiban, beleértve a szabad véleménynyilvánítás jogát - tudatta közleményében a New York-i székhelyű Committee to Protect Journalists. A Huang Qui-ügy bizonyítja, hogy az internet elterjedése nem változtatta meg az országban uralkodó szomorú politikai helyzetet.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.