Mária
-7 °C
3 °C

Háború zajlik a magyar neten

2000.01.28. 17:08
"Ez már nem számítástechnikai biztonsági kérdés, itt tönkre akarnak tenni egy szolgáltatót, vagy engem" - mondta Kóka János, az Elender Rt. vezérigazgatója az Indexnek. Péntek hajnalban 3 és 4 óra között ismeretlen támadók ismét feltörték az Elender Informatikai Rt. internetszolgáltató szervereit, s bejelentették: hozzájutottak több mint 30 ezer felhasználó jelszavához. Az Elender rendszerét pénteken leállították, s csak aznap délután indították újra.
Az Index január 28-án hajnali 3:19-kor kapta az értesítést a "Gerbera Viola - gerberzz" álnevű feladótól, hogy újra feltörték az Elender szervereit. Ám a január 8-i esettel szemben, amikor csak egy kiegészítő szolgáltatásokat nyújtó szervert támadta meg, most bejutottak a központi gépre is, így közel 33 ezer felhasználó adataihoz jutottak hozzá. Megváltoztatták a nyitóoldalt is, s a korábbi betöréshez hasonló tartalmú, 'Linux-pingvines' oldalt helyeztek el. A cracker ezúttal a szerverek root passwordjét, vagyis a központi gépek fölötti teljhatalmat biztosító jelszavakat tette közzé.

Hosszú, a szolgáltatót becsmérlő üzenetében leírta, hogy már egy éve bejutott a szerverre, s figyelte a levelezést, valamint az Elender ügyfeleinek adataival üzletelt is, az 'információkereskedelemért' pedig a konkurens cégek jól megfizették. Végszóként 'hackerversenyt' hirdetett, és újabb célpontokat adott meg a 'kollégáknak'.

A DataNet elítéli a betörést
Az elmúlt éjszaka ismét feltörték az Elender szervereit és súlyos károkat okoztak. Az egyik legnagyobb hazai internetszolgáltató, a GTS DataNet, amely eddig is minden lehetőt elkövetett és ezután is mindent megtesz, hogy rendszere biztonságos maradjon, a leghatározottabban elítéli ezt a versenytársa rovására elkövetett károkozást, és a világháló magyarországi jövőjének érdekében minden jóérzésű magyar netezőt ugyanerre szólít fel.
A támadó, vagy támadók - egy szerkesztőségünkbe elküldött e-mail mellett - a feltört oldalon üdvözölték az általuk nagyra tartott Nemes Dánielt, a telnet Magyarország Kft. igazgatóját, s bejelentették: a feltört jelszavakat elküldték a számára. Nemes Dániel az Index kérdésére elmondta, hogy megérkezett hozzá a feltört oldalon beígért e-mail, jelszavakkal, részletekkel együtt, de az illetőt nem ismeri, és nem örül a honlapon szerzett kéretlen népszerűségnek. Az Index információi szerint több népszerű szolgáltató és weblap rendszergazdája is megkapta "ajándék e-mailben" a jelszavakat tartalmazó fájlt.
Hackertámadások Magyarországon
2000. január 8.
Az Elender szerverét feltörve hackerek kicserélték a www.elender.hu főoldalát, valamint tréfásnak szánt üzenetükben közel 2000 elenderes felhasználó jelszavát tették közszemlére.

1999. július 20.
A Microsoft Magyarország viszonteladóknak szóló weboldalára gyalázó, gúnyos képeket és szövegeket tett fel a Rebels Hacker Crew hackercsapat.

1999. július 15.
A Gábor Dénes Műszaki Főiskola weboldalán egy ismeretlen hacker átírta a főmenüt és "humoros" megjegyzésekkel egészítette ki az eredeti oldalakat, de nem törölt le semmit.

1997. november 12.
A DataNet ügyfél-gépeknek fenntartott hálózatán, holland szerverről dolgozó hackerek az egyik ügyfél szerverét feltörve sok jelszóhoz jutottak hozzá, de a kapcsolt- és bérelt vonali felhasználóinak jelszavai nem kerültek ki.

1997. március 19.
Több hazai levelezőlistára is felkerült egy 1996-os lista, mely 1200 MatávNet-előfizető azonosítóját és jelszavát tartalmazta. A listát vélhetően a cég munkatársa szerezte meg a MatávNet szervérenek üzemzavarát kihasználva.

A péntek hajnali betörés közvetlen előzménye volt egy rendhagyó on-line interjú. Csütörtök délután az első Elender-betörés állítólagos hackere, Phantom néven a Kapu chatroomjában válaszolt az újságírók és néhány számítógépes szakember kérdéseire. Ebben a beszélgetésben egyébként Nemes Dániel is faggatta a betörés módjáról a crackert, s a feltört oldalon elhelyezett üzenet szerint a betörés is azért következett be, nehogy az interjúban felfedett kiskapukat lezárják crackerek elől. Ezt a beszélgetést - és vele együtt az Indexet is - minősítette a mostani támadó, aki az elhelyezett szöveg tanúsága szerint nem azonos az első támadás elkövetőjével. Bár az Elender szakemberei nem vettek részt a chatben, azonban figyelemmel követték a beszélgetést. Az ott bizonyítékként bemutatott jelszófájl alapján Kóka János, az Elender Rt. vezérigazgatója úgy nyilatkozott: minden valószínűség szerint az első betörés elkövetője volt a chatroom vendége.

A támadás után pénteken egész nap álltak az Elender szerverei, az ügyfelek nem érték el az oldalakat, s nem használhatták levelezésüket. Az Elender Informatikai Rt. ügyfélszolgálatán azt közölték, hogy 15 órakor visszaállítják a rendszert, és ezután faxon lehet kérni a jelszavak megváltoztatását. Az EOL honlapján 10 órakor megjelent sajtóközleményben "a teljes adatbiztonság érdekében" jelszavaik megváltoztatására kéri ügyfeleit az Elender.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!