Zsuzsanna
-2 °C
7 °C

Új-Mexikó kilép a Microsoft-perből

2001.07.13. 12:40
A szoftveróriás ellen folyó kartellperben jelentős lépés történt az egyezség irányába. Csütörtökön a Microsoft bejelentette, hogy a felperesek közül Új-Mexikó állammal sikerült megállapodásra jutni. Ennek alapján a redmondi szoftvercég az állam minden olyan költségét magára vállalja, amely az elhúzódó eljárás miatt keletkezett.
A költségek átvállalása fejében Új-Mexikó kivonul a 19 szövetségi állam közül, amelyek a szövetségi kormánnyal együtt panaszt tettek a Microsoft ellen, mert az szerintük visszaél piacvezető helyzetével.

A kiegyezés Új-Mexikóval egy nappal azután következett be, hogy a Microsoft lazított a PC-gyártókkal szemben alkalmazott vitatott üzletpolitikáján. Szerdán ugyanis a szoftvergyártó bejelentette, hogy a számítógépgyártók megkapják annak a lehetőségét, hogy a Start menüből és a képernyő munkafelületéről eltávolítsák vagy konkurens termékekkel váltsák fel az Internet Explorert. Ez vonatkozik az új operációs rendszerre, a Windows XP-re, melyet október végén terveznek piacra dobni, illetve a webes integrációt kínáló korábbi verziókra is.

Új-Mexikó gyors befejezést szorgalmaz

"Nagyon örültem a Microsoft döntésének" - mondta csütörtökön Patricia Madrid, Új-Mexikó államügyésze. Számára most nem marad más, mint a felhasználók és a szövetségi állam gazdasága érdekében a legjobb lépést meghozni. Ezért a kartellper gyors befejezése mellett szállt síkra.

A Microsoft tisztázná az ügyet

"Itt az idő a megegyezésre, és a továbblépésre" - mondta az államügyész asszony. A Microsoft részéről Vivek Varma szóvivő a cégvezetés örömét tolmácsolta, hogy sikerült tisztázni az ügyet. Ugyanakkor biztosított mindenkit, hogy a Microsoft azon van, hogy tisztázza a fennmaradó kérdéseket is.

Egy washingtoni feljebbviteli bíróság június végén felfüggesztette az elsőfokon eljáró bírói tanács által kartelljogi kihágások miatt kiszabott büntetés, vagyis a konszern feldarabolásának végrehajtását.

A büntetés még várat magára

A felhők mégsem oszlottak el teljesen, mivel a bíróság megerősítette az ítélet azon részét, amely az üzleti versenyt korlátozónak minősítette a PC-gyártókkal szemben alkalmazott licenceket. Ezekkel évekig sikeresen kitiltották a Windows-ból a konkurrens böngészőprogramokat. Az újból illetékessé váló elsőfokú bíróság most a fenti vétség megfelelő büntetéséről hozhat döntést.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.