Zalán
6 °C
19 °C

Százhúsz év börtön képernyővédőért

2001.12.10. 15:37
David McOwen 1999-ben egy elosztott számítási rendszer programját telepítette munkahelye - egy oktatási intézmény - gépeire. A szakember nem sejtette, hogy Georgia államban ilyesmiért börtön jár.
Mint ismert, az elosztott számítási rendszerek lényege, hogy a nagy számítási teljesítményt igénylő problémák megoldásában részt vehet bárki, aki a probléma megoldását fontosnak tartja. Ehhez egy internetes számítógép kell csak, amelyre a felhasználó telepíti a kiosztott projekt kliensprogramját, és onnantól kezdve a processzor üresjáratának idejét (képernyővédő üzemmódban) tudományos fontosságú számításokkal tölti ki. Egy ilyen rendszer általában több tízezer támogatóból áll, és célja lehet idegen élet felkutatása (Seti@Home), a rák gyógyszerének felkutatása (THINK) vagy egy titkosítás feltörése (Distributed.net).

David McOwen is egy ilyen programhoz csatlakozott, amikor úgy döntött, telepíti munkahelye, a DeKalb Műszaki Főiskola hallgatói gépeire a Distributed.net programját.

Egyszer fenn

A Distributed.net program 1997-ben indult, amikor a számítási rendszer 212 nap alatt megtalálta a megfelelő kulcsot az 56-bites RSA titkosítású fájlhoz. A rendszer ma százhatvanezer rendszerbe kapcsolt Pentium II-es teljesítményével büszkélkedhet, és erősebb titkosításokhoz keresi a kulcsokat. Az a résztvevő akinek a gépe megtalálja a helyes kulcsot, tízezer dollárt nyer.

McOwen biztosra ment, amikor 1999 júniusában ötszáz gépre telepítette a Distributed.net klienst: a DeKalb hamarosan a számítási ranglista első helyén találta magát.

Másszor lenn

Kevéssé ismert, hogy a David McOwen részt vett a jelenleg használatos modem, illetve a DSL-szabványokat kialakító kutatásokban - a tény, hogy a maga módján hozzájárult az internet létrejöttéhez, félistenné avatta tanítványai szemében. Így történt, hogy McOwen vidáman élt és tanított. A kliensprogramok pedig a szabadidejükben szorgalmasan darálták a lehetséges kulcsokat, mígnem egy nap egyik kollégája behívta McOwent egy irodába, és átadott neki egy levelet.

A levélben az állt, hogy büntetőeljárás indult McOwen ellen állami tulajdon jogtalan felhasználásáért. A DeKalbban ezt úgy értelmezték, hogy a tanár titokzatos hackeralkalmazásokat futtat a fősikola gépein - McOwent rögvest ki is rúgták.

Az állam jót akar

Emberünk akkor döbbent meg igazán, amikor hónapokkal később idézést kapott a bírósági tárgyalásra, amelyen a felmerült vádak alapján a felperes Georgia állam 815 ezer dolláros büntetést (230 millió forint - procihasználatért, az egyetemi hálózat terheléséért és a sávszélesség foglalásáért 59 cent másodpercenként) és vádpontonként tizenöt, összesen százhúsz év börtön kiszabását kéri, a számítógépes bűnözésre vonatkozó törvény alapján.

McOwent ekkorra a híradások nyomán, a rossz hírnév elkerülése végett újabb munkahelyéről, a Cingular Wirelesstől is kirúgták. A fősikolai hálózatok réme ekkor levelet írt a kiosztott számítási rendszerekkel foglalkozó cégeknek, fórumoknak, online közösségeknek. A közösség egy emberként állt McOwen mellé, és 1200 dollárt adtak össze neki ügyvédi költségekre.

David McOwen október 15 óta előzetes letartóztatásban van. Tárgyalása várhatóan 2002 januárjának végén kezdődik.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Hajóutak

Csodás hajóutak: Olaszország, Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!