Nárcisz
5 °C
15 °C

Microsoft-megállapodás: ki nyer ma?

2001.11.08. 09:54
Többévi perirat, egy böngésző bukása és a kamu Antitrust (Bízd a hackerre) című film jelzi majd a történelemkönyvekben a Microsoft és az amerikai igazságügyi minisztérium küzdelmét, hiszen a peren kívüli megállapodás kevésbé lesz maradandó.
A jogi szakértők véleménye megoszlik a Microsoft és az igazságyügi minisztérium megállapodásának sikerét illetően. A szövegezés értelmében elméletileg elképzelhető, hogy erőre kapnak a konkurens szoftvercégek windows-os környezetben, de a Microsoft világuralmi pozícióját illetve ambícióit sem csorbítja, és a vállalat a világ legbefolyásosabb szoftvercége marad.

A legtöbben arra lyukadtak ki, még a versenykorlátozások ellenére sem lesz képes az amerikai kormány megakadályozni a Microsoftot, hogy visszaéljen piaci fölényével. Miután gazdasági és technikai erőforrásai gyakorlatilag érintetlenek, a redmondi birodalom továbbra is dominálni fogja a piacot.

Jogában áll hallgatni

A korábbi, a cég két részre darabolását indítványozó javaslattal szemben a mostani megállapodás eltörli azt a gyakorlatot, hogy a számítógépgyártók a Microsoft termékeit kénytelenek kizárólagosan terjeszteni, és a szoftvergyár azt sem akadályozhatja meg, hogy Windowsba épített szoftvereit alternatív megoldásokkal cseréljék le.

Így előfordulhat, hogy például a Dell gépein a jövőben a RealNetworks médialejátszója lesz az alapértelmezett szoftver a Windows Media Player helyett, vagy, hogy a Hewlett-Packard vásárlói a Yahoo üzenőszoftverét használják. Innentől már csak a versenytársakon múlik, hogy képesek-e az ingyenes szoftvereknél jobb megoldásokat kínálni piaci áron.

Ezen felül a szoftvergyárnak meg kell osztania bizonyos technikai információkat a konkurens programok készítőivel Windows operációs rendszeréről. Annak érdekében, hogy ezt ne lehessen elsunnyantani, háromfős felügyelőbizottság költözik a Microsofthoz, akiknek egyéb dolguk sem lesz, minthogy naphosszat a Windows forráskódját nézegessék. A versenytársak hozzáférhetnek majd az összes, a Windows zökkenőmentes programozásához szükséges API-hoz.

Nem fog fájni

A korlátozások ellenére a megállapodás nem kényszeríti saját szoftverei megváltoztatásába a Microsoftot, amivel sokak szerint az üzlet máris járdába harapott. A minisztérium aláírta, hogy a Windows XP opeációs rendszer maradhat, ahogy van, sőt a Microsoft önálló alkalmazásokkal is bővítheti, amelyek konkurens termékekkel vennék fel így a versenyt, mint legutóbb a Windows Messenger üzenőszoftver.

Ezzel tehát a Microsoft tovább fejlesztheti szoftvereit, operációs rendszerét, megmarad platformja árukapcsolásos jellege, a fogyasztókat bármikor eléri új alkalmazásaival, elég, ha mondjuk az internetre kapcsolódáskor figyelmezteti őket, hogy regisztráljanak vagy töltsenek le valamit.

A megállapodás értelmében a Microsoft például szabadon bombázhatja a felhasználókat Internet Explorer böngészőjében saját internetes szolgáltatásaira mutató linkekkel.

Zavar az erőben

Szakértők szerint már a közeli jövőben problémákat okozhat, hogy a megállapodásból kimaradt minden, többé-kevésbé már ismert újszerű Microsoft-megoldás leventillálása, a személyes adatokat halmozó Passport-adatbázis éppúgy, mint az ecommerce-világ leigázásáért hamarosan induló .Net-stratégia.

Többen véltek felfedezni fogalmi zavarokat a peren kívüli megállapodás szövegezésében, amelyek megnehezíthetik, hogy a versenytársak belenézzenek a Windows néhány kritikus forráskód-szeletébe. Az egyik ilyen beszólás, hogy a Microsoftnak nem kötelessége a kódmutogatás, ha az "veszélyeztetheti virusírtó-, azonosító-, jogvédő-, titkosító-rendszerek biztonságát".

Néhány jogi szakértő egyenesen odáig jutott kalkulációjában, hogy a Microsoft a megállapodással kiterjesztette hatalmát, a tetszés szerint értelmezhető passzusokkal pedig előkészítette a terepet alkalmazásai internetesítéséhez.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!