Vilma
-7 °C
4 °C

Illegális szoftvermásolót kapott el a soproni rendőrség

2004.10.13. 15:04
A 36 éves férfi lakásán tíz darab százhúsz gigabyte-os merevlemezt, valamint 174 másolt cédét és dvd-t foglaltak le, amiken összesen körülbelül másfél terabyte szerzői jogvédelem alá eső film, zenemű, játék és felhasználói szoftver volt. A hirdetési újságban reklámozó férfi több milliós bevételre tehetett szert tevékenységével.
Lakossági bejelentés nyomán kutatta fel a rendőrség azt a Sopron környéki férfit, aki egy évig készített illegális szoftvermásolatokat, és postafiókot bérelve azokat üzletszerűen terjesztette, áll a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szerdai közleményében. A rendőrség gyanúja szerint a férfinak mintegy kétezer kuncsaftja volt az ország minden tájáról, és egy-egy megrendelésre átlagosan három-öt cédét, illetve dvd-t másolt, ezzel többmillió forint haszonra téve szert.

Másfél terabyte

A rendőrök megtalálták a lakásán azt a két nagyteljesítményű számítógépet, amikkel a folyamatos másolást és szoftverletöltést végezte. Az egyik gép a házkutatás megkezdésekor is épp cédét másolt, a folyamatot a rendőrök szakították meg. Lefoglaltak tíz darab százhúsz gigabyte-os merevlemezt, valamint 174 másolt cédét és dvd-t. Ezeken az adathordozókón csaknem százötven szerzői jogvédelem alá eső film és zenemű, továbbá több mint nyolcszáz játék és felhasználói szoftver volt, összesen körülbelül másfél terabyte terjedelemben.

A 36 éves férfi egy hirdetési újságban kínálta a jogvédelem alatt álló, illegálisan másolt cédék darabját hétszáz forintért, míg a dvd-kért ezerötszáz forintot kért. A kapcsolatfelvételre megadott mobilszámon érdeklődöknek a megvásárolható szoftverekről először listát küldött. A tényleges megrendeléseket szintén telefonon fogadta, a csomagküldést pedig postai utánvéttel teljesítette. Tevékenységét igyekezett titkolni, ezért emailen megrendeléseket nem fogadott, bár a postafiók-szerződést saját nevén kötötte.

Precíz nyilvántartás

Az üzleti partnerekről a gyanúsítottnak pontos nyilvántartása volt, könyvelésében feltüntette az értékesített áru mennyiségét is. A házkutatáskor megtalálták a forgalmazott filmek és szoftverek listáját, a korábbi megrendelők lajstromát és az üzleti tevékenységet bizonyító postai feladóvevényeket is.

A Soproni Rendőrkapitányság audiovizuális és szoftverszakértők bevonásával folytatja a vizsgálatot a szabadlábon védekező férfi ellen, aki az üzletszerűen elkövetett szerzői jogok megsértése miatt akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.