Aladár, Álmos
-1 °C
9 °C

Nincs szükség a fórumok szigorúbb szabályozására

2004.02.25. 16:52
Az érvényben lévő magyar jogszabályok alkalmasak az interneten előforduló jogsértésekkel szembeni fellépésre, így nincs szükség a mainál szigorúbb szabályozásra, sem a szerkesztett, sem pedig a felhasználói tartalmak (fórumok, chat, blogok) esetében, hangzott el a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) által a felhasználói tartalmakról rendezett tegnapi kerekasztal-beszélgetésen. A résztvevők körében egyetértés alakult ki azzal kapcsolatban is, hogy az internet szigorú megrendszabályozására tett eddigi külföldi kísérletek rendre kudarcot vallottak, ugyanakkor a szolgáltatók sikeres önszabályozására számos sikeres példa akad.
"A tartalomszolgáltatók abban érdekeltek, hogy a felhasználói tartalmak helyzete a közgondolkodásban megnyugtatóan rendeződjön. Meggyőződésünk, hogy ennek alapja a tagjaink által hosszú évek óta sikeresen gyakorolt és az egyesület Etikai Kódexére épülő önszabályozás lehet"- fogalmazott vitaindítójában Gerényi Gábor, az MTE elnökségi tagja.

Fontos ugyanakkor az is, hogy az önszabályozás ne vezessen önkorlátozáshoz: gyakran megtörténik például, hogy a fórumok moderátorai - néha a legváratlanabb politikai vagy hatósági szereplők által kilátásba helyezett retorzióktól tartva - túlzottan is szigorúan lépnek fel a fórum felhasználóival szemben, és jogilag kifogásolhatatlan tartalmakat is eltávolítanak. "Mindez az Alkotmány által védett szabad véleménynyilvánítás korlátozása, ami nagyon veszélyes jelenség; ezáltal a demokrácia sérül" - hívta fel a résztvevők figyelmét Simon Éva, az MTE jogi képviselője. Az egyesület etikai kódexe az első változat megjelenése óta részletes ajánlásokat tartalmaz a felhasználói tartalmakhoz kapcsolódó szolgáltatások üzemeltetői számára, ezért az MTE javasolja, hogy az etikai kódex vonatkozó része legyen a témáról folytatott közéleti vita kiindulási alapja.

A jogtudatosságot növelnék

Többen is kiemelték, hogy a túlzott óvatoskodás és a nem szándékolt jogsértések magabiztos elkerüléséhez egyaránt a jogtudatosság növelésére volna szükség mind a felhasználók, mind pedig a szolgáltatók esetében. A beszélgetésen résztvevő szakemberek között konszenzus mutatkozott abban, hogy a jelenlegi magyar jogszabályok alkalmasak az interneten előforduló jogsértésekkel szembeni fellépésre, és nincs szükség további, a mainál szigorúbb szabályozásra, sem a szerkesztett, sem pedig a felhasználói tartalmak esetében. A további törvényi szabályozás helyett az önszabályozás előtérbe állításával az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) képviselője is egyetértett.

A beszélgetésen a leginkább érintett tartalomszolgáltatók mellett médiajogászok, online üzleti kommunikációval foglalkozó cégek képviselői, továbbá az IHM képviselője mellett ott volt Újhelyi István, az MSZP médiapolitikusa is, akinek a televíziós vagy rádiós műsorszolgáltatói szerződéssel rendelkező cégek website-jain található tartalmaknak a mainál szigorúbb esetleges szabályozásával kapcsolatos ötlete az elmúlt hetekben komoly vitákat váltott ki a hazai internetes világban. A politikus a helyszínen kifejtette, hogy javaslata kizárólag a médiatermékek honlapjára vonatkozna. A vita jogász résztvevői azonban egy ilyen korlátozást is egyöntetűen Alkotmányba ütközőnek minősítettek.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.