Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Berlin betiltaná a gyilkolós játékokat

2005.11.18. 14:45
A lassan megalakuló német nagykoalíció pártjai a koalíciós szerződésükben rögzítették, hogy Németország területén az ifjúság védelmében betiltják az erőszakot magasztaló számítógépes játékokat.

A nagykoalíció felé haladó CDU és az SPD a koalíciós megállapodásban elkötelezte magát a gyermek- és fiatalkorúak jobb védelme mellett. Ennek során kiemelt szerepet kap a számítógépes "gyilkolós játékok" betiltása.

Az átfogóan "Killerspiele" (gyilkos játékok) néven emlegetett tartalmakról a koalíciós szerződés 6.3-as szakasza szól, "Erőszak nélkül felnőni" cím alatt. A pártok szerint a jelenlegi szabályozás ugyanis az új média fejlődési üteme mellett nem kielégítő.

Ezért az ifjúságvédelemben sürgős lépésekre van szükség, lépést kell tartani a műszaki fejlődéssel, és egyértelmű határokat kell szabni, vélik. Az öncélú lövöldözős játékok üzenete: mindent semmisíts meg magadon kívül, fejtegette egy csütörtöki rádióműsorban Maria Böhmer, a CDU frakcióvezető-helyettese.

Mással is kiváltható

Az ilyen számítógépes játékok az erőszakot imitálják, és a harcon kívül semmilyen más megoldást nem kínálnak a konfliktusok megoldására. A gyorsaságot és a stratégiai gondolkodást, amelyekben az ilyen játékokban ugyancsak szükség van, más tartalmakkal is lehetséges fejleszteni, idézte a Handelsblatt Böhmer szavait.

A politikus szerint az erőszakos tartalmak gyakori használata csökkenti a gátlási küszöböt, így a felhasználók a hétköznapokban is könnyebben fogadják el az erőszakot. Nem szabad megvárni, míg a fiatalkorúak által elkövetett ámokfutások, amilyen például 2002-ben Erfurtban történt, az utcára vigye az embereket. Ehelyett megelőző intézkedéseket kell tenni.

A CDU parlamenti képviselője elismerte, hogy az internet és a számítógép esetében a tilalom kevésbé lehet hatékony, mint a tévéműsoroknál. A fiatalok ugyanis cserélgetni fogják egymás között a játékokat. Maria Böhmer szerint emiatt is fontos, hogy a gyerekek az információs médium megfelelő kezelését korán, már az óvodában és az iskolában elsajátítsák.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.