Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Brazília nekiment a Google-nek

2006.08.24. 11:55
A kínai hatóságokkal különös módon jóban van a világ legnagyobb keresője, az amerikai kormánynak viszont már többször beintett, amikor az felhasználói és keresési adatokat követelt tőle. Most a brazil hatóságokkal gyűlt meg a baja a Google-nek.

Összesen 61 millió dollárra büntetné a brazil szövetségi ügyészség a Google-t, mert az a kérés ellenére sem adta ki egyes Orkut-felhasználók adatait a helyi hatóságoknak. Ha a kaliforniai kereső továbbra sem hajlandó együttműködni, az ügyészség a cég helyi kirendeltségének bezáratását kezdeményezi a bíróságon.

Bűnözők, pedofilok


Az Orkut nyitólapja
Na, melyikük a pedofil?
A brazil szövetségi ügyészség Sao Paoló-i hivatala szerint a Google fennhatósága alá tartozó Orkut közösségi szájtot Brazíliában több alkalommal használták bűncselekmények megszervezésére és gyerekpornó terjesztésére. Az ügyészség azt akarja elérni, hogy a bíróság kötelezze a Google-t a bűncselekmények szervezésével gyanúsított felhasználók adatainak átadására. Ha a kereső ezt visszautasítja, napi 200 000 realos (húszmillió forint) bírság megfizetésére kötelezhetik.

A Google viszont azt állítja, semmit nem követett el: a cég szóvivője a múlt héten azt mondta, hogy a kereső minden olyan kérésnek eleget tett, ami a nem megfelelő tartalom eltávolítására vonatkozott, és átadta a hatóságoknak minden olyan Orkut-felhasználó adatait, akit bűncselekménnyel gyanúsítottak Brazíliában.

Az Orkutot, a magyar Iwiw-hez hasonló meghívós- ismerősbejelölős szájtot a Google egyik munkatársa készített szabadidejében 2003-ban. A kezdeti lelkesedés ellenére a szájt sehol nem lett igazán népszerű, kivéve Brazíliát, ahonnan különös módon a 16 millió felhasználó háromnegyede származik.

Egyszer vesztett

A Google nem először bonyolódik csatározásba a felhasználók adataival kapcsolatban. Tavaly a magánszféra védelmére hivatkozva visszautasította, hogy adatokat adjon ki az amerikai Igazságügyi Minisztériumnak, és idén januárban ismét ellenállt a Bush-kormányzat azon kérésének, hogy a gyermekvédelmi törvény előkészítéséhez keresési adatokat szolgáltasson ki.

Idén márciusban elveszett az ügy: egy szövetségi bíróság arra kötelezte a keresőt , hogy adjon át a kormánynak ötvenezer webcímet és vagy ezer keresőkifejezést. A bíróság ugyanakkor kimondta, hogy a magánszféra védelmében a Google nem kötelezhető adott személyek keresési listáinak átadására.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!