Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Lehallgathatók a német internetezők

2001.10.26. 14:56
A német szövetségi kormány október 24-én határozatban döntött a telekommunikációs csatornák ellenőrzéséről szóló intézkedéscsomag (Telekommunikations-Überwachungsverordnung, TKÜV) bevezetéséről. A rendelet a szövetségi közlönyben való megjelenés napján lép életbe. Az interneten szörfölők, vezetékes és mobiltelefonok használóinak megfigyelését lehetővé tevő rendelkezéseket sokan elhibázottnak tartják az országban.
A német távközlési törvényen alapuló TKÜV kormányrendelet formájában született meg, vagyis életbe lépése előtt nincs szükség a felsőház, vagyis a tartományok képviselőiből álló Bundesrat hozzájárulására. A tartományok már több fórumon sérelmezték, hogy nem vonták be őket a döntéshozatalba.

A TKÜV előtörténetéhez tartozik, hogy a kidolgozása már több évvel a sajnálatos szeptemberi események előtt elkezdődött. Az első változatát még a konzervatív-liberális koalíció terjesztette be 1998 tavaszán, de a gazdasági kamarák és az adatvédők heves tiltakozására még ugyanazon a nyáron jegelték a javaslatot.

A terrortámadások után elfogadták

A második, finomított változatot a szövetségi gazdasági minisztérium 2001 februárjában hozta nyilvánosságra, de ezt is hangos kritika fogadta. Szeptember végén, az amerikai terrortámadásokra tekintettel a gazdasági szereplők végül "elfogadták" az újból átdolgozott rendelettervezetet.

A rendelet értelmében az internetszolgáltatók a modemen vagy ISDN-en a hálóra lépő felhasználókat, illetve a gerincvezetékeket nem kell külön megfigyeljék. A szélessávú ADSL- vagy kábelkapcsolattal rendelkezők esetében azonban drága lehallgatódobozok felszerelésére kötelezik a szolgáltatókat. A piac résztvevői emiatt sok millió márkás kiadásra számítanak.

A rendelet utolsó változatának kidolgozói a megfogalmazott kivételek ellenére abból indulnak ki, hogy megfigyelés elrendelése esetén az érintett személyek teljes internetes forgalma ellenőrizhető lesz.

A kormány szerint nem sérülnek a felhasználók jogai

A szövetségi kormány úgy véli, a felhasználók alkotmány által garantált távközlési titokhoz való jogait semmilyen módon nem sértik. A TKÜV kidolgozásánál különös figyelemmel voltak arra, hogy a berendezések felszerelésére kötelezett szolgáltatók megfigyelés esetén kívülálló harmadik fél kommunikációját nem rögzíthetik - hangsúlyozza a gazdasági minisztérium.

A nyomozók így például nem férhetnek hozzá magához a szolgáltató távközlési berendezéseihez. A TKÜV alkalmazásának pontos feltételeit még egy műszaki leírásban kell szabályozni, melyet a távközlés és a posta szabályozását ellátó felügyelet a gazdaság szereplőivel közösen dolgoz ki.

A rendelet kritikusai mindenekelőtt a tervezett lépések hatékonyságában kételkednek. Bár jelenleg minden nap 4 ezer távközlési kapcsolatot figyelnek meg Németországban, nincs semmilyen vizsgálat vagy kimutatás az eredményekről. Még a szövetségi igazságügyi minisztérium által évekkel előtt kiadott szakértői vizsgálat eredményei sem születtek meg.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.