Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Technológiája miatt pereskedik a Skype

2006.03.28. 15:05
Pert indított a fájlcserélő szoftvert készítő StreamCast Networks a Skype fejlesztői ellen, mert állítása szerint övé az online telefonkliensben használt technológia.

A Morpheus fájlcserélő szoftvert kifejlesztő StreamCast Networks egy kaliforniai bíróságon keresetet nyújtott be számos informatikai vállalat ellen, arra hivatkozva, hogy konkurensei a tulajdonában lévő fájlcserélő technológiát használják. A listán külön meg van említve Niklas Zennstrom és Janus Friis, ők ugyanis a fájlcserélő technológiát használó Skype alapítói, illetve az egykor népszerű Kazaa fájlcserélő kliens kifejlesztői.

Régi harc

Nem először csap össze a StreamCast és a Kazaa: négy évvel ezelőtt a StreamCast fájlcserélő hálózata egy szoftverfrissítés után megbénult, miután a cég bejelentette, hogy nem hajlandó licencdíjat fizetni a Kazaa tulajdonában lévő FastTrack fájcserélő motorért és a hozzá tartozó kezelőfelületért. A két cég csatározása oda vezetett, hogy a StreamCast átállt az ingyenes és nyílt forráskódú Gnutella motorra.

Egyelőre sem a Skype, sem a telefonos céget tavaly októberben 2,5 milliárd dollárért megvásárló Ebay nem adott ki nyilatkozatot az üggyel kapcsolatban.

Régi bíró

A bíróságon egyébként Steven V. Wilson foglalkozik az üggyel, ugyanaz a bíró, aki az MGM filmstúdió és a Grokster fájlcserélő hálózat között perben első fokon döntést hozott. (Ez a per végül az amerikai legfelsőbb bíróságon ért véget.) A StreamCast mostani perében a Joltid, Joltid Ou Blastoise, Bluemoon, LA Galiote, Indigo Investment, Brilliant Digital Entertainment, Sharman Networks és az Altnet vezérigazgatója, Kevin Bermeister érintett.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.