Orsolya
7 °C
10 °C

Ideges bírók

2000.10.03. 12:45
A Napster és a RIAA között folyó per másodfokú tárgyalásán a háromtagú bíróság nehéz kérdésekkel bombázta meg a feleket. Döntés nem született.
,,Kétségtelen, hogy még soha ekkora médiajelenlét nem volt az épületben." - mondta az Egyesült Államok kilences számú fellebbviteli bíróságának ügyintézője Terry Nafisi, aki úgy becsülte, hogy százötven újságíró és fotós várja a helyszínen a Napster és az amerikai lemezkiadók szövetsége, az RIAA között folyó per második fordulójának legújabb fejleményeit.

A per idáig
A Recording Industry Association of America, vagyis az amerikai lemezkiadók szövetsége 1999 decemberében indított pert a Napster ellen. A vád a szerzői jogokkal való visszaélés, kalózkodás volt. Idén júliusban Marylin Patel első fokon bűnösnek találta a Napstert. A fájlcserélő szoftvert terjesztő cég védelme azonban a döntés hibásságára hivatkozva felülvizsgálatot kért, ezzel elkerülték a szerverek azonnali lezárását. A Napstert védő David Boies a Microsoft védőjeként vált nemzetközileg ismerté, a szoftvergyártó ellen folyó antitröszt perben.
A kilences fellebbviteli bíróságon 1991 óta lehet kamerát bevinni a tárgyalásokra. Eddig összesen ötven esetben fordult ez elő. A tegnapi tárgyalásra egyedül a CNN vihette be a felszerelést. A hírcsatorna a privilégiuma súlyának megfelelően egész órás élő adásban közvetítette az első tárgyalási napot.

A CNN-en kívül újságírók egy maroknyi csapata is bejutott a terembe, nekik elsősorban ahhoz kellett tartaniuk magukat, hogy tilos fotózni, vagy ha már fotóznak, akkor tilos a képeket publikálni, ellenben favonalzóval addig verik a körmüket, míg muskátlivá nem válik.

Miért a Betamax?

Miközben a tudósítók nagy része odakinn szendvicsezett, vagy vakuval ijesztgette a kocogó polgárokat, Shawn Fanninget verte a víz új öltönyében.

Betamax 1980
Az amerikai filmgyártók szövetsége, az MPAA 1980-ban indított pert a Sony ellen, amiért az a filmek másolására alkalmas eszközt - Betamax néven videomagnót - dobott piacra. A pert a Sony nyerte 1984-ben, mivel a döntés szerint videó sokszorosítása nem minősül minden esetben szerzői jogsértésnek. A Napster védekezésének legerősebb pontja, hogy a szoftvert legálisnak minősülő célokra is lehet használni - a Napster például több olyan zenekart támogat, amelyek hozzájárulnak felvételeik mp3 formátumban való terjesztéséhez.
Miután a felek húsz percben ismertették az üggyel kapcsolatos álláspontjukat, az esküdtszék tagjai tájékozódni kezdtek a részletek felől. Mindkét oldal kapott egy-egy józan paraszti kérdést, amivel állítólag jól helyben hagyták mind a vádat, mind a védelmet.

Az esküdtek először is azzal kapcsolatban kérdezték ki a Napstert védő David Boiest, hogy mire alapozza azt a védekezést, hogy a Betamax ügyben 1980-ban született döntés az online fájlcserére is vonatkozik. Rákérdeztek arra is, hogy Boies szerint mennyire befolyásolja az ügyet az, hogy a Napster sokkal közvetlenebb kapcsolatban áll szolgáltatása felhasználóival, mint a Sony a videómagnó-vásárlókkal.

Mi folyik Hackensack és Guam között?

A RIAA-hoz intézett kérdés az volt, hogy mire alapozzák a kiadók, hogy a Napster kontrollálhatja szerverei forgalmát. ,,Elvárható-e, hogy a cég tudjon róla, ha egy tinédzser a New Jersey-i Hackensackban zenét tölt le egy guami gépről?

Napster jelenleg harminckét millió felhasználóval rendelkezik. Oldalát jelenleg egymillióan látogatják naponta.

Három lehetőség

A másodfokú tárgyalásoknak három kimenetele lehetséges. Az egyik, amelyet a RIAA szeretne elérni, hogy a fellebbviteli bíróság hagyja helyben az elsőfokú ítéletet, amelyben Marylin Patel bírónő megállapította, hogy a Napster szolgáltatása szerzői jogokat sért, ezért szervereit le kell zárnia.

Bizonyítékok nélkül?
A második lehetőség ennek az ellenkezője: Marilyn Patel tévedett, a Napsternek van igaza.

A harmadik lehetőség, hogy a bíróság visszadobja a pert elsőfokra, arra hivatkozva, hogy nem tárgyalták meg elég alaposan, a fellebbviteli bíróság nem fog helyettük lapátolni. Utóbbi döntés felé hajthatja a bírókat, hogy a korábbi tárgyaláson a Napster nem kapott elég időt a bizonyításra, az ügy ellenben van olyan fontos, hogy bizonyítékokat is megtárgyalják.

A szakértők szerint az ügy visszakerül Marilyn Patelhez. A bírói testület egyelőre nem hozta meg döntését, sőt még ráutaló magatartást sem tanusítottak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.