Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Nem ért egyet a díjmegosztással a Matáv

2001.05.31. 17:41
Az egységes hírközlési törvény, melynek elfogadásáról az Országgyűlés következő ülésén szavaznak, többek között hatósági árassá tenné az internetezés telefondíját, és arra kötelezné a távközlési szolgáltatókat, hogy osszák meg internetes bevételüket az internetszolgáltatókkal. A Matáv üdvözli a parlamenti végszavazás előtt álló törvényt, annak bizonyos részleteivel - így a díjmegosztással - azonban nem ért egyet. A törvény parlamenti vitája során több mint 300 módosító javaslatot terjesztettek be a képviselők, melyek közül 131-et támogatott a kormány.
Straub Elek, a Matáv vezérigazgatója szerint az internetkapcsolat tarifájának hatósági szabályozása indokolatlan és szokatlan törekvés. Mint mondta, Európában számos példa van arra, hogy a telefonszolgáltató fizet az internetszolgáltatónak, ám ennek fejében az internetszolgáltató is nyújt valamit a telefoncégnek, például beruház a hálózat bővítésébe. Egy ilyen konstrukció elől nem zárkózik el a Matáv, sőt működőképesnek tartja. A törvényben megszabott bevételmegosztásból származó összegért azonban az internetszolgáltatónak semmit nem kellene tennie. A Matáv különösen problémásnak és értelmezhetetlennek tartja a díjmegosztás kiterjesztését más távközlési szolgáltatókra, így a kábeles és bérelt vonali internetszolgáltatókra. A cég közleménye szerint a törvénytervezet internetre vonatkozó szabályozása arra készteti a Matávot, hogy "átgondolja jelenlegi internetes kedvezményeinek létjogosultságát".

A törvény módosított változata nagyobb súlyt fektet az infrastruktúra alapú verseny ösztönzésére, Straub Elek szerint a cég üdvözli ezt a változást. Cége ellenben aggályosnak tartja az előfizetői hurok átengedésére vonatkozó aszimmetrikus szabályozást. Ennek értelmében a Matáv nem léphet be a Vivendi illetve a HTCC helyi telefontársaságok területére, míg azok megjelenhetnek a Matáv-területeken. A törvénytervezet szerint ez a korlátozás hazánk EU-csatlakozásáig fennállna, célja a gazdaságilag gyengébb szolgáltatók védelme az erősebbekkel szemben. A Matáv szerint indokolatlan ez a korlátozás, amely a cég szerint az ügyfeleket sújtja, akik bizonyos területeken nem választhatják a Matávot szolgáltatónak.

Straub Elek
A cég nehezen betarthatónak találja a törvényben megszabott határidőket. A fix-mobil ár szabályozása például idén július elsején lépne hatályba, miközben a törvény végrehajtási rendeletei még nem készültek el. A Matáv ezenfelül felesleges és idejétmúlt korlátozásnak tartja a kábeltévé-hálózatra vonatkozó párhuzamos infrastruktúra-építés átmeneti tilalmát. A cég szerint ezt nem indokolja az elmúlt időszak tapasztalata, a törvény elfogadásával gyengülni fog a verseny a piacon.

Kérdezzen Ön is Straub Elektől, aki holnap (június 1., péntek) reggel 9-kor válaszol az Index olvasóinak!

Három forintos percdíjjal ingyen internet?
Az internetes piac dial up-os szegmensében ingyenessé válhat az internetszolgáltatás akkor, ha az internetszolgáltatók a telefondíj-megosztás során megfelelő összeget kapnak - közölte Graur Tamás, a PSINet Magyarország ügyvezető igazgatója. Az MTI szerint az ügyvezető úgy vélte: ha az internetszolgáltatók percenként nettó 3 forintot kapnának a díjmegosztás keretében, akkor ez az összeg már fedezné az internetszolgáltatást, így azt ingyen adhatnák a magán-előfizetőknek. Straub Elek, a Matáv vezérigazgatója a cég mai sajtótájékoztatóján a felvetésre reagálva elmondta: reálisnak tartja az összeget, azonban a telefontársaság saját költségeivel növelve már kevesen vállalnák a magas percköltségű ingyen internetet. A PSINet Magyarországnak 25 százalékos részesedése van az üzleti internetszolgáltatói piacon.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.