Előd
5 °C
12 °C

Spórolnak a CD-matricán a forgalmazók

2003.03.03. 17:30
Tavaly április óta elvileg már csak jogdíjjal terhelt árú írható CD-ket és DVD-ket lehet kapni az üzletekben; ezeket a kedves vásárló a csomagoláson díszelgő apró hologramos matricáról ismerheti meg. A jogdíj a lemezek árához képest nem csekély, az Index szakértői ezért gyorsan végigjártak néhány üzletet, hogy a kereskedőkben vajon a jogkövető magatartás vagy az üzleti realitások kerekedtek-e felül.
Az Index munkatársai a rögtönzött - hangsúlyozottan nem reprezentatív - felmérés során olyan boltot nem találtak, ahol egyik CD-n sem volt matrica, de néhány üzletben előfordult, hogy egyes lemezekről - elsősorban a kevésbé ismert márkájú ("noname") CD-kről és néhol az írható DVD-kről is - hiányzott a jogdíj megfizetését igazoló hologram. A nagy elektronikai boltokra, áruházakra nem jellemző, hogy matricátlan CD-ket tartanának.

Fékeznék a szürkeimportot

Az ismertebb márkákon mindenhol volt hologram, ez persze nem is csoda, hiszen a matricás rendszer bevezetését éppen a nagyobb márkák kizárólagos importőrei kezdeményezték. Ezek a cégek ugyanis ebben látták a "szürkeimport" fékezésének a biztosítékát, vagyis azt, hogy a kisebb importőrök a jogdíjon spórolva ne tudjanak az övékénél jóval olcsóbb lemezeket kínálni.

Az úgynevezett "hengeres" CD-ken (a tok nélküli, ötvenesével, százasával egybecsomagolt lemezeken) egyébként - 80-90 forintos áruk ellenére - jellemzően van hologram (persze nem lemezenként egy, hanem egy ún. gyűjtőmatrica). Az alacsony ár oka különben éppen a műanyag tok hiánya; az ugyanis gyakran drágább, mint maga a lemez.

Az eladók a kérdéshez néhol kissé érzékenyen álltak hozzá: megesett, hogy az Index munkatársának a matrica létét illetve nemlétét firtató kérdéseire meglehetősen nyersen reagáltak. Érthető az óvatosság: a hologram nélküli CD-k forgalmazása jogszabályba ütközik. Az ilyet árusító kereskedők - és a velük kapcsolatban álló importőrök - mégis vállalják a kockázatot: egyrészt nem mindegy, hogy hova kerül az a pénz (lemezenként bruttó 50, 75 vagy 187,5 forint), aminek elvileg a jogvédők kasszájában kellene landolnia, másrészt ezeket a CD-ket akár valamivel olcsóbban is adhatják, növelve így a forgalmukat.

Lefoglalhatják

Matrica nélküli lemez megvételekor a vásárló nem követ el jogsértést, mondta el lapunknak Szinger András, az Artisjus szerzői jogvédő egyesület jogásza. A jogdíjat az importőröknek kell kifizetni, amikor a szállítmányt behozzák az országba, a kereskedőknek pedig már csak matricás lemezeket szabad átvenni. Ellenkező esetben azt kockáztatják, hogy a rendőrség lefoglalja a készletet, amire egyébként már volt is példa. Megeshet, hogy később vissza sem kapják az árut, mivel bűncselekmény eredményeképpen jutottak hozzá. Mint megtudtuk, az Artisjus rendszeres próbavásárlásokkal ellenőrzi a boltokat.

Az írható CD-k árába 1996 óta van beépítve a jogdíj, a szerzői jogi törvény ugyanis ezzel kívánja kompenzálni azt a bevételkiesést, amit a magáncélú másolás okoz a lemeziparnak. Saját célra vagy baráti körben tudniillik megengedett a jogvédett anyagok másolása, ez a szabály még a kazettamásolás elterjedésének idejéből való. A hologramos rendszert tavaly április elsején vezették be, ettől a naptól kezdve elvileg csak matricás CD-k lehetnének a boltokban; a kereskedők tavaly március 31-ig értékesíthették meglévő készleteiket.

Az írható CD-ken a jogdíj jelenleg nettó 40 forint, az írható audió CD-ken pedig 60 forint. Az írható DVD-k minden típusára egységesen 150 forintot kell fizetni.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!