Emőke
8 °C
19 °C

Politikusok a San Andreas ellen

2005.07.27. 16:30
Az amerikai Képviselőház nagy többséggel megszavazta, hogy induljon nyomozás a Take Two játékfejlesztő ellen. A gyártó közben a játék új verzióján dolgozik, amiben csak gyilkosság lesz, szex nem.

Az amerikai politikusok óriási lendülettel vetették bele magukat a GTA: San Andreas ellen folyó keresztesháborúba. A Képviselőház elrendelte, hogy a kereskedelmi felügyelet (Federal Trade Commission, FTC) indítson vizsgálatot a játékkal kapcsolatban. Lelkesedésüket az okozza, hogy kiderült: a játékban egy javítócsomag feltelepítése után a zárt ajtók mögött zajló szexjelenetek láthatóvá válnak.

Kemény game

Ennek megfelelően a San Andreas múlt héten megkapta a legkeményebb, "csak felnőtteknek" besorolást. Amikor októberben a boltokba került, még "M" jelöléssel kezdték árusítani a játékot, ami arrafelé azt jelenti, hogy "17 éven felülieknek". Igaz, akkor még csak a gyilkolás volt nyilvános, az explicit tartalomra csak később derült fény. Amint kibukott az igazság, a besorolásért felelős Entertainment Software Ratings Board egyből lépett, ennek köszönhetően már új matricával árulják a termékeket.

Ez azonban nem csak egyszerű figyelmeztetés, az Egyesült Államokban ugyanis egyes üzletláncok – mint például a Wal-Mart, a Target, a Circuit City vagy a Best Buy – nem árulnak ilyen besorolású termékeket, ezért fontos boltokból tűnt el teljesen a játék, írta meg a BBC.

A GTA készítője, a Take Two eleinte tagadta, hogy bármi köze lenne az inkriminált jelenetekhez, de végül bevallotta, hogy a szex része az eredeti játéknak is.

Szűzies képviselők

#alt#
Fred Upton, aki szereti a gyerekeket
A történet ilyetén alakulása arra ösztönözte a képviselőket, hogy hétfőn 355 igen és 21 nem szavazat mellett szövetségi vizsgálatot kezdeményezzenek a társaság ellen, hogy kiderüljön: a Take Two szándékosan csalt, hogy kedvezőbb besorolást kapjon, vagy az egész csak egy félreértés.

Fred Upton úgy gondolja, hogy a Take Two direkt kerülte meg a szabályokat, hogy gyermekeinket szexuális jelenetekkel sokkolja, amiért a michigani képviselő szerint a gyártónak felelősséget kell vállalnia. Upton szerint az nem járja, hogy egy társaság csalásból húzzon hasznot.

A Rockstar Games abbahagyta a játék gyártását, és hamarosan egy újabb, átdolgozott verziót ad ki. Ebből már hiányzik a szex, csak a féktelen ölés marad, így már megfelel az amerikai szabályozás enyhébb besorolásának. A San Andreas egyébként 2004 egyik legsikeresebb játéka volt.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.